Η Ubisoft γλιτώνει από τα νύχια της Vivendi

Πέφτει στην παγίδα της Tencent;
22 Μαρτίου 2018 05:30
Η Ubisoft γλιτώνει από τα νύχια της Vivendi

Σε μια τρομακτική πορεία βρισκόταν από το 2015 η Ubisoft, αφού η χρηματιστηριακή της φύση επέτρεπε στη Vivendi να αγοράζει ολοένα και περισσότερες μετοχές, προς απόκτηση των ηνίων της εταιρίας. Αν και η δεύτερη ισχυρίζεται πως οι βλέψεις της δεν ξεπερνούσαν την απολαβή μιας θέσης στο τραπέζι των μετόχων, η εταιρία που κρύβεται πίσω από σειρές παιχνιδιών όπως το Assassin’s Creed και το Watch Dogs δεν μπορούσε παρά να θεωρήσει την επιθετική της προσέγγιση ως μια εχθρική εξαγορά. Ψάχνοντας έκτοτε τρόπους “καταπολέμησης” του εν λόγω ζητήματος, δεν ήταν παρά εχθές όπου η εταιρία ήρθε σε μια λυτρωτικά σωτήρια συμφωνία.

Ο παραγωγός παιχνιδιών κατάφερε να πείσει τη Vivendi να πουλήσει και τις τριάντα εκατομμύρια μετοχές που έχει αγοράσει (οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 27.3% της εταιρίας), έναντι $2.47 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Να σημειωθεί πως η συμφωνία έκλεισε με ευκολία, αφού η συναλλαγή προσέφερε στο Γαλλικό πολυεθνικό όμιλο μέσων μαζικής ενημέρωσης κατά πολύ περισσότερα από εκείνα που του κόστισε η συνολική αγορά αυτών τα τελευταία χρόνια (περίπου $919 εκατομμύρια δολάρια). Μεγάλο μέρος των μετοχών εκείνου (ύψους $5.6 εκατομμυρίων δολαρίων) ανέλαβε να αγοράσει η Tencent, ενώ μερικές ακόμη (κόστους $3.8 εκατομμυρίων δολαρίων) έχει δεσμευτεί να αγοράσει η Καναδική, Ontario Teachers’ Pension Plan. Μερικά εκατομμύρια αναγκάστηκε να εξαγοράσει και η ίδια η Ubisoft, ενώ μικρότερα ποσά “έσπασαν” μεταξύ των υπολοίπων μετόχων.

Άγνωστο παραμένει το επιζήμιο η όχι επακόλουθο της όλης κίνησης αυτής, δεδομένου του ότι η συμφωνία με την Tencent προβλέπει ένα partership-agreement που υπαγορεύει τη διεύρυνση της εμβέλειας των franchises της πρώτης στην Κίνα.