ΕΚΤΑΚΤΟ: Μπλόκο από τη Μ. Βρετανία στο deal Xbox-Activision των $70 δις

Η βρετανική CMA τορπιλίζει τη συμφωνία-μαμούθ
26 Απριλίου 2023 14:21
ΕΚΤΑΚΤΟ: Μπλόκο από τη Μ. Βρετανία στο deal Xbox-Activision των $70 δις

Μόλις έγινε γνωστό από την CMA ότι μπλοκάρει τη συμφωνία μεταξύ Xbox και Activision, βάζοντας φρένο πρακτικά στο deal-μαμούθ των $70 δισεκατομμυρίων

Η Βρετανική Αρχή Ανταγωνισμού (CMA) τορπιλίζει πρακτικά την εξαγορά της Activision-Blizzard από τη Microsoft, που αποτελεί μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο deal στην ιστορία του gaming, υποστηρίζοντας ότι θα έβλαπτε τον ανταγωνισμό στο cloud gaming. 

Σε δήλωσή της η CMA υποστήριξε η "Microsoft απέτυχε στο να δώσει αποτελεσματικές απαντήσεις για τις ανησυχίες μας στον χώρο του cloud gaming". 

Η Microsoft, από την πλευρά της απάντησε μέσω του Brad Smith, προέδρου της Microsoft, γράφοντας τα εξής: "Παραμένουμε πλήρως προσηλωμένοι σε αυτή την εξαγορά και θα ασκήσουμε έφεση. Η απόφαση της CMA απορρίπτει μια ρεαλιστική πορεία για την αντιμετώπιση των προβληματισμών σχετικά με τον ανταγωνισμό και αποθαρρύνει την τεχνολογική καινοτομία και τις επενδύσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχουμε ήδη υπογράψει συμβόλαια για να καταστήσουμε τα δημοφιλή παιχνίδια της Activision Blizzard διαθέσιμα σε 150 εκατομμύρια περισσότερες συσκευές και παραμένουμε προσηλωμένοι στην ενίσχυση αυτών των συμφωνιών μέσω ρυθμιστικών διορθωτικών μέτρων. Είμαστε ιδιαίτερα απογοητευμένοι που μετά από μακρές διαβουλεύσεις, η απόφαση αυτή φαίνεται να αντικατοπτρίζει μια εσφαλμένη κατανόηση αυτής της αγοράς και του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί στην πραγματικότητα η σχετική τεχνολογία cloud."

Και η Activision-Blizzard από πλευράς της εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, μέσω της CCO, Lulu Cheng Meservey, αναφέροντας τα εξής: "Η σημερινή έκθεση της CMA αποτελεί σημαντικό πλήγμα για τις φιλοδοξίες του Ηνωμένου Βασιλείου να γίνει κόμβος τεχνολογίας και θα συνεργαστούμε με τη Microsoft για να την ανατρέψουμε κατόπιν έφεσης. Η έκθεση αυτή αποτελεί επίσης μια δυσμενή πράξη προς τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ολοένα και χειρότερες οικονομικές προοπτικές, και θα πρέπει να επανεξετάσουμε τη στρατηγική ανάπτυξης στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι καινοτόμες εταιρίες του κόσμου, μεγάλες και μικρές, θα λάβουν υπόψη τους ότι - παρά τη ρητορική του - το Ηνωμένο Βασίλειο είναι κλειστό για επιχειρηματική δραστηριότητα."

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η απόφαση της CMA έρχεται λίγο καιρό πριν δώσουν την τελική απόφαση τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC), καθώς η τελευταία είχε ασκήσει βέτο στην εξαγορά.