Αντιμέτωπη με πρόστιμο μαμούθ £565 εκατομμύριων η Valve

Το θέμα θα πάει στα δικαστήρια
14 Ιουνίου 2024 22:32
Αντιμέτωπη με πρόστιμο μαμούθ £565 εκατομμύριων η Valve

Η Valve Corporation, η εταιρία που βρίσκεται πίσω από την πασίγνωστη gaming πλατφόρμα Steam, δέχθηκε αγωγή για 656 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας από τη Βρετανίδα ακτιβίστρια για τα ψηφιακά δικαιώματα Vicki Shotbolt. Η Shotbolt κατηγόρησε τη Valve ότι χειραγωγεί την PC gaming αγορά και αποκλείει συστηματικά τον ανταγωνισμό μέσω του Steam.

Η ομαδική αγωγή κατατέθηκε πρόσφατα στο Δικαστήριο Εφέσεων Ανταγωνισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, υποστηρίζοντας ότι οι πρακτικές της Valve συνιστούν κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά, παραβιάζοντας έτσι τη βρετανική νομοθεσία περί ανταγωνισμού.

Η αγωγή, η οποία έχει συγκεντρώσει δημόσια υποστήριξη μέσω ενός συνοδευτικού ιστότοπου, υποστηρίζει ότι περίπου 14 εκατομμύρια καταναλωτές του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν χρεωθεί παραπάνω για PC παιχνίδια λόγω των ενεργειών της Valve. Η αγωγή ζητά αποζημίωση που κυμαίνεται από 22 έως 44 λίρες ανά θιγόμενο άτομο. Στο επίκεντρο της αγωγής βρίσκονται τρία βασικά ζητήματα: Η επιβολή από τη Valve ρητρών τιμών ισοτιμίας, οι περιορισμοί στην αγορά DLC περιεχομένου σε αντίπαλες πλατφόρμες και η "υπερβολική" προμήθεια που αγγίζει έως και το 30%. Αυτές οι πρακτικές, σύμφωνα με την αγωγή, έχουν οδηγήσει σε διογκωμένες τιμές και μειωμένες επιλογές για τους καταναλωτές, καταπνίγοντας τελικά τον ανταγωνισμό στην αγορά.

Την υπόθεση της Shotbolt διαχειρίζεται η Milberg London LLP, μια νομική εταιρία με εμπειρία σε ομαδικές αγωγές κατά μεγάλων εταιριών. Η εν λόγω εταιρία είχε εκπροσωπήσει στο παρελθόν τους ενάγοντες σε αγωγή του 2022 κατά της Sony, η οποία κατηγορούσε επίσης την εταιρία για κατάχρηση της αγοράς μέσω καταχρηστικών όρων και υψηλού ποσοστού προμήθειας. Παρά τις αντιρρήσεις της Sony, το δικαστήριο επέτρεψε τη συνέχιση της αγωγής, δημιουργώντας πιθανό προηγούμενο για την τρέχουσα αγωγή κατά της Valve.

Βέβαια, η Valve έχει αντιμετωπίσει επιτυχημένα παρόμοιες κατηγορίες στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένης μιας συλλογικής αγωγής κατά της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας το 2021 στην Καλιφόρνια και μιας επακόλουθης από την Wolfire Games. Αυτές οι αξιώσεις άσκησαν κριτική στις απαιτήσεις της Valve για την ισοτιμία των τιμών και στον έλεγχο της εταιρίας όσον αφορά τις προσαρμογές των τιμών.

 

Tags: