Προβλήματα ανάπτυξης για το Star Citizen - Τα $288 εκ. έχουν σχεδόν σπαταληθεί

Πρώην εργαζόμενοι μιλούν για την κατάσταση του project
07 Μαΐου 2019 17:10
Προβλήματα ανάπτυξης για το Star Citizen - Τα $288 εκ. έχουν σχεδόν σπαταληθεί

Το Star Citizen έκανε το ντεμπούτο του το 2012 στο Kickstarter, ως πνευματικός διάδοχος της αγαπημένης Wing Commander σειράς του Chris Roberts. Το παιχνίδι μέχρι σήμερα έχει συγκεντρώσει χρηματοδότηση 242 εκατομμύριων δολαρίων από την κοινότητα. Ο τίτλος σύμφωνα με τα αρχικά πλάνα θα κυκλοφορούσε το 2014, αλλά επτά χρόνια μετά την αρχική του αποκάλυψη βρίσκεται ακόμα σε δοκιμαστικό στάδιο.

Τώρα το Forbes έρχεται με ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ που ρίχνει φως στην ιστορία πίσω από την περιπετειώδη ανάπτυξη του διαστημικού multiplayer παιχνιδιού. Συνολικά μέχρι σήμερα η ομάδα ανάπτυξης, Cloud Imperium Games, είχε στα χέρια της 288 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα 242 προέρχονται από την κοινότητα. Παρ' όλα αυτά, μέχρι στιγμής ο τίτλος έχει χάσει την αρχική του ημερομηνία κυκλοφορίας που ήταν προγραμματισμένη για το 2014 και πλέον δεν έχει συγκεκριμένη ημερομηνία διάθεσης. Μάλιστα, κοιτώντας στην alpha έκδοση που είναι διαθέσιμη, φαίνεται πως θα πρέπει να κάνουμε πολύ περισσότερη υπομονή, αφού ούτε ένας από τους 100 γαλαξίες που έχει υποσχεθεί η ομάδα δεν είναι έτοιμος.

Οι λόγοι για την παρατεταμένη ανάπτυξη του Star Citizen και τη συνεχή αναζήτηση περισσότερων χρημάτων (συμπεριλαμβανομένης της επιπλέον επένδυσης ύψους 46 εκατ. δολαρίων που έλαβε πέρυσι το στούντιο και σχεδόν εξ ολοκλήρου θα αφιερωθεί στο μάρκετινγκ) δεν είναι κάτι που μπορεί να αποδοθεί σε ένα και μοναδικό λόγο. Ωστόσο, ένα σημαντικό στοιχείο για την γενικότερη κατάσταση στην Cloud Imperium αφορά τις αποφάσεις διαχείρισης από τον ιδρυτή της εταιρείας, Chris Roberts.

Μιλώντας σε 20 πρώην υπαλλήλους της Cloud Imperium, το Forbes παρουσιάζει μια εικόνα του Roberts ως «κακό διαχειριστή των πόρων» και γίνεται λόγος για ένα «χαοτικό» εργασιακό περιβάλλον. Συνολικά, η Cloud Imperium έχει 537 υπαλλήλους σε πέντε διαφορετικά γραφεία, τα οποία το 2017 κόστισαν στην εταιρεία 30 εκατομμύρια δολάρια όσον αφορά τους μισθούς - το μεγαλύτερο έξοδο για την εταιρεία.

Παρόλο που δεν υπάρχουν ενδείξεις για τα ποσά που πληρώνονται οι εργαζόμενοι στα διάφορα επίπεδα της εταιρείας, η έκθεση επισημαίνει ότι ο Roberts αγόρασε ένα σπίτι έναντι 4,7 εκατομμυρίων δολαρίων στο Λος Άντζελες τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους. Ο Roberts λέει ότι τα χρήματα για το σπίτι προέρχονταν από τη δική του επιτυχία πριν από την Cloud Imperium, αφού ήταν συνεργάτης του Origin πριν από δεκαετίες και ο πλειοψηφικός ιδιοκτήτης του στούντιο Digital Anvil πριν από την εξαγορά από τη Microsoft.

Το ρεπορτάζ συνεχίζει και περιέχει ιστορίες όπου ο Roberts συμβούλευε τους εργαζόμενους με αναποτελεσματικούς τρόπους, εστιάζοντας υπερβολικά σε μικροσκοπικές ή ασήμαντες λεπτομέρειες, σε βάρος βασικών στοιχείων. Ένας 3D artist που εγκατέλειψε το στούντιο το 2015 δήλωσε ότι τελείωσε τη δημιουργία μόλις πέντε χαρακτήρων σε διάστημα 17 μηνών λόγω αργοπορημένων εγκρίσεων για την τελική εμφάνιση τους. Αυτό το πρόβλημα είπε ότι ταλαιπωρούσε όλη την εταιρεία. Άλλοι πρώην εργαζόμενοι αναφέρουν ότι δαπανούσαν εβδομάδες για να δημιουργήσουν demos με μοναδικό σκοπό την πώληση περισσότερων διαστημόπλοιων και την συγκέντρωση περισσότερων χρημάτων.

Τονίζεται ότι από τα 288 εκατομμύρια δολάρια που έχουν συγκεντρωθεί, πλέον έχουν απομείνει ελάχιστα. Το ρεπορτάζ αναφέρει χαρακτηριστικά πως ο Roberts είχε στην τράπεζα μέχρι το τέλος του 2017 μόλις 14 εκατομμύρια δολάρια, αναγκάζοντας την εταιρεία να συνεχίσει να συγκεντρώνει χρήματα με την πώληση διαστημόπλοιων. Αυτός είναι ο λόγος που μερικά μοντέλα έχουν τιμές ύψους 3.000 δολαρίων. Μάλιστα από τα 135 μοντέλα συνολικά, το ρεπορτάζ του Forbes αναφέρει ότι τα 87 από αυτά έχουν ολοκληρωθεί στην playable alpha, ενώ από τα υπόλοιπα 48, μερικά είναι μόλις εικόνες.