5 ταινίες θρίλερ εμπνευσμένες από τον δολοφόνο και απαγωγέα Ed Gein

Από κλασσικά αριστουργήματα μέχρι μαύρες κωμωδίες
28 Ιουλίου 2022 11:44
5 ταινίες θρίλερ εμπνευσμένες από τον δολοφόνο και απαγωγέα Ed Gein

Δυστυχώς, υπάρχουν στιγμές στη ζωή που η πραγματικότητα είναι πιο τρομακτική από τη φαντασία. Η περίπτωση του Ed Gein και τα αποτρόπαια εγκλήματα που διέπραξε την δεκαετία του ‘40 ανήκουν στην συγκεκριμένη κατηγορία. Αυτά που αντίκρισαν οι αστυνομικοί στο σπίτι του την ημέρα της σύλληψης του, ήταν κάτι παραπάνω από σοκαριστικά. Ανθρώπινα οστά παντού, φωτιστικά με επένδυση γυναικείου δέρματος όπως και καρέκλες και καναπέδες επενδυμένες από ανθρώπινο δέρμα, κούπες από ανθρώπινα κρανία και διάφορα άλλα μακάβρια ευρήματα. Είχε εμμονή με την μητέρα του και μετά τον θάνατο της άρχισε να δημιουργεί ένα “γυναικείο κοστούμι” που να την θυμίζει, ώστε να μπορέσει να μπει μέσα του.

Θεωρείται ένας από τους πιο αδίστακτους εγκληματίες της Αμερικής, ενώ η ιστορία του “γέννησε” μερικούς από τους πιο διάσημους κινηματογραφικούς κατά συρροή δολοφόνους. Στην παρακάτω λίστα θα βρείτε ένα μικρό μόνο δείγμα από σκηνοθέτες που άντλησαν έμπνευση από την ζωή και τις “αρρωστημένες” πράξεις του.  

Psycho (1960)

Σκηνοθεσία: Alfred Hitchcock 

Προφανώς και δε χρειάζεται η συγκεκριμένη λίστα για να παροτρύνει κάποιον να δει το απόλυτο θρίλερ ονόματι Psycho, σκηνοθετημένο από τον Alfred Hitchcock. Είναι μία ταινία μνημείο για το είδος αλλά και γενικότερα για την ιστορία του κινηματογράφου. Μέχρι και σήμερα καλλιτέχνες γυρίζουν σε εκείνη για να διδαχτούν από τις τεχνικές της. Παρότι μυθοπλασία, ο δολοφόνος Ed Gein, αποτέλεσε έμπνευση για τον χαρακτήρα του συγγραφέα Robert Bloch, Norman Bates, στο μυθιστόρημα του 1959 Psycho, το οποίο το 1960 μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη με πρωταγωνιστή τον Anthony Perkins.


The Texas Chainsaw Massacre (1974)

Σκηνοθεσία: Tobe Hooper

Ο Τεξανός σκηνοθέτης, Tobe Hooper, είχε καταφέρει να δημιουργήσει με μινιμαλιστικό τρόπο μια ατμόσφαιρα φρικιαστική και τρομακτική. Θυμηθείτε μόνο την σεκάνς που ο Leatherface κυνηγάει το final girl μέσα στο αγρόκτημα για 6 περίπου συνεχόμενα λεπτά με το αλυσοπρίονο, αλλά και την επιρροή που είχε μέσα σας μετά από αυτή την καταδίωξη ο ήχος του συγκεκριμένου εργαλείου κάθε φορά που έπαιρνε μπρος. Το The Texas Chainsaw Massacre και συγκεκριμένα ο χαρακτήρας του Leatherface έχουν ξεκάθαρες αναφορές στην ζωή του Gein.


Deranged (1974)

Σκηνοθεσία: Alan Ormsby & Jeff Gillen

Το Deranged είναι μία από τις πρώτες slasher ταινίες του 20ου αιώνα και απεικονίζει την ζωή του Ezra Cobb. Η ιστορία εστιάζει στην άρρωστη μητέρα του. Όταν αυτή πεθαίνει, ο Ezra μεταφέρει το προχωρημένο σε αποσύνθεση πτώμα της στο απομακρυσμένο αγροτικό σπίτι του. Εκεί, σχεδιάζει να επαναφέρει το πτώμα της στην αρχική του μορφή, οπότε καταλήγει στο συμπέρασμα ότι θα τα καταφέρει μόνο άμα έχει στην κατοχή του φρέσκια ανθρώπινη σάρκα. Έτσι, ξεκινάει μία σειρά δολοφονιών προς αυτό το σκοπό.


The Silence of The Lambs (1991)

Σκηνοθεσία: Jonathan Demme

Κι όμως, το The Silence of The Lambs αντλεί έμπνευση από τη ζωή και τα φρικιαστικά εγκλήματα του Ed Gein. Το ψυχολογικό θρίλερ του αείμνηστου Jonathan Demme κέρδισε τα μεγάλα βραβεία της αμερικανικής ακαδημίας των Όσκαρ και φυσικά αποτέλεσε μία από τις καλύτερες ταινίες της δεκαετίας του ‘90. Όσον αφορά τα βραβεία που κατέκτησε την συγκεκριμένη βραδιά, αυτά ήταν το Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας (Demme), Α' Ανδρικού Ρόλου (Hopkins), Α' Γυναικείου Ρόλου (Foster) και Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου (Ted Tally).


Ed and His Dead Mother (1993)

Σκηνοθεσία: Jonathan Wacks 

Ο Ed πενθεί για τον θάνατο της μητέρας του, όταν όμως κάνει συμφωνία να την επαναφέρει στην ζωή, τα πράγματα οδηγούνται σε μια απροσδόκητη κατεύθυνση. Το Ed and His Dead Mother είναι μαύρη κωμωδία και απευθύνεται σε ανθρώπους με ένα ιδιαίτερο τύπο χιούμορ. Είναι από τις περιπτώσεις ταινιών που είτε θα αγαπήσεις είτε θα μισήσεις. Όπως και με τις υπόλοιπες που αναφέραμε στην λίστα, υπάρχουν ξεκάθαρες αναφορές στην δολοφόνο Ed Gein, μόνο που αυτή την φορά επιστρατεύεται το καυστικό χιούμορ για να ειπωθεί η ιστορία. Πρωταγωνιστούν οι: Steve Buscemi, Ned Beatty, John Glover, Miriam Margolyes και Sam Jenkins.