Κρίση στην Embracer: Απολύθηκαν 900 developers – «Τσεκούρι» σε 15 παιχνίδια

Συνεχίζεται η κακή χρονιά της
16 Νοεμβρίου 2023 17:35
Κρίση στην Embracer: Απολύθηκαν 900 developers – «Τσεκούρι» σε 15 παιχνίδια

Δυστυχώς, παρόλο που μέσα στο 2023 η gaming κοινότητα υποδέχθηκε πολλές εξαιρετικές gaming κυκλοφορίες, παρασκηνιακά η βιομηχανία φαίνεται να περνά κρίση, αφού σχεδόν όλες οι εταιρίες και οι ομάδες ανάπτυξης προέβησαν σε μαζικά κύματα απολύσεων. Ένας όμως από τους κολοσσούς που αντιμετώπισε τα μεγαλύτερα προβλήματα φέτος, είναι η Embracer.

Η σουηδική εταιρία έγινε τα τελευταία χρόνια ένας από τους μεγαλύτερους κολοσσούς στο gaming, με απανωτές εξαγορές, έχει στην κατοχή την Koch Media, την Deep Silver, την THQ Nordic, την Saber Interactive και αμέτρητες άλλες publishing εταιρίες και ομάδες ανάπτυξης.

Ωστόσο, όπως σας έχουμε ενημερώσει, πρόσφατα ένα τεράστιο deal της είχε καταρρεύσει, κάνοντας την μετοχή της να πέσει 40%, με την εταιρία να μειώνει τις προβλέψεις για το μέλλον δραματικά. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Axios, η Embracer ήταν έτοιμη να κλείσει μια συμφωνία των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το Savvy Games Group του Σαουδάραβα Πρίγκιπα, αλλά μετά από επτά μήνες διαπραγματεύσεων δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν.

Τον Ιούνιο η Embracer είχε ανακοινώσει πως θα προβεί σε μια μαζική αναδιοργάνωση και τώρα περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα σχέδιά της ήρθαν στα φώτα της δημοσιότητας. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της αποκάλυψης των οικονομικών της αποτελεσμάτων την Πέμπτη, η εταιρία επιβεβαίωσε πως απέλυσε συνολικά πάνω από 900 υπαλλήλους της μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του οικονομικού της έτους που ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβριο.

Στο διάστημα αυτό η Embracer έκλεισε ολόκληρα στούντιο όπως η Volition των Saints Row, απέλυσε developers της Crystal Dynamics των Tomb Raider και πολλών άλλων ομάδων, όπως η Beamdog, η Zen Studios, κ.α.

Παράλληλα, η Embracer ανακοίνωσε πως έκανε περικοπές σε συνολικά 15 παιχνίδια που στην πλειοψηφία τους δεν είχαν ανακοινωθεί δημόσια, σε στούντιο και publishers όπως οι Amplifier, Freemode, Gearbox, Plaion, Saber Interactive και THQ Nordic. Αυτό κατά πάσα πιθανότητα σημαίνει πως τα budgets του μειώθηκαν σημαντικά.

Συνολικά, η Embracer απέλυσε το 5% του ενεργού δυναμικού της και δυστυχώς τα χειρότερα έρχονται. Μιλώντας σχετικά με το μέλλον, η Müge Bouillion που έχει αναλάβει την αναδιοργάνωση της Embracer τόνισε:

Περαιτέρω αναδιαρθρώσεις, κλεισίματα και πωλήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, τα οποία θα οδηγήσουν σε πρόσθετες μειώσεις προσωπικού.

Tags: