Δέκα παιχνίδια που αξίζει να δοκιμάσετε στη νέα σας HDR τηλεόραση

Το νέο παράθυρο στη ρεαλιστική απεικόνιση
19 Μαρτίου 2019 14:47
Δέκα παιχνίδια που αξίζει να δοκιμάσετε στη νέα σας HDR τηλεόραση

Μετά τον τελευταίο μας οδηγό τηλεόρασης, ας πάμε να δούμε και ποια είναι τα καλύτερα παιχνίδια που εκμεταλλεύονται στο έπακρο το HDR φαινόμενο, ώστε να αναδείξουν και να στρεσάρουν πλήρως τις δυνατότητές τους, κάνοντας τις τηλεοράσεις μας κυριολεκτικά να λάμψουν. Καθώς η αγορά μιας HDR 4K τηλεόρασης γίνεται όλο και περισσότερο προσιτή στο μέσο καταναλωτή, αναμενόμενα και τα video games δε θα μπορούσαν να μη συμμετέχουν στο φαντασμαγορικό αυτό «πάρτι».

Η βιομηχανία του κινηματογράφου ήταν η πρώτη που ξεκίνησε το χορό. Αν και το HDR περιεχόμενο στις ταινίες, αποτελεί (μέσω της νόμιμης οδού) σχεδόν αποκλειστικό «προνόμιο» των συνδρομητών κάποιας υπηρεσίας τύπου Netflix ή των κατόχων ενός blu-ray player, δε συμβαίνει το ίδιο και στα παιχνίδια. Εδώ και καιρό οι developers (ειδικά στις ΑΑΑ παραγωγές) έχουν επενδύσει πάνω σε αυτή τη τεχνολογία και πλέον σε κάθε store υπάρχει μια αρκετά αξιόλογη βιβλιοθήκη τίτλων στη διάθεσή μας. Από τα καλογυαλισμένα παρκέ αθλητικών τίτλων και τις racing πίστες στις αρχαίες κατακόμβες και στους ξένους πλανήτες, ο gamer έχει μια ευρεία γκάμα επιλογών που θα ικανοποιήσουν το γούστο του και θα σπρώξουν το οπτικό αποτέλεσμα σε πιο φαντασμαγορικά μονοπάτια. Αξίζει τόσο πολύ το HDR ώστε να επενδύσει κάποιος σε μια κονσόλα και τηλεόραση που το υποστηρίζει; Ναι αξίζει.

Σίγουρα μερικές λέξεις να μην είναι αρκετές για να πείσουν κάποιον δύσπιστο, όμως αν κάποιος κάνει το «λάθος» να παίξει σε μια καλή HDR οθόνη και δει το αγαπημένο του παιχνίδι να ζωντανεύει μπροστά στα μάτια του, δεν θα υπάρχει γυρισμός μετά. Ωστόσο το πόσο καλά θα δείξει ένα παιχνίδι στην οθόνη μας δεν εξαρτάται εξολοκλήρου από τον εξοπλισμό που διαθέτουμε. Εξαρτάται σαφώς και απ’ τον ίδιο τον developer, και από το πόσο καλά έχει ρυθμίσει τις τιμές (metadata) ώστε να αποδώσει τα μέγιστα. Τις περισσότερες φορές η διαδικασία αυτή είναι επιτυχής, όμως υπάρχουν φορές που το αποτέλεσμα όχι απλά δεν ικανοποιεί, αλλά είναι και προβληματικό. Τρανό παράδειγμα το πρόσφατο Red Dead Redemption 2, το οποίο φτιάχτηκε με βάση το SDR και τα 8 bit color range. Μπορεί το παιχνίδι να εμφανίζεται ως HDR όμως το calibration δεν αποδίδει σωστά ούτε τη φωτεινότητα ούτε τα χρώματα.

Οι ρυθμίσεις συνήθως στα settings θέτουν ένα όριο (μια άγκυρα) στο σκοτεινότερο μαύρο, ούτως ώστε όταν εμείς αυξήσουμε την φωτεινότητα να επεκτείνεται απλά το εύρος της χωρίς να επηρεάζεται το σκοτεινότερο μαύρο. Κάτι τέτοιο ωστόσο δε συμβαίνει στο RDR 2. Αντιθέτως αυξάνει τόσο το σκοτεινότερο μαύρο όσο και το φωτεινότερο λευκό με την ίδια ακριβώς τιμή. Ουσιαστικά αυξάνει δηλαδή τη γενική φωτεινότητα και όχι το εύρος της, προκαλώντας συνεπώς μείωση στο contrast ratio, ξεθώριασμα στα χρώματα και έλλειψη λεπτομέρειας τόσο στα υπερ- φωτεινά όσο και στα υπερ-σκοτεινά πλάνα.

Κάτι τέτοιο φυσικά δεν ισχύει αν απενεργοποιήσουμε απλά το HDR του παιχνιδιού και επιστρέψουμε στο SDR όπου το παιχνίδι δείχνει πανέμορφο. Βέβαια τέτοιες περιπτώσεις, όπως του RDR 2, είναι μετρημένες στα δάχτυλα και μπορεί να λυθούν στη πορεία με κάποιο patch, ή αν επέμβουμε έξυπνα στις ρυθμίσεις του παιχνιδιού, όπως στο επίσης πρόσφατο Resident Evil 2. Εμείς ωστόσο ψάξαμε και σας προτείνουμε τα παρακάτω δέκα παιχνίδια στα οποία έχει γίνει εξαιρετική δουλειά, δεν απαιτούν ιδιαίτερη παρέμβαση από τον παίκτη στις ρυθμίσεις και θα ωθήσουν τις δυνατότητες της τηλεόρασής σας στα άκρα.

The Witcher III: Wild Hunt

Αν και το παιχνίδι μετρά τέσσερα χρόνια από τη μέρα κυκλοφορίας του, μόλις πέρυσι η CD Project Red μας ξανάδωσε την αφορμή να επιστρέψουμε στο μαγικό κόσμο του και να ξαναζήσουμε τη περιπέτεια του Geralt of Rivia σε HDR και 4K ανάλυση. Το παιχνίδι ορόσημο αυτής της γενιάς στα medieval fantasy adventure, ζωντανεύει τον φανταστικό κόσμο του Andrzej Sapkowski και τον κάνει να δείχνει καλύτερο από ποτέ.

Από τα καταπράσινα λιβάδια της Velen και τους καταγάλανους ουρανούς της Toussaint, μέχρι τα σκοτεινά σπήλαια και τα φωτεινά δάση που θα συναντήσετε στο ταξίδι σας, όλα αποδίδονται άψογα. Τα χρώματα και οι φωτισμοί του θα σας μαγέψουν και θα σας απορροφήσουν ακόμα πιο πολύ στον ήδη εκπληκτικό του κόσμο, ενώ παράλληλα θα σπρώξουν στα όρια τις δυνατότητες της τηλεόρασής ώστε να δείτε για τι είναι ικανή. Μπορεί να πέρασαν τέσσερα χρόνια από τη μέρα κυκλοφορίας, όμως λίγα παιχνίδια δείχνουν τόσο όμορφα ακόμα και σήμερα όσο το The Witcher 3: Wild Hunt.

Δείτε το review μας εδώ.

Assassin’s Creed: Origins και Odyssey

Είναι ευρέως γνωστό πως η Ubisoft δημιουργεί τους ομορφότερους και ζωντανότερους κόσμους στα παιχνίδια της. Το ίδιο φυσικά συμβαίνει και στα δυο τελευταία κεφάλαια του Assassin’s Creed franchise όπου η περιπλάνηση στην αρχαία Αίγυπτο και αντίστοιχα στην αρχαία Ελλάδα, κάνουν τη βόλτα στον κόσμο τους μια συναρπαστική εμπειρία που είναι ικανή να απορροφήσει και να μαγέψει τους επισκέπτες της. Φαντάζομαι μπορείτε να αντιληφθείτε το σοκ που θα πάθει κάποιος με ενεργοποιημένο το HDR.

Επιπλέον τα δυο αυτά παιχνίδια παρέχουν ίσως τις καλύτερες επιλογές στις HDR ρυθμίσεις και παράλληλα είναι ένα αξιόλογο μέτρο σύγκρισης όπου μπορούμε να μάθουμε ακριβώς πόσα nits (μονάδα μέτρησης φωτισμού) μπορεί να παράγει η τηλεόρασή μας, ώστε να χρησιμοποιήσουμε αυτή την πληροφορία στις ρυθμίσεις άλλων παιχνιδιών. Αν πραγματικά ψάχνετε κάτι όμορφο που θα αναδείξει τις HDR δυνατότητες της τηλεόρασής σας, τα δυό αυτά Assassin’s Creed θα πρέπει να είναι στις πρώτες σας επιλογές.

Δείτε το review μας  Assassin’s Creed Origins εδώ και αντίστοιχα για το Assassin's Creed Odyssey εδώ.

Shadow of the Colossus/ The Last Guardian

Το Shadow of the Colossus θεωρείται από το μεγαλύτερο μέρος της gaming κουλτούρας ως ένας απ’ τους καλύτερους τίτλους όλων των εποχών. Πραγματικά υπάρχουν λίγα πράγματα να πει κανείς που δεν έχουν ήδη με τα χρόνια ειπωθεί γι’ αυτό το παιχνίδι. Το 2018 η Bluepoint Games πήρε το διαμάντι της Team Ico και το μετέφερε στη νέα εποχή εντελώς ανανεωμένο από το μηδέν. Το Shadow of the Colossus κατάφερε να ξεπεράσει τις προσδοκίες μας, επαναπροσδιορίζοντας συνάμα τον όρο «remake». Παράλληλα λίγο πριν, το 2016 η Team Ico μας παρουσίασε το The Last Guardian, ένα από τα πρώτα παιχνίδια που χρησιμοποίησαν το HDR, δείχνοντάς μας τις θεαματικές δυνατότητες του χαρακτηριστικού.

Η δουλειά που έχει γίνει και στα δυο παιχνίδια είναι εκπληκτική. Μπορεί να μην έχει τα λαμπερά χρώματα που έχουν άλλα παιχνίδια, όμως το εύρος της φωτεινότητας και η αντίθεση από το πιο σκοτεινό σημείο στο πιο λαμπερό, ζωντανεύουν πάνω στη μελαγχολική παλέτα του και προσφέρουν μια εμπειρία απαράμιλλης ομορφιάς για σεμινάριο. Κάντε μια βόλτα στο Shadow of the Colossus με το άλογο στο δάσος αντικρίζοντας τις ακτίνες του ήλιου να ξεπροβάλουν από τις φυλλωσιές ή αντικρίστε το ηλιοβασίλεμα πάνω στη πλάτη του Trico και θα καταλάβετε τι εννοούμε. 

Δείτε το review μας εδώ για το Shadow of the Colossus εδώ και αντίστοιχα για το The Last Guardian εδώ.

Spiderman

Ποιος να περίμενε πίσω στην PS2 εποχή όταν παίζαμε το Spiderman 2, πως θα έβγαινε στο μέλλον ένα άλλο Spiderman παιχνίδι που θα το ξεπερνούσε σε όλα τα σημεία. Η Insomniac Games εξέπληξε τους πάντες, ξεπέρασε τον εαυτό της και παρέδωσε στους fans (και όχι μόνο) του ήρωα την καλύτερή του ίσως ενσάρκωση που το μέσο έχει γνωρίσει. Αν και το Spiderman στο PS4 Pro δεν είναι από τα παιχνίδια που έχουν native 4K ανάλυση, ποτέ άλλοτε η πόλη του Manhattan δεν απεικονίστηκε με τόση ομορφιά και λεπτομέρεια σε βιντεοπαιχνίδι.

Τα χρώματά του είναι τόσο λαμπερά και ζωηρά και οι χαρακτήρες φτιαγμένοι με τόση λεπτομέρεια, που αν ξεχαστείς για λίγο ότι παίζεις παιχνίδι ή το δείξεις σε κάποιον που δεν ξέρει θα νομίζει πως βλέπει CGI ταινία! Οι φωτισμοί επίσης τόσο στους εσωτερικούς όσο και στους εξωτερικούς χώρους έχουν αποδοθεί με αρκετή προσοχή και ακρίβεια κάνοντας την εμπειρία της βόλτας με αιώρηση ανάμεσα στους ουρανοξύστες ακόμα πιο απολαυστική. Είναι δύσκολο να περιγράψει κανείς το δέος που νιώθει όταν αιωρείται ανάμεσα στα τζαμένια κτίρια και ο ήλιος αντανακλά πάνω τους. Δεν υπάρχει αμφιβολία το Spiderman είναι το απόλυτο showcase.

Δείτε το review μας εδώ.

Anthem

Μπορεί η BioWare (ή μήπως η EA) να μη μας τα «είπε» καλά με το Anthem και να απογοήτευσε αρκετό κόσμο στο πρώιμο αυτό στάδιο, όμως η δουλειά που έχει γίνει στον τεχνικό τομέα, μόνο με μια λέξη μπορεί να χαρακτηριστεί. Μαγική. Το Anthem χάρη στο εξαιρετικό του optimization, είναι από τις περιπτώσεις που δε χρειάζεται σχεδόν καθόλου παρέμβαση από τον παίκτη. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να ορίσουμε σύμφωνα με τις οδηγίες το brightness, να φορέσουμε το javelin και να ξεχυθούμε στον επιβλητικό του χάρτη.

Η πτήση πάνω από τον κόσμο του Anthem γίνεται μια φανταστική εμπειρία με το HDR ενεργοποιημένο. Ο άψογος κορεσμός στα χρώματα, η ρεαλιστική απεικόνιση των χρωμάτων και οι φωτισμοί που έχουν χρησιμοποιηθεί κάνει το παιχνίδι μια από τις ομορφότερες οπτικά εμπειρίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή εκεί έξω. Οι εκρήξεις, η δυναμική και η διαύγεια των particle effects, οι λαμπεροί σπόροι της βλάστησης που αιωρούνται τη νύχτα ή σε μια σκοτεινή σπηλιά και ο ήλιος που ξεπροβάλει ανάμεσα στα κλαδιά των δέντρων και αντανακλά πάνω στο javelin όταν πετάμε, δεν μπορεί να μεταφέρει το συναίσθημα που νιώθει κάποιος σε μερικές γραμμές λέξεων. Αν υπάρχει ένα παιχνίδι που έχει αποδώσει τόσο όμορφα ένα ξένο πλανήτη και μπορεί να δείξει τα πλεονεκτήματα του HDR, αυτό είναι το Anthem.

Δείτε το review μας εδώ.

Forza Horizon 4

Το Forza Horizon 4 θεωρείται από την πλειοψηφία των φίλων των racing games, ένα παιχνίδι χωρίς αντίπαλο στο χώρο. Προσφέρει την πιο ολοκληρωμένη εμπειρία συνδυάζοντας αρμονικά όλα τα είδη και στυλ οδήγησης, αποτελώντας την καλύτερη πρόταση αυτή τη στιγμή στην αγορά. Εδώ και χρόνια ακόμα κι αν κάποιος δεν είναι fan της μηχανοκίνητης οδήγησης δεν μπορεί να παραλείψει την εξαιρετική δουλειά που έχει κάνει η Playground Games (εκτός των άλλων) στον οπτικό τομέα των Forza. Από το 3 κιόλας το στούντιο μας έχει δείξει για τι είναι ικανό να κάνει και στο 4 πήγε τον οπτικό τομέα στο συγκεκριμένο είδος συνδυάζοντάς το με τη δύναμη του Xbox One X, ένα βήμα παραπέρα.

Ο τεράστιος ανοιχτός χάρτης του ενδείκνυται για τις πιο συναρπαστικές εικονικές βόλτες που μπορεί να κάνει ένας gamer με το αυτοκίνητό του. Tα υψηλής ανάλυσης textures, η αντανάκλαση και η γυαλάδα στο αμάξωμα, τα εντυπωσιακά real time καιρικά φαινόμενα, η αίσθηση της ταχύτητας που κόβει την ανάσα, τα λαμπερά χρώματα και ο πανέμορφος φωτισμός, κατάφεραν να πάνε τον φωτορεαλισμό σε μονοπάτια που πριν μερικά χρόνια δε μπορούσαμε καν να φανταστούμε. Αν υπάρχει κάποιο παιχνίδι που θα «βομβαρδίσει» τα μάτια σας με τα κοφτερά του χρώματα και τη χειρουργική του ακρίβεια στις λεπτομέρειες, αυτό αναμφίβολα είναι το Forza Horizon 4. Ακόμα κι αν δεν είστε fan των racing παιχνιδιών, αξίζει αν είστε κάτοχος Xbox Game Pass να το κατεβάσετε για να κάνετε μια βόλτα. Σίγουρα θα τη θυμάστε.

Δείτε το review μας εδώ.

God of War

Το God of War είναι μια σειρά που κουβαλά πάνω της μια τεράστια ιστορία, η οποία έγραψε με χρυσά γράμματα το όνομά της στο πάνθεον των video games αντιπροσωπεύοντας παράλληλα μια πιο αγνή και ρομαντική γενιά. Ύστερα από το επικό ταξίδι στις δυο προηγούμενες κονσόλες της Sony στην αρχαία μυθική Ελλάδα, ο φοβερός Σπαρτιάτης Kratos επιστρέφει στη τρέχουσα γενιά σε ένα reboot/sequel της σειράς God of War, μεταφέρνοντάς μας στη παγωμένη Σκανδιναβία σε μια περιπέτεια εμπνευσμένη από τη Νορβηγική λαογραφία. Οι τολμηρές αλλαγές που επέφερε η Santa Monica στο παιχνίδι, τόσο στο ύφος της σειράς όσο και στον ίδιο τον χαρακτήρα, αρχικά ανησύχησε τους fans. Ωστόσο το ταξίδι του ήρωα ή μάλλον του αντιήρωα Kratos κατάφερε για άλλη μια φορά να μπει στη καρδιά τους και να το λατρέψουν, αποσπώντας διεθνή βραβεία. Αναμφίβολα -όσο αφορά τη παρουσίαση- το God of War πάντα κινούνταν σε επική κλίμακα.

Αυτή τη φορά όμως χάρη στη δύναμη του PS4 Pro, το στούντιο φρόντισε να ανοίξει νέα μονοπάτια, τόσο με το εντυπωσιακό του μονοκάμερο όσο και στη γενικότερη ποιότητα των γραφικών με την απίστευτη λεπτομέρεια, κάνοντας το παιχνίδι να δείχνει πιο όμορφο και επικό από ποτέ. Η δουλειά που έχει γίνει στο HDR είναι απίστευτα καλή και ίσως είναι η πιο αντιπροσωπευτική που δείχνει τι διαφορά μπορεί να έχει το HDR σε σχέση με το SDR. Αρκεί μόνο να πατήσετε παύση να πάτε στις ρυθμίσεις και να απενεργοποιήσετε το HDR για να καταλάβετε. Οι φωτισμοί και η λεπτομέρεια που φαίνεται στα σκοτεινά και φωτεινά μέρη, τα χρώματα και το εύρος αυτών στη παλέτα, ακόμα και η στάχτη πως δείχνει πάνω στο δέρμα του Kratos είναι δύσκολο να περιγραφούν με λόγια. Δεν υπάρχει αμφιβολία. Το God of War είναι επικά εντυπωσιακό. Με το HDR όμως ενεργοποιημένο γίνεται επικότερο. Ζήστε το.   

Δείτε το review μας εδώ.

Shadow of the Tomb Raider

Η σειρά Tomb Raider έχει πουλήσει πάνω από 58 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, κατατάσσοντάς την στα best sellers της βιομηχανίας. Ακόμα και σήμερα, ύστερα από 23 χρόνια μετά το λανσάρισμα του πρώτου Tomb Raider το 1996, έχει φανατικό κοινό και για αρκετό κόσμο αποτελεί τον αγαπημένο του εικονικό χαρακτήρα. Το αμφιλεγόμενο reboot της δημοφιλέστερης άλλοτε σειράς στην ιστορία των βιντεοπαιχνιδιών πίσω στο 2013, κατάφερε να διχάσει περισσότερο από ποτέ τους fans της διάσημης τυμβωρύχου. Η σειρά πέρασε από πολλά κύματα και διφορούμενες απόψεις, κατηγορήθηκε για διάφορα θέματα, όμως πάντα καταφέρνει να βρίσκεται στο επίκεντρο και να προκαλεί το ενδιαφέρων των gamers. Ανεξάρτητα αν η νέα εποχή της τριλογίας και η μεταμόρφωση από μια bad ass αρχαιολόγο, σε μια ανθρώπινη και συναισθηματική ηρωίδα και από κει σε μια πολεμική μηχανή άρεσε ή όχι, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τον αξιοθαύμαστο τεχνικό τομέα.

Από το πρώτο παιχνίδι με το διάσημο πλέον tress effect, ως το Rise of the Tomb Raider και την είσοδο στην HDR εποχή, η Crystal Dynamics έχει επιδείξει εξαιρετικές τεχνικές ικανότητες, κάνοντας το ταξίδι της δημοφιλούς ηρωίδας από την εποχή με τα πιξελιασμένα περιβάλλοντα και τα τριγωνικά στήθη που τη θυμόμαστε, πιο αληθοφανή και όμορφη όσο ποτέ. Το Rise of the Tomb Raider ήταν ήδη ένα πανέμορφο παιχνίδι. Ωστόσο το Shadow of the Tomb Raider έφτασε τον τεχνικό τομέα της σειράς στη κορύφωση. Σε αυτό προφανώς βοήθησε η ποικιλία στα περιβάλλοντα. Πραγματικά δε θυμάμαι σε άλλο παιχνίδι να έχω δει πιο όμορφη και αληθοφανή ζούγκλα. Το παιχνίδι του ήλιου στις φυλλωσιές, η εναλλαγή στο φως από τα σκοτεινά της σημεία στα φωτεινά, το φως που αντανακλά από τις φωτιές μέσα σε ένα σκοτεινό σπήλαιο και το κολύμπι στο νερό με τις φωτεινές δέσμες του ήλιου να λαμπυρίζουν πάνω και κάτω από την επιφάνια, άνετα κάνει την εξερεύνηση τόσο υπέροχα απολαυστική και δελεαστική όσο καμία άλλη φορά.

Δείτε το review μας εδώ.

Horizon: Zero Dawn

Σίγουρα υπάρχουν αρκετοί εκεί έξω που έχουν ονειρευτεί μια βόλτα στο Jurassic Park. Το όνειρο αυτό ήρθε να το κάνει το 2017 πραγματικότητα η Guerrilla Games. Οι δημιουργοί πίσω από τα Killzone εκμεταλλευτήκαν τη διακαή αυτή επιθυμία και την τοποθέτησαν σε ένα φανταστικό μεταποκαλυπτικό μέλλον όπου ο κόσμος όπως τον γνωρίζουμε έχει εδώ και αιώνες εκλείψει. Πλέον κυριαρχούν μηχανικοί δεινόσαυροι και η εναπομένουσα ανθρωπότητα πασχίζει μέσα σε μια φυλετικά συγκροτούμενη κοινωνία με αυστηρούς κανόνες να επιβιώσει. Το Horizon: Zero Dawn ήταν από τα πρώτα παιχνίδια που χρησιμοποίησαν το HDR και για το λόγο αυτόν προωθήθηκε αρκετά μερικούς μήνες μετά, αναδεικνύοντας τις δυνατότητες του νέου τότε PS4 Pro. Το πόνημα της Guerrilla Games θεωρείται το μεγαλύτερο από τεχνικής πλευράς επίτευγμα, τόσο στα open world παιχνίδια αλλά και γενικά ως προς τεχνολογική εξέλιξη που έχει γνωρίσει η τρέχουσα γενιά παιχνιδιών και κατ’ επέκταση κονσόλων.

Η υλοποίηση ενός χαοτικού και απέραντου εικονικού κόσμου, λίγες φορές έχει απεικονισθεί με τόση λεπτομέρεια σε τέτοιας κλίμακας βιντεοπαιχνίδι στο παρελθόν. Από τις stealth προσεγγίσεις μέσα στα φυτά μέχρι τις head to head αναμετρήσεις με τους πελώριους μηχανικούς δεινόσαυρους, το Horizon έχει την ικανότητα να προφέρει ανόθευτη διασκέδαση και να προκαλέσει με τον τεχνικό του τομέα δέος. Η δυναμική εναλλαγή από το σούρουπο ως την αυγή και από τη λαμπερή μέρα στη σκοτεινή και γεμάτη ζωή νύχτα, μας έδωσε από τις πιο εντυπωσιακές και μαγευτικές απεικονίσεις της άγριας φύσης, όσο αφορά τον φωτισμό και τα χρώματα που έχουμε δει σε οπουδήποτε άλλο παιχνίδι μέχρι σήμερα. Αν υπάρχει κάποιο παιχνίδι εκεί έξω που θα αναδείξει στο μέγιστο τις HDR δυνατότητες της τηλεόρασή σας αλλά και την αξιοθαύμαστη δουλειά στο τεχνικό τομέα που έχει γίνει ποτέ σε κονσόλα, αυτό είναι το Horizon: Zero Dawn.

Δείτε το review μας εδώ.

Gears of War 4

Τα Gears of War ανέκαθεν τεχνολογικά ήταν μπροστά από την εποχή τους. Όχι μόνο έφεραν μηχανισμούς που εδραιώθηκαν σχεδόν σε όλα τα μελλοντικά third person shooters όπως το σύστημα κάλυψης, αλλά και στον οπτικό τομέα εφάρμοσαν την Unreal Engine με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αναδεικνύοντας τις δυνατότητές της. Αναμφίβολα τα Gears of War της προηγούμενης γενιάς γράφτηκαν ανεξίτηλα τόσο στην ιστορία όσο και στη καρδιά του gamer για πάρα πολλούς λόγους. Ήταν από τα πρώτα παιχνίδια που έπαιξε κάποιος στο νέο τότε Xbox 360; Ήταν απλά η καθαρή διασκέδαση; Ήταν ότι βιώναμε πρώτη φορά πως είναι να παίζεις online με κάποιο φίλο και να μοιράζεσαι την εμπειρία; Είναι οι παρέες που γνωρίσαμε και ξενυχτίσαμε παίζοντας στο horde mode; Ήταν η απρόσμενη συναισθηματική φόρτιση που σαν χαστούκι νιώσαμε στο campaign; Ή μήπως όλα τα παραπάνω; Όποιος και να ήταν ο λόγος, ο άψογος τεχνικός τομέας ήρθε και συμπλήρωσε μια εμπειρία που δύσκολα νομίζω θα ξεχάσουμε. Η τέταρτη προσθήκη στη σειρά όπως είναι αναμενόμενο έδωσε επίσης τεράστια προσοχή στον οπτικό τομέα.

Ακόμα και στο απλό Xbox One, όταν το 2016 κυκλοφόρησε, έδειχνε ήδη εκπληκτικό. Ωστόσο μετά το patch που ο τίτλος έλαβε για το αναβαθμισμένο Xbox One X με native 4K ανάλυση και HDR υποστήριξη, τα πράγματα άλλαξαν άρδην προς το καλύτερο. Κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει (και να εξηγήσει) πως ένα χαρακτηριστικό που προτέθηκε αργότερα, θα είχε τόσο εκπληκτικό αποτέλεσμα, όταν παιχνίδια που ξεκινούν απ’ την αρχή να αναπτύσσονται με αυτό το χαρακτηριστικό, αδυνατούν να φτάσουν την ποιότητα του Gears of War 4. Το παιχνίδι εκτός της ανάλυσης εικόνας και των textures, διαθέτει τους καλύτερους και ομορφότερους φωτισμούς που έχω δει σε βιντεοπαιχνίδι αυτής της γενιάς, αναδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο τα πλεονεκτήματα του HDR. Η παλέτα και το εύρος των χρωμάτων, οι αντανακλάσεις και οι δυναμικές αλλαγές χωρίς καμία αλλοίωση από το φως στο σκοτάδι είναι μια άξια συγχαρητηρίων δουλειά. Αν ψάχνετε το απόλυτο βιντεοπαιχνίδι που θα στρεσάρει την τηλεόρασή σας και θα σας προσφέρει την απόλυτη οπτική εμπειρία που μπορεί αυτή τη στιγμή να προσφέρει μια κονσόλα τότε σταματήστε να ψάχνετε άλλο. Το Gears of War 4 είναι αυτό που ζητάτε.

Δείτε το review μας εδώ.


Εσείς ποια παιχνίδια έχετε παίξει που σας εντυπωσίασαν με το HDR τους; Πείτε μας στα σχόλια.