Πέθανε ο John Romita Sr. ένας από τους θρύλους των Marvel Comics

Σε ηλικία 93 ετών όντας ο συνδημιουργός του Wolverine και πολλών ακόμη
14 Ιουνίου 2023 12:26
Πέθανε ο John Romita Sr. ένας από τους θρύλους των Marvel Comics

Ο John Romita Sr. (Τζον Ρομίτα) έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών, όντας ένας από τους επιδραστικότερους καλλιτέχνες και σκιτσογράφους στην ιστορία των κόμικ της Marvel, καθώς αποτέλεσε τον συνδημιουργό χαρακτήρων όπως τον Wolverine, τον Punisher και την Mary Jane Watson του Spider-Man. Αποτέλεσε επίσης τον δημιουργό μερικών εκ των πιο γνωστών villains του Spider-Man και πολλών ακόμη χαρακτήρων της Marvel.  

Τον θάνατό του επιβεβαίωσε ο γιος του John Romita Jr. χθες την Τρίτη 13 Ιουνίου, λέγοντας ότι άφησε την τελευταία του πνοή στον ύπνο του. Στο σχετικό tweet που έκανε για την ανακοίνωσε έγραψε τα εξής: "Το λέω με βαριά καρδιά αυτό...Ο πατέρας μου έφυγε από τη ζωή ήρεμα στον ύπνο του. Ήταν ένας θρύλος στο καλλιτεχνικό κόσμο και θα είναι τιμή μου να ακολουθήσω τα χνάρια του. Σας παρακαλώ να στείλετε εδώ τα συλληπητήριά σας από σεβασμό στην οικογένειά μου. Ήταν ο σπουδαιότερος άνδρας που γνώρισα.

Αν και γενικότερα θεωρείται ένας θρύλος της Marvel Comics για πολλές δεκαετίες, εργάστηκα για δύο δεκαετίες σχεδόν και για το αντίπαλο δέος, την DC Comics. 

Γεννηθείς στις 24 Ιανουαρίου 1930, ο Romita Sr. μοίρασε την καριέρα του μεταξύ της Marvel Comics και της DC. Αρχικά δούλευε στην Timely Comics στη δεκαετία του '40, η οποία μετέπειτα έγινε η Marvel Comics και στις δεκαετίες των '50s και '60s δούλεψε για λογαριασμό της DC Comics. 

To 1966 ανέλαβε τη θέση του Steve Ditko στη τεύχη κόμικ του The Amazing Spider-Man, συνεργαζόμενος μαζί με τον τότε αρχισυντάκτη της Marvel Comics, τον Stan Lee, και δημιούργησαν την τωρινή μορφή του γνωστού σούπερ ήρωα. Ήταν αυτός που εισήγαγε το "αιώνιο" love story του Peter Parker με την Mary Jane Watson και τον Kingpin ως αντίπαλο, ο οποίος είναι από τους πιο βασικούς. Ωστόσο, λόγω μιας κόντρας που φούντωσε με τον Stan Lee κατά τη διάρκεια της συνεργασίας του, έφερε το τέλος της θητείας του εκεί. 

Άλλοι διαχρονικοί χαρακτήρες του "Spider-Man" που δημιούργησε ο Romita Sr. περιλάμβαναν τον ιπτάμενο κακοποιό Vulture, τον μαφιόζο Hammerhead, τον Shocker με την ηχοβόλο δύναμη, τον Hobgoblin, τον δημοσιογράφο Robbie Robertson και τον πατέρα της Gwen Stacy, George Stacy. Ο Romita Sr. έβαλε επίσης το χεράκι του στη δημιουργία της τραγικής, εμβληματικής ιστορίας "The Night Gwen Stacy Died", που θεωρείται μια από τις καλύτερες ιστορίες του "Spider-Man" που έχουν γραφτεί ποτέ.

Ήταν καθοριστικός στην δημιουργία του Luke Cage, του Bullseye και του Kingpin aka Wilson Fisk, που αποτελούν χαρακτήρες που βλέπουμε μέχρι και σήμερα στις τηλεοπτικές σειρές και τις ταινίες της Marvel.