Το επόμενο Deus Ex ήταν υπό ανάπτυξη αλλά η Embracer το ακύρωσε - Ποιοι οι λόγοι;

Όλο το παρασκήνιο γύρω από το νεότερο κύμα απολύσεων στη gaming βιομηχανία
29 Ιανουαρίου 2024 23:22
Το επόμενο Deus Ex ήταν υπό ανάπτυξη αλλά η Embracer το ακύρωσε - Ποιοι οι λόγοι;

Κι όμως ένα νέο Deus Ex παιχνίδι ήταν υπό ανάπτυξη στην Eidos Montreal και αυτό είναι το μόνο καλό νέο της είδησης, καθώς καλύτερα να μην περίμενετε το sequel του Deus Ex: Mankind Divided

Και αυτό διότι η Embracer Group, σύμφωνα με το έγκυρο ρεπορτάζ του Bloomberg λέγεται ότι ακύρωσε την ανάπτυξή του επόμενου Deus Ex ύστερα από δύο ολόκληρα χρόνια λόγω του νεότερου κύματος απολύσεων που ανακοίνωσε. Λίγη ώρα μετά η Eidos Montreal σε σχετικό tweet της επιβεβαίωσε τα όσα ακούγονταν από το ρεπορτάζ, καθώς σχεδόν 100 άτομα (97 υπάλληλοί της συγκεκριμένα) από διάφορα υψηλά και και χαμηλά κλιμάκια έχασαν τις δουλειές τους. Βάσει στοιχείων του 2022 η Eidos αριθμούσε περί τους 481 υπαλλήλους. 

Το μόνο που γνωρίζουμε για το ακυρωθέν project είναι ότι θα έμπαινε σε κατάσταση πλήρους ανάπτυξης αργότερα μέσα στο 2024. Η ακύρωσή του επήλθε γιατί η Embracer έπρεπε να κάνει κι άλλες διαρθρωτικές κινήσεις για να μειώσει τα κόστη. Οι φήμες για τη συνέχεια του Deus Ex Mankind Divided είχαν ακουστεί το 2022 όταν το IP του Deus Ex είχε πουληθεί από την Square Enix στην Embracer, όντας μέρος της συμφωνίας ύψους $300 εκατομμυρίων, ενώ τον περασμένο Νοέμβριο είχε ακουστεί όταν βρισκόταν σε "εξαιρετικά πρώιμο στάδιο ανάπτυξης". 

Στην ανακοίνωσή της η Eidos Montreal έγραψε τα εξής: "Τα τελευταία 17 χρόνια, οι ομάδες μας στην Eidos έχουν δουλέψει πάνω σε μερικά από τα πιο αγαπημένα brands της βιομηχανίας, συνδυάζοντας τη βαθιά αφήγηση και την καινοτομία σε μοναδικά παιχνίδια. Έχουμε δημιουργήσει αξέχαστες πολυβραβευμένες εμπειρίες για τις οποίες είμαστε περήφανοι και ξέρουμε ότι τα μέλη των ομάδων μας έχουν βάλει την ψυχή και το σώμα τους σε όλα αυτά. Η παγκόσμια οικονομική συγκυρία, οι προκλήσεις της βιομηχανίας μας και η συνολική αναδιάρθρωση που ανακοίνωσε η Embracer επηρέασαν τελικά το στούντιο μας. Ελήφθη η δύσκολη απόφαση να απολυθούν 97 άτομα από τις ομάδες ανάπτυξης, τη διοίκηση και τις υπηρεσίες υποστήριξης.

Επιδιώκουμε να υποστηρίξουμε όλο το επηρεαζόμενο προσωπικό κατά τη διάρκεια αυτής της μετάβασης. Αυτοί οι πολύ ταλαντούχοι, πολύ έμπειροι άνθρωποι εισέρχονται στην αγορά εργασίας και θέλουμε να βρουν τα επόμενα έργα τους και τους βοηθάμε να το κάνουν. Καθώς διανύουμε αυτές τις δύσκολες στιγμές, η ευημερία της ομάδας μας είναι η προτεραιότητά μας και η συνεχής δέσμευση για τη δημιουργία παιχνιδιών που οι παίκτες θα μπορούν να απολαμβάνουν".

Για την ιστορία, η Eidos Montreal εκμοντέρνισε το Deus Ex franchise με το Deus Ex: Human Revolution του 2011, αποσπώντας πολλά βραβεία και διθυραμβικές κριτικές και έπειτα το 2016 συνέχισε την ιστορία του Adam Jensen με το "Deus Ex: Mankind Divided". Φαίνεται πως το cliffhanger φινάλε του Mankind Divided δε θα απαντηθεί στο εγγύς μέλλον. 

Τις τελευταίες εβδομάδες πάνω από 6.000 εργαζόμενοι στο χώρο της gaming βιομηχανίας έχουν χάσει τις δουλειές τους καθώς μεγάλες εταιρίες όπως Microsoft Gaming (Xbox), Sony, Riot Games, Discord, Twitch, Unity, Amazon, Naughty Dog, Google και Meta μεταξύ άλλων.