Θα πρέπει να ανέβουν οι τιμές των παιχνιδιών ή να γίνουν “μικρότερα” λέει πρόεδρος μεγάλης εταιρίας

Ο CEO της Embracer σε νέες δηλώσεις
03 Ιουνίου 2024 12:58
Θα πρέπει να ανέβουν οι τιμές των παιχνιδιών ή να γίνουν “μικρότερα” λέει πρόεδρος μεγάλης εταιρίας

Ο πρόεδρος της Embracer Group έδωσε πρόσφατα μια νέα συνέντευξη στο GamesIndustry.biz και μίλησε μεταξύ άλλων για το τεράστιο κόστος παραγωγής που έχουν πλέον τα AAA παιχνίδια.

Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζετε, είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι αν μία εταιρία θέλει να φτιάξει ένα τεράστιας παραγωγής παιχνίδι (βλ. The Last of Us, God of War κλπ), τότε θα χρειαστεί να ξοδέψει πάρα πολλά εκατομμύρια. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλοί κολοσσοί του χώρου να ανεβάσουν τις τιμές τους. Για παράδειγμα, ένα AAA παιχνίδι στην Ελλάδα, κοστίζει περίπου 79.99 ευρώ όταν κυκλοφορήσει. Πρόσφατα ξεκίνησε και η Capcom να ανεβάζει τις τιμές της και η αρχή έγινε με το Dragon’s Dogma 2.

Ο CEO της Embracer, Lars Wingefors, στάθηκε και λίγο στην πορεία του Alone in the Dark, του πρόσφατου τίτλου που έκανε reboot τη σειρά, ο οποίος όμως δεν πούλησε καθόλου καλά, ενώ είχαν δαπανηθεί αρκετά χρήματα. Ο Wingefors υπερασπίστηκε την ποιότητα του παιχνιδιού, αλλά είπε επίσης και για την ανάγκη να βρεθεί ο απαραίτητος αριθμός των καταναλωτών.

Πιστεύω ότι το Alone in the Dark ήταν ένα ποιοτικό προϊόν και οι προγραμματιστές έδωσαν τα πάντα για να το πετύχουν αυτό. Είναι πολύ λυπηρό που βλέπουμε ότι δεν προσέλκυσε αρκετούς καταναλωτές εκεί έξω. Ήταν μια μεγάλη επένδυση.

Στη συνέχεια, ο Wingefors στάθηκε και στα κόστη παραγωγής των AAA παιχνιδιών και πιστεύει ότι με το αυξανόμενο κόστος που έχει ένα παιχνίδι στις μέρες μας, τα στούντιο μπορεί να αναγκαστούν να κάνουν τα παιχνίδια μικρότερα όσον αφορά την παραγωγή τους, είτε οι εταιρίες να ανεβάσουν τις τιμές.

Είναι δύσκολο να ανεβάσεις την τιμή των premium παιχνιδιών στο PC και στις κονσόλες. Η τιμολόγηση αυτών των προϊόντων είναι ίδια εδώ και πολλά χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι το περιθώριο επιτυχίας είναι μικρότερο και επιπλέον, υπάρχει υψηλότερο κόστος κεφαλαίου. Δε λέω ότι μία εταιρία δεν μπορεί να αυξήσει τις τιμές της. Αλλά στην πραγματικότητα κανείς δεν το έχει δοκιμάσει.

Και για σας να σας δώσω ένα παράδειγμα, ο καταναλωτής θα ήταν πρόθυμος να πληρώσει περισσότερα χρήματα εάν μια ομάδα έβγαζε ένα τεράστιο RPG των 100 ή 150 gameplay ωρών;

Εάν το έκαναν θα υπήρχαν περισσότερα προϊόντα που θα κυκλοφορούσαν στην αγορά. Κανείς όμως δεν το δοκίμασε. Είναι κάτι που έχουμε συζητήσει, αλλά επί του παρόντος μένουμε στην πρακτική του κλάδου. Θα έρθει μια εταιρία που θα αυξήσει τις τιμές; Αυτό μένει να φανεί.

Πιστεύω όμως ότι υπάρχουν παίκτες εκεί έξω πρόθυμοι να συμμετάσχουν σε αυτά τα καταπληκτικά RPG, καθώς και άλλα single-player παιχνίδια που τελικά θα ήταν πρόθυμοι να ξοδέψουν χρήματα σε αυτά. Αυξάνεις τις τιμές ή τα κάνεις μικρότερης κλίμακας; Νομίζω υπάρχουν τρόποι.

Πιστεύω ότι θα ήταν πολύ λυπηρό αν όλα γινόντουσαν μεγάλα multiplayer παιχνίδια για τη δημιουργία εσόδων. Υπάρχουν εκατομμύρια καταναλωτές που είναι πρόθυμοι να ασχοληθούν περισσότερο με τα κλασικά παιχνίδια.

Τι έχετε να πείτε για τα σχόλια του Lars Wingefors; Πείτε μας στα σχόλια.

Tags: