Roccat Nyth

Υποψήφιο για "ποντίκι της χρονιάς"!
08 Δεκεμβρίου 2015 17:21
Roccat Nyth

Με τα παιχνίδια να έχουν εξελιχθεί τόσο και με τα γούστα, τις ιδιοτροπίες και τις ανάγκες του κάθε παίκτη να διαφέρουν εξίσου πολύ, είναι αναγκαίο πλέον να περάσουμε στην modular εποχή των gaming περιφερειακών. Διότι καμία εταιρία δε μπορεί να φτιάξει το τέλειο προϊόν για όλους. Μπορεί όμως να πλησιάσει. Στο στούντιο των Unboxholics έφτασε το Roccat Nyth, ένα modular MMO gaming mouse, που σκοπό έχει να καλύψει τις ανάγκες όλων των ειδών των gamers. Αυτούς που παίζουν MMORPGs, αυτούς που παίζουν MOBA αλλά και αυτούς που προτιμούν παιχνίδια πρώτου προσώπου. Καταρχάς έχουμε να κάνουμε με ένα ενσύρματο ποντίκι για δεξιόχειρες που συνδέεται στο PC ή το Mac μέσω USB καλωδίου υφασμάτινων ινών, μήκους 1.8 μέτρων. Κατασκευαστικά, παρά την απολύτως πλαστική του υπόσταση, το Nyth ικανοποιεί και με το παραπάνω. Το ποντίκι είναι στιβαρό, έχει το πρέπον βάρος των 120g, ενώ μου αρέσει πολύ η soft touch επιφάνεια που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του. Σχεδιαστικά, το βρήκα εργονομικό, έχει όλες τις απαραίτητες καμπύλες για να αγκαλιάζεται σωστά από την παλάμη και προσφέρει όμορφη χρήση, αρκεί να αρέσκεστε σε μεγάλα ποντίκια, γιατί οι κάτοχοι μικρών χεριών ίσως και να βρουν σκούρα, αφού το mouse έχει μήκος 12.9cm, πλάτος 7.8cm και ύψος 4.4cm.

Το Nyth, αυτοπροσδιορίζεται ως modular, που σημαίνει ότι δίνει επιλογές ως προς την προσαρμογή στα γούστα και τις ανάγκες του εκάστοτε χρήστη. Η προσαρμοστικότητα του ποντικιού εντοπίζεται σε δύο σημεία, στο δεξί μέρος που ξεκουράζονται ο παράμεσος και ο μικρός και στο αριστερό πάνελ του αντίχειρα. Όσον αφορά το πρώτο, και ανάλογα με το μέγεθος του χεριού καθώς και το στυλ κρατήματος, δίνονται δύο επιλογές με τα τμήματα να αφαιρούνται πανεύκολα και να ασφαλίζουν με μαγνήτη. Έτσι μπορείτε να «αδυνατίσετε» το ποντίκι ώστε να χωράει μέσα στην παλάμη σας ή να το μεγαλώσετε αισθητά. Το δικό μου παράπονο είναι ότι εδώ θα έπρεπε να υπάρχει λαστιχένια επιφάνεια για καλύτερο κράτημα. Η βελούδινη, soft touch επίστρωση, βοηθάει αρκετά στο grab, αλλά στα high-end ποντίκια, εγώ ζητάω λάστιχο.

Το panel του αντίχειρα τώρα είναι αυτό που προκαλεί τη μεγαλύτερη εντύπωση. Αρχικά υπάρχουν 12 πλήρως προγραμματιζόμενα μηχανικά πλήκτρα, κυρτής φιλοσοφίας. Αυτά τα πλήκτρα, για έναν που δεν ασχολείται με τα MMOs και δεν τον ενδιαφέρουν οι πολλαπλές συντομεύσεις και τα macros, του είναι άχρηστα και πολλές φορές ενοχλητικά. Γι’ αυτό και η Roccat έκανε το εξής απλό. Με το πάτημα ενός πλήκτρο στο κάτω μέρος του ποντικού, τα πλήκτρα απελευθερώνονται και μπορούν να αντικατασταθούν με διάφορες επιλογές που θα καλύψουν, πιστέψτε με όλα τα γούστα. Όλα τα διαθέσιμα πλήκτρα -33 στο σύνολό τους- υπάρχουν τακτοποιημένα σε ένα βαλιτσάκι. Εδώ υπάρχουν flat επιφάνειες που ουσιαστικά νεκρώνουν τη μία ή και τις τρεις γραμμές, υπάρχουν διπλά πλήκτρα, καθώς και δώδεκα πλήκτρα από τα οποία έχει αφαιρεθεί η κυρτότητα. Οι επιλογές που δίνονται είναι πραγματικά άπειρες. Προσωπικά, ποντίκι με 12 πλήκτρα στον αντίχειρα, δε θα χρησιμοποιούσα ποτέ. Το Nyth όμως μπορώ να το φέρω στα μέτρα μου και η αλήθεια είναι ότι οι επιλογές είναι τόσες πολλές που χρειάζομαι χρόνο μέχρι να βρω ακριβώς αυτό που μου ταιριάζει. Υπάρχουν όμως και δε μπορώ να μη το εκτιμήσω.

Στα υπόλοιπα τώρα, το ποντίκι διαθέτει φυσικά, δεξί και αριστερό κλικ χαμηλού προφίλ με αρκετά «clicky» αίσθηση, μία ροδέλα με λαστιχένια επιφάνεια και έντονα καμπυλώματα, η οποία πιέζεται προς τα κάτω και προς τα δεξιά, το easy-shift πλήκτρο που δίνει μία δευτερεύουσα λειτουργία σε όλα τα πλήκτρα του mouse, καθώς και ένα πλήκτρο δύο κατευθύνσεων που πιέζεται με τη μεσαία άρθρωση των δαχτύλων και μπορεί να χρησιμοποιηθεί π.χ. στην εναλλαγή των όπλων ή στην περιήγηση των οριζόντιων μενού. Πριν περάσω στον εσωτερικό του κόσμο, δεν πρέπει να ξεχάσω να αναφέρω πως στο Nyth χαρίζονται δύο φωτιζόμενα σημεία, στα οποία ο χρήστης μπορεί να επιλέξει μέσα από εκατομμύρια χρώματα. Συγκεκριμένα, φωτίζεται το logo στην πλάτη του ποντικού και μία λωρίδα στο κάτω μέρος.

VIDEO REVIEW

 

Το Nyth είναι εξοπλισμένο τον Twin-Tech Laser αισθητήρα ανάλυσης 12.000DPI. Στο εσωτερικό του υπάρχει ένας 32-bit επεξεργαστής χρονισμένος στα 72MHz, καθώς και 576kb onboard μνήμης για την αποθήκευση των προφίλ. Έχουμε 1000Hz στο polling rate, ο χρόνος απόκρισης βρίσκεται στο 1ms, ενώ η επιτάχυνση αγγίζει τα 50G. Όλα αυτά, με απλά λόγια, σημαίνουν πως το Nyth είναι ένα τέρας επιδόσεων που έχω την εντύπωση πως είναι απειροελάχιστοι αυτοί που θα αξιοποιήσουν στο 100% αυτό το hardware. Δεν πρέπει να παραλείψω να αναφερθώ στο Swarm, το νέο λογισμικό της Roccat το οποίο πρακτικά αποτελεί το κεντρικό hub για τις ρυθμίσεις, τα προφίλ, τις ανανεώσεις των drivers για όλες Roccat συσκευές. Αν και συνάντησα μερικά προβληματάκια, αφού 1-2 φορές τερμάτισε η λειτουργία του, θεωρώ πως σε λίγο καιρό το Swarm θα είναι ένα από τα σπουδαιότερα λογισμικά gaming περιφερειακών εκεί έξω. Η Roccat δείχνει να δίνει τεράστια βαρύτητα σε αυτό.

Το Roccat Nyth κυκλοφορεί στα ελληνικά καταστήματα με προτεινόμενη τιμή λιανικής τα €129. Υπό άλλες συνθήκες θα το χαρακτήριζα ακριβό, αλλά με αυτό το hardware, το γεγονός ότι αποτελεί modular προϊόν και την πολύ καλή ποιότητα κατασκευής, όχι απλά δε θα το πω ακριβό, αλλά θα το χαρακτήριζα με ευκολία ως ένα από τα καλύτερα gaming ποντίκια της χρονιάς.