DJI Osmo

Η "GLaDoS" των καμερών χειρός
22 Δεκεμβρίου 2015 13:58
DJI Osmo

Το βίντεο, ως μέσο ενημέρωσης, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας, αναμφισβήτητα, έχει μπει για τα καλά στις ζωές μας. Τα τελευταία χρόνια, στην αγορά έχουν εισβάλει μερικές εταιρίες που κάνουν εξαιρετική δουλειά σε προϊόντα που εξειδικεύονται στη λήψη φωτογραφιών και βίντεο. Μία τέτοια εταιρία είναι η DJI. Στα χέρια μας έφτασε η DJI Osmo, μία κάμερα χειρός, η οποία έρχεται μαζί με ένα τριών αξόνων Gimbal. Ουσιαστικά έχουμε δύο προϊόντα σε ένα. Μία ικανότατη κάμερα πάνω σε ένα αντιζύγιο, που κρατάει επίπεδη εικόνα και απορροφάει τους κραδασμούς και τα ανεπιθύμητα κουνήματα. Το Osmo (θα αναφέρομαι σε αυτό ως ουδέτερο κυρίως γιατί πρόκειται για συνδυασμό δύο προϊόντων), έρχεται σε μία πολύ premium συσκευασία, στην οποία περιέχει τα απαραίτητα. Το ευχάριστο είναι ότι δίνεται και ένα σκληρό, πάνινο βαλιτσάκι με αφρολέξ στο εσωτερικό για ευκολότερες και ασφαλέστερες μετακινήσεις.

Το Osmo από την «κορφή ως τα νύχια» αποτελείται από ποιοτικά πλαστικά και μεταλλικά μέρη. Είναι αφενός στιβαρό και συμπαγές σε όλα του τα σημεία, χωρίς όμως να ζυγίζει πολύ αφού συνολικά αγγίζει τα 400 γραμμάρια, ενώ εργονομικά κάθεται φοβερά άνετα στο χέρι. Το πολύ ενδιαφέρον είναι πως πρόκειται για συσκευή που μπορείς να χρησιμοποιήσεις πλήρως με το ένα χέρι, αφού στον αντίχειρα δίνονται όλα τα απαραίτητα πλήκτρα, ενώ υπάρχει και σκανδάλη διαφόρων λειτουργιών που αφορούν το Gimbal. Μπροστά έχουμε πλήκτρα για το REC και το κλείστρο, καθώς και ένα αναλογικό joystick που ελέγχει την κάμερα σε περίπτωση που θέλουμε να κάνουμε ηλεκτρονικά την περιστροφή. Στη θέση του δείκτη τώρα, υπάρχει μία σκανδάλη που με παρατεταμένο πάτημα κλειδώνει τη θέση της κάμερας, οπότε οποιαδήποτε κίνηση κι αν κάνουμε στην λαβή, η κάμερα δείχνει σταθερά το ίδιο σημείο, ενώ με διπλό ή τριπλό πάτημα η κάμερα επανέρχεται στην αρχική της θέση ή περιστρέφεται 180 μοίρες αντίστοιχα. Μαζί με το πακέτο αγοράς γίνεται και μία περιστρεφόμενη βάση για την τοποθέτηση του Android ή του iOS smartphone σας. Η συσκευή συνδέεται με το τηλέφωνο μέσω Wi-Fi και εκτός φυσικά από την προεπισκόπηση, δίνεται μέσω της εξιδεικευμένης εφαρμογής της DJI ένας χαμός από ρυθμίσεις, τόσο για την κάμερα, όσο και για το αντιζύγιο. Εξαιρετικά χρήσιμο, αν και με το smartphone πάνω στο Osmo, το βάρος αυξάνεται κατακόρυφα και ενδεχομένως η χρήση με ένα χέρι να μην είναι τόσο ξεκούραστη.

Υπάρχει θέση για σύνδεση εξωτερικού μικροφώνου, όπως είναι το Rode, ενώ η αποθήκευση των στιγμιότυπων αποθηκεύεται σε μία microSD κάρτα έως και 64GB. Η μπαταρία τώρα που τροφοδοτεί την κάμερα αλλά και τον μηχανισμό του Gimbal, ζει στο εσωτερικό της χειρολαβής και είναι αποσπώμενη. Πρόκειται για μπαταρία λιθίου χωρητικότητας 980mAh και λειτουργεί στα 11.1V. Για να φορτίσει πλήρως χρειάζεται περίπου 60 λεπτά και μπορεί να διαρκέσει, αναλόγως τη χρήση του Gimbal, από μία έως και 1.5 ώρα καταγραφής. Η αλήθεια είναι θα ήθελα και γρηγορότερη φόρτιση και μεγαλύτερη διάρκεια για το μέγεθός της.

Περνάω στην κάμερα αυτή καθαυτή. Πρώτα απ’ όλα το μοντέλο της επίσημα ονομάζεται X3 και αποτελείται από έναν Exmor R CMOS αισθητήρα της Sony, με διάφραγμα F/2.8, ανάλυση 12MP και ISO Range από 100 έως 3200 για το βίντεο και ως 1600 για τη φωτογραφία. Πρόκειται για μία πραγματικά υπέροχη κάμερα, με φοβερή λεπτομέρεια και εκπληκτικές ικανότητες σε χαμηλό φωτισμό. Ένα από τα δυνατά της σημεία, σε σχέση με άλλες κάμερες της κατηγορίας είναι ότι δεν παραμορφώνει την εικόνα στις απότομες κινήσεις. Υποστηρίζει 4K και 2.7K αναλύσεις στα 30FPS, καθώς και 1080p έως και 120FPS για slow motion. Για την ιστορία κερδίζει στα σημεία ακόμη και την Hero 4 της GoPro, τη δημοφιλέστερη action κάμερα της αγοράς. Ειδικότερα στα χρώματα και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, η κάμερα του Osmo είναι εντυπωσιακή. Επιπροσθέτως, η υποστήριξη Timelapse, Long Exposure και Πανοράματος 360 μοιρών, έρχεται ως κερασάκι στην όλη τούρτα της DJI.

Αυτά όσον αφορά την εικόνα, γιατί στον ήχο το ενσωματωμένο μικρόφωνο του Osmo δεν είναι όσο ευαίσθητο χρειάζεται και για τους vloggers η χρήση κάποιου εξωτερικού μικροφώνου θεωρείται δεδομένη. Ένα από τα σημαντικά αρνητικά που εντόπισα αφορά στον ενοχλητικό ήχο που παράγεται από τοn ανεμιστήρα ψύξης στο εσωτερικό της κάμερας. Η DJI έχει υποσχεθεί πως δουλεύει στο να δώσει κάποιο fix μέσω firmware update. Και μιας και έπιασα τα αρνητικά, να μη ξεχάσω να αναφέρω πως γενικά το Osmo θερμαίνεται σχετικά εύκολα και παρόλο που στο σημείο επαφής υπάρχει λαστιχένια επένδυση, τα μεταλλικά μέρη ορισμένες φορές είναι ζεστά. Όχι κάτι υπερβολικά ενοχλητικό, αλλά δε μπορώ να μην το αναφέρω.

Και περνάω στο selling point αυτή της συσκευής, το Zenmuse X3 Gimbal, ο μηχανισμός δηλαδή που απορροφά τα κουνήματα και τους κραδασμούς και στις τρεις κατευθύνσεις και χαρίζει σταθεροποίηση στην εικόνα. Κατά πάσα πιθανότητα έχουμε να κάνουμε με τον καλύτερο σταθεροποιητή της αγοράς, πράγμα για το οποίο η DJI έχει βραβευτεί ουκ ολίγες φορές. Είτε τρέχεις, είτε κατεβαίνεις σκαλιά, είτε κάνεις το οτιδήποτε που θα δώσει κραδασμούς στην κάμερα, το Osmo καταγράφει λες και είναι πάνω σε ράγα και προσφέρει μία απύθμενα κινηματογραφική αίσθηση.

VIDEO REVIEW

 

Το Osmo της DJI κυκλοφορεί στην Ελλάδα έναντι €749. Κατά την άποψή μου είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για τους επαγγελματίες αφού μπορεί να δώσει μία έντονη κινηματογραφική αίσθηση σε οτιδήποτε κάνουν και έχει σχέση με βίντεο. Αν διορθωθεί το πρόβλημα με τον ανεμιστήρα (για όσους θέλουν να καταγράφουν ήχο, χωρίς third-party μικρόφωνο), τότε θα μιλάμε για μία εξαιρετική συσκευή.