Οδηγός αγοράς τηλεόρασης 2019

Όλα όσα επίσης πρέπει να γνωρίζετε πριν τη μεγάλη απόφαση
13 Φεβρουαρίου 2019 11:20
Οδηγός αγοράς τηλεόρασης 2019

Στον περσινό αναλυτικό οδηγό αγοράς τηλεόρασης αναλύσαμε όλες τις ιδιότητες και τα τεχνικά χαρακτηρίστηκα που πρέπει να γνωρίζει κάποιος πριν προβεί σε αγορά. Αναφερθήκαμε στις διαφορές ανάμεσα σε LED και OLED, στους τύπους οθόνης VA και IPS, καθώς και στο τι είναι το Bit-depth, HDR 10, HDR10+ και το Dolby Vision. Φέτος μιας και είμαστε σε περίοδο εκπτώσεων, πολλοί ίσως θελήσουν να κάνουν το άλμα σε μια 4K τηλεόραση. Ψάξαμε και σας προτείνουμε τα 3 κατά τη γνώμη μας κορυφαία budget μοντέλα για το 2018. Για να μπείτε ωστόσο στο «κλίμα», προτείνουμε να διαβάσετε πριν συνεχίσετε παρακάτω τον πρώτο οδηγό ώστε να εξοικειωθείτε με τα βασικά και τις ορολογίες.

Το ρητό που λέει «ότι πληρώσεις παίρνεις» ισχύει στο μέγιστο βαθμό και εδώ. Το ότι μια τηλεόραση γράφει στο κουτί 4K και HDR δεν σημαίνει ότι είναι και καλή ή ότι θα αποδώσει τα μέγιστα. Γι’ αυτό προφανώς υπάρχουν 4K με 500€ και 4K με 1500€. Το πρώτο και βασικό ερώτημα που πρέπει να θέσει στον εαυτό του ένας υποψήφιος αγοραστής, είναι για τι χρήση τη θέλει. Αν τη θέλει μόνο για να βλέπει ελεύθερα τηλεοπτικά κανάλια ή προγράμματα στις Ελληνικές συνδρομητικές υπηρεσίες και που και που καμιά ταινία, δε χρειάζεται να στοχεύσει κάποιο μοντέλο που κοστίζει πάνω από 400€-600€. Αν όμως είναι gamer που θέλει τη μέγιστη οπτική εμπειρία ή οι ταινίες του να είναι ζωντανές και πιο κοντά στην οπτική του δημιουργού, τότε σαφώς θα πρέπει να στοχεύσει αρκετά παραπάνω. Ως παθών σας διαβεβαιώνω πως αν δε στοχεύσετε ψηλά, αργότερα θα το μετανιώσετε και οι εποχές είναι δύσκολες για τέτοια ακριβά λάθη.

Όπως είπαμε και στον πρώτο οδηγό μη σας εντυπωσιάζουν τα demos που τρέχουν στις τηλεοράσεις της βιτρίνας. Αυτά είναι σχεδιασμένα ώστε να αναδεικνύουν τα δυνατά τους σημεία. Στις LED παίζουν κυρίως χρωματιστά και φωτεινά πλάνα, ενώ στις OLED κυρίως σκοτεινά. Αυτό το κάνουν σαφώς για να κρύψουν τις αδυναμίες τους. Επιπλέον παίζει πολύ σημαντικό ρόλο ο χώρος που είναι τοποθετημένες. Το περιβάλλον σε ένα κατάστημα είναι φωτεινό. Αυτό ως αποτέλεσμα έχει στις μεν LED να κρύβεται η αδυναμία του local dimming  (θα εξηγήσουμε παρακάτω), και στις δε OLED η αδυναμία στα πολύ φωτεινά πλάνα.

Το ίδιο ισχύει και για τους πωλητές στα καταστήματα, θα σας πουν το οτιδήποτε προκειμένου να πουλήσουν. Ψάξτε, συγκρίνετε και μη πέφτετε στην παγίδα της «προσφοράς». Σε αυτόν τον οδηγό θα προσθέσουμε ακόμα μερικά στοιχεία και εργαλεία για να κάνετε την επιλογή σας. Οι παρακάτω προτεινόμενες τηλεοράσεις είναι budget προτάσεις, που σημαίνει ότι σε θέμα απόδοσης φυσικά και δεν μπορούν να συγκριθούν με τα flagship μοντέλα του εκάστοτε κατασκευαστή. Οπότε «συμβιβαστικά» κατά τη γνώμη μας τα παρακάτω premium μοντέλα ανταπεξέρχονται όσο πιο άψογα γίνεται στη σχέση τιμή-απόδοση-ποιότητα, όντας πιο φιλικά και προσβάσιμα στη τσέπη του μέσου καταναλωτή.

Με σκοπό να σας μεταδώσουμε την εμπειρία που έχουμε αποκομίσει, θα σταθούμε λίγο παραπάνω σε κάποια στοιχεία, τα οποία εικάζουμε ότι θα σας βοηθήσουν στην επιλογή σας. Επίσης θέλω να ξέρετε ότι η εμπειρία αυτή δεν προέρχεται από κάποιο εκτεταμένο review-ανάλυση. Προέρχεται από έρευνα και βασίζεται κυρίως στη θεωρία καθώς και σε κάποια hands on που έτυχε να έχουμε είτε σε καταστήματα είτε σε κάποιο φιλικό σπίτι. Ο οδηγός αυτός σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί «ευαγγέλιο» που πρέπει να τηρηθεί κατά γράμμα. Αντιθέτως στοχεύει στην αμφίδρομη ανταλλαγή γνώσεων με εσάς, το κοινό των Unboxholics. Αν κάποιος έχει να προσθέσει ή να καταθέσει τη γνώμη και τη γνώση του ώστε να βοηθήσει την κοινότητα, μπορεί πολύ ευχαρίστως να το κάνει στο πεδίο με τα σχόλια. Οπότε αφού έχουμε ξεκαθαρίσει για τι χρήση προορίζεται η τηλεόραση που θα αγοράσουμε κι έχοντας ως πυξίδα τον gamer, πάμε να εξετάσουμε μερικά επιπλέον πράγματα που πρέπει να έχουμε στο νου μας.

Αξίζει το άλμα στο HDR;

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει αρκετή δυσπιστία στο αν κάποιος πρέπει να κάνει τη μετάβαση και είναι λογικό. Αν δεν γνωρίζεις το καλύτερο, δε μπορείς να ξεχωρίσεις το μέτριο. Και ο καλύτερος κριτής σε αυτή τη περίπτωση είναι τα ίδια μας τα μάτια. Οποιοσδήποτε κάνει το «λάθος» να παίξει ένα παιχνίδι σε μια καλή οθόνη με ενεργοποιημένο το HDR, δεν θα υπάρχει γι’ αυτόν μετά γυρισμός. Η επανάσταση στην οπτική εμπειρία δεν ήρθε με το 4Κ. Η ανάλυση αν και εντυπωσιακή αρχικά, δεν συγκρίνεται με τίποτα σε σχέση με το HDR. Οι αναβαθμισμένες κονσόλες, το PS4 Pro και το Xbox One X άνοιξαν εξαιτίας του τον δρόμο σε μια εντελώς νέα διάσταση στην οπτική εμπειρία, έχοντας τη δυνατότητα κυριολεκτικά να μεταμορφώνουν τα παιχνίδια που το υποστηρίζουν. Αυτό οφείλεται στη διεύρυνση της χρωματικής παλέτας και στην αντίθεση μεταξύ λευκού και μαύρου.

Στη διαβάθμιση μεταξύ των χρωμάτων και στα επίπεδα φωτεινότητας. Έτσι όταν για παράδειγμα αντικρίζετε σε ένα παιχνίδι τον ήλιο θα είναι σαν να κοιτάτε έξω από ένα παράθυρο, όταν αυτός πέφτει στη θάλασσα θα μπορείτε να διακρίνετε τις αποχρώσεις του στο νερό, όταν το φως της φωτιάς πέφτει σε ένα χώρο θα δείτε τις έντονες διαβαθμίσεις και αντανακλάσεις. Όλα αυτά μαζί συνθέτουν μια πανέμορφη και αφάνταστα πιο ρεαλιστική εικόνα και γοητεύουν ακόμα και τον πιο δύσπιστο. «Υπαίτιος» γι’ αυτό το αποτέλεσμα είναι τα Metadata (βλ. πρώτο οδηγό). Η πληροφορία δηλαδή που έρχεται με το περιεχόμενο (ταινία, παιχνίδι) και «λέει» στην οθόνη πώς να απεικονίσει το HDR σύμφωνα με τις δυνατότητες της χρωματικής γκάμας και μέγιστης φωτεινότητας που το πάνελ είναι ικανό να αποδώσει. Η πληροφορία αυτή ωστόσο από μόνη της δεν λέει τίποτα.

Η οθόνη πρέπει να πληροί τις σωστές προδιαγραφές επιπλέον χαρακτηριστικών που έχουν να κάνουν με το Color Gamut, το Color Depth, το Dynamic Range και (στις LED) το Local Dimming. Κι ως εκ τούτου εδώ ακριβώς υπόκεινται οι τιμολογιακές διαφορές κι εφαρμόζει αυτό που λένε «ότι πληρώσεις, παίρνεις». Μια low budget HDR τηλεόραση δεν είναι ικανή να δώσει εντυπωσιακό αποτέλεσμα ώστε να ξεχωρίσει αποτελεσματικά από μια απλή SDR οθόνη. Πριν όμως δούμε αναλυτικά τι είναι αυτά τα χαρακτηριστικά και γιατί έχουν τόση σημασία, να υπενθυμίσουμε τα βασικά ξεκαθαρίζοντας λίγο το τοπίο μεταξύ LED και OLED.

Όπως έχουμε πει μη σας μπερδεύουν όλα αυτά τα ακρωνύμια που βλέπετε δεξιά και αριστερά. Υπάρχουν μόνο δύο τύποι οθονών. Οι LED και οι OLED. Στο χορό ωστόσο αρχίζουν σιγά-σιγά να μπαίνουν και οι Micro-LED, αλλά αυτές δεν θα μας απασχολήσουν άμεσα. Όσο για τις «QLED» που σίγουρα έχετε ακούσει, είναι ένα μάρκετινγκ τρικ της Samsung για να διαφοροποιήσει τα απλά μοντέλα της με αυτά που διαθέτουν την τεχνολογία quantum dot. Εξού κι το παράγωγο «Q». Την ίδια ωστόσο quantum dot τεχνολογία καρπώνονται κι’ άλλες εταιρίες όπως επί παραδείγματι η LG με το Nano Cell και η Sony με το Triluminos, απλά το ονομάζουν διαφορετικά. Όλες όμως αποτελούν προτάσεις στην LED κατηγορία. Και στις LED και στις OLED υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, τα οποία μαζί με το τι είναι η quantum dot τεχνολογία, τα αναλύσαμε στον πρώτο οδηγό. Το τέλειο δεν θα το βρείτε πουθενά κι αυτός ίσως είναι ο λόγος που οι Micro-LED θα υπερισχύσουν όλων στο μέλλον. Γι’ αυτές όμως θα μιλήσουμε παρακάτω.  

Η υπεροχή λοιπόν της LED εντοπίζεται στη φωτεινότητα και συνεπώς στη διεύρυνση της χρωματικής παλέτας ανάμεσα στις διαβαθμίσεις των χρωμάτων (κάτι που φαίνεται κυρίως στο HDR περιεχόμενο), τα οποία έχουν άψογο κορεσμό ακόμα και στα πλάνα με πολύ έντονο φωτισμό. Σε αυτό τον τομέα καμία OLED δεν μπορεί να ξεπεράσει μια LED. Αυτό συμβαίνει γιατί τα επίπεδα φωτεινότητας στις LED φτάνουν (και σε περιπτώσεις ξεπερνούν) τα 2.000 nits (μονάδα μέτρησης φωτισμού), ενώ στις OLED τα 800 nits. Γι’ αυτό στις HDR ρυθμίσεις των παιχνιδιών το HDR luminance έχει by default τα 800 nits και ανεβαίνει, δίνοντας από κει και πέρα το ελεύθερο να ρυθμίσουμε το HDR brightness ή Paper White ανάλογα με τη δυνατότητα του panel. Ωστόσο καμία LED δε μπορεί να ξεπεράσει την OLED στο απόλυτο μαύρο. Αυτό συμβαίνει για δυο λόγους. Πρώτον γιατί οι OLED είναι αυτόφωτες και δεν χρειάζονται όπως οι LED το backlight unit και δεύτερον γιατί οι OLED δεν υποφέρουν από το light bleed. Στον συγκεκριμένο οδηγό θα ασχοληθούμε με τις LED. Αν και στο σύνολο οι OLED θεωρούνται καλύτερες από τις LED, προσωπικά δεν τις προτείνω για τους gamers. Ο λόγος είναι πρωτίστως η τιμή που ξεπερνά την οικονομική δυνατότητα του μέσου καταναλωτή και βέβαια το φαινόμενο του Image Retention ή όπως είναι ευρέως γνωστό Screen Burn-In (για περισσότερες πληροφορίες ανατρέξτε στον πρώτο οδηγό).

Μπορεί οι εταιρίες να διαβεβαιώνουν πως με τη σωστή χρήση δεν θα αντιμετωπίσουμε κάποιο μη αναστρέψιμο πρόβλημα, ωστόσο αν προκύψει, όλες ρίχνουν το φταίξιμο στον καταναλωτή για κακή χρήση. Επειδή λοιπόν ως gamers όπως αντιλαμβάνεστε δεν κάνουμε «σωστή» χρήση και για να αποφύγουμε το μόνιμο άγχος ενός τέτοιου ακριβού προϊόντος, προτείνω ανεπιφύλακτα τις LED. Επειδή οι OLED είναι αυτόφωτες, ακόμα κι αν δεν αντιμετωπίσει ποτέ κάποιος κάτοχος το παραπάνω πρόβλημα, είναι μαθηματικά σίγουρο πως με τη πάροδο του χρόνου (ανάλογα τη χρήση) η ποιότητα της φωτεινότητας και των χρωμάτων θα ξεφτίσει. Οι OLED απευθύνονται ξεκάθαρα σε αυτούς που θέλουν μια εξαιρετική κατά τ’ άλλα τηλεόραση για ταινίες και περιστασιακό gaming. Όχι σε αυτόν που θα λιώσει καθημερινά με την κονσόλα του και πολύ παραπάνω σε αυτόν που σκοπεύει να τη συνδέσει με ένα PC, το οποίο εκ πραγμάτων έχει περισσότερες στατικές εικόνες. Αφού αναλύσαμε στον πρώτο οδηγό τις υπάρχουσες χρωματικές παλέτες (REC 709, DCI-P3 και REC 2020), ας περάσουμε λοιπόν τώρα στα επιπλέον χαρακτηριστικά που έχουν σημασία σε μια LED HDR οθόνη και πρέπει να γνωρίζουμε.

Wide Color Gamut

Τα οφέλη του Wide Color Gamut φαίνονται εξολοκλήρου στο HDR περιεχόμενο και έχει να κάνει με το επίπεδο κορεσμού των χρωμάτων στο εύρος της παλέτας (color volume) του μεταδιδόμενου σήματος. Όσο πιο μεγάλη είναι η κάλυψη του Wide Color Gamut, τόσο περισσότερα και αληθοφανή χρώματα θα είναι ικανή η τηλεόραση να αναπαράγει. Παλιότερα το μεταδιδόμενο σήμα στις απλές HD τηλεοράσεις που έφτανε με το περιεχόμενο, ήταν έτσι προσαρμοσμένο ώστε να «χωρέσει» στη standard γκάμα χρωμάτων, θυσιάζοντας με αυτόν τον τρόπο αρκετή από τη λεπτομέρεια στη συνολική εικόνα.

Βέβαια τότε δεν μας ενδιέφερε ιδιαίτερα, γιατί το επίπεδο φωτεινότητας (peak brightness) το οποίο είναι υπεύθυνο για την αυξημένη διεύρυνση της χρωματικής παλέτας και τις διαβαθμίσεις των χρωμάτων δεν ήταν στα σημερινά επίπεδα των Ultra HD τηλεοράσεων. Παίζει τρομερά σημαντικό ρόλο τι ποσοστό κάλυψης πιάνει η τηλεόραση που μας ενδιαφέρει στη χρωματικής παλέτα. Πατήστε εδώ γράψτε το μοντέλο που σας ενδιαφέρει και ψάξτε για το DCI-P3. Από 85% και πάνω (όσο περισσότερο βέβαια τόσο καλύτερα) θα είστε καλυμμένοι.

Color Bit Depth

Το Color Bit Depth αφορά τη συνολική χρωματική απόδοση και είναι άρρητα συνδεδεμένο με το Wide Color Gamut. Η διαφορά τους ωστόσο είναι ότι ενώ το Wide Color Gamut έχει να κάνει με το επίπεδο του κορεσμού στο χρώμα μιας παλέτας, το Color Depth έχει να κάνει με τη διαβάθμιση αυτή του χρώματος στη παλέτα. Το πόσο καλά μπορεί η τηλεόραση να δείξει τη διαβάθμιση αυτή εξαρτάται από το βάθος (bit) χρώματος που είναι ικανή να αποδώσει. Θα πρέπει και στα δυο να δώσουμε σημασία διότι αν μια τηλεόραση έχει περιορισμένο Color Gamut (πιάνει χαμηλό ποσοστό στο DCI-P3) δε θα δείξει με ακρίβεια για παράδειγμα το κόκκινο ενός ηλιοβασιλέματος. Αντίστοιχα μια τηλεόραση με περιορισμένο βάθος χρώματος, δε θα δείξει ομοιόμορφα τις διαβαθμίσεις αυτές του κόκκινου. Εκεί δηλαδή που το κόκκινο ξεκινά φωτεινό και βαθμιαία αρχίζει να σκουραίνει, θα δείξει με εμφανή «σκαλοπάτια» τη διαφορά χρώματος από το φωτεινό στο πιο σκούρο.

Αν και οι εταιρίες έχουν βρει τρόπο με τη μέθοδο της πατέντας του FRC να προσομοιώνουν τα 10 bit σε ένα 8 bit panel, καλύτερα προτιμήστε μια οθόνη με πραγματικό 10 bit panel. Η ψευδαίσθηση του FRC σε σχέση με ένα True 10 bit panel μπορεί να καλύπτει κάπως την έντονη διαφορά στη διαβάθμιση των χρωμάτων αλλά συγκριτικά έχει διαφορά και είναι εμφανής. Η πατέντα του FRC ήταν μια προσωρινή λύση για να καλυφθεί η τιμολογιακή διαφορά σε σχέση με τα πρώτα 10 bit panels. Πλέον το FRC εγκαταλείπεται από τους κατασκευαστές και τα 10 bit θα είναι το νέο standard. Πατήστε εδώ γράψτε το μοντέλο που σας ενδιαφέρει και ψάξτε για το Panel bit depth να λέει 10 bit χωρίς το +FRC.

Dynamic Range/Peak Brightness/Contrast Ratio

To Dynamic Range μιας οθόνης έχει να κάνει με το μέγιστο της φωτεινότητας (peak brightness) και με την αναλογία αντίθεσης (contrast ratio). Εδώ επίσης είναι που το HDR περιεχόμενο έχει το αβαντάζ αφού εκμεταλλεύεται την υψηλή φωτεινότητα και δείχνει τα πλεονεκτήματά του. Χρειάζεται ωστόσο και την ανάλογη προσοχή. Αν μια τηλεόραση έχει υψηλό peak brightness αλλά χωλαίνει στο contrast ratio θα απεικονίσει τα highlights, αλλά θα χάσει τις λεπτομέρειες στα σκοτεινά σημεία.

Αντίστροφα αν έχει υψηλό contrast ratio αλλά χωλαίνει στο peak brightness, θα δείξει τις λεπτομέρειες στα σκοτεινά σημεία, αλλά θα χάσει στα φωτεινά. Η ισορροπία λοιπόν στο dynamic range έχει να κάνει στο πόσο μεγάλο επίπεδο φωτεινότητας φτάνει μια οθόνη και στο λόγο αντίθεσης του μαύρου της, ώστε τα λευκά να δείχνουν πραγματικά λευκά και τα μαύρα πραγματικά μαύρα χωρίς να χάνουν το ένα μέσα στο άλλο τη λεπτομέρεια. Πατήστε εδώ γράψτε το μοντέλο που σας ενδιαφέρει και ψάξτε για Peak Brightness άνω των 600 cd/m². Ομοίως για το contrast ψάξτε με δείκτη άνω των 1000:1.

Local Dimming

Όπως είπαμε και στο πρώτο οδηγό όπου αναλύσαμε τη διαφορά μεταξύ Edge LED και Direct LED, όταν σε ένα σκοτεινό πλάνο έχουμε ένα φωτεινό αντικείμενο (ένα πρόσωπο ή υπότιτλους), στις LED οι λαμπτήρες στέλνουν το φως είτε από τις άκρες (Edge LED) είτε απευθείας προς τον θεατή (Direct LED). Με αυτόν μοιραία τον τρόπο, εκτός από το ίδιο το αντικείμενο, φωτίζεται και η γύρω περιοχή του δημιουργώντας ας το πούμε ένα είδος «φωτοστέφανου» στις Direct LED ή ένα είδος «προβολέα» από τις άκρες στις Edge LED. Το φαινόμενο αυτό ειδικά όταν παίζει ταινία με μαύρες πάνω-κάτω μπάρες ή ένα αρκετά σκοτεινό παιχνίδι, όπως το πρόσφατο Resident Evil 2, δυστυχώς είναι πολύ πιο έντονο στο HDR περιεχόμενο γιατί χρειάζεται περισσότερο φως για τη διευρυμένη χρωματική παλέτα και τα επίπεδα brightness. Οι κατασκευαστές προκειμένου να αποτρέψουν όσο περισσότερο γίνεται το light bleed εξόπλισαν τις τηλεοράσεις με το local dimming.

Τη δυνατότητα δηλαδή να ελαχιστοποιείται το φως στις περιοχές της οθόνης που δεν είναι απαραίτητο. Tο φαινόμενο ναι μεν μειώνεται αλλά ακόμα και στα premium μοντέλα δεν εξαλείφεται. Επιπλέον έρχεται με ένα έξτρα κόστος. Σε όλες τις τηλεοράσεις οι επιλογές στο local dimming είναι low, medium και high. Όσο πιο υψηλά το θέσουμε, λαμβάνουμε καλύτερο μαύρο στις περιοχές που δε χρειάζεται τόσο φως, αλλά από την άλλη είναι πιο έντονο το light bleeding στη περιοχή που βρίσκεται το αντικείμενο. Αντιθέτως όσο πιο χαμηλά το θέσουμε, έχουμε καλύτερη διαχείριση του light bleeding στη περιοχή του αντικειμένου, αλλά δεν λαμβάνουμε το ίδιο μαύρο στην υπόλοιπη οθόνη. Σαφώς το πόσο καλά θα δείξει είτε στη μια περίπτωση είτε στην άλλη εξαρτάται από των αριθμό των λαμπτήρων που ό κατασκευαστής έχει εξοπλίσει ένα μοντέλο.

Συνεπώς εδώ εντοπίζεται και η μικρή ή μεγάλη διαφορά στις τιμές. Στο πόσο καλύτερα δηλαδή διαχειρίζεται μια οθόνη το συγκεκριμένο φαινόμενο. Όπως και να’ χει όμως ο υποψήφιος αγοραστής μιας LED τηλεόρασης θα πρέπει να γνωρίζει ότι δεν θα δει ποτέ στην οθόνη του το απόλυτο μαύρο, ακόμα κι αν αυτή είναι VA που έχει καλύτερο contrast ratio από μια IPS. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε για να ελαχιστοποιήσουμε το φαινόμενο είναι είτε να στοχεύουμε σε μια Direct LED είτε σε μια premium Edge LED.

Μια κλεφτή ματιά στο μέλλον

Micro-LED

Όπως όλα δείχνουν το επόμενο βήμα που θα αντικαταστήσει στο μακρινό ίσως μέλλον τις LED και OLED, είναι οι Micro-LED. Πρόκειται για μια τεχνολογία που πρωτοπαρουσίασε η Sony ως προϊόν επίδειξης το 2012 με την ονομασία «Crystal LED Display». Εξαιτίας όμως του ασύμφορου κόστους κατασκευής το εγκατέλειψε. Η Samsung από την άλλη έκανε τη δική της επένδυση και έρευνα πάνω στη συγκεκριμένη τεχνολογία, παρουσιάζοντας στη CES 2018 την πρώτη 146 ιντσών γιγαντιαία Micro-LED οθόνη με την ονομασία «The Wall». Η Micro-LED συνδυάζει τα θετικά στοιχεία των δυο υπαρχουσών τεχνολογιών, εξαλείφοντας παντελώς τα μειονεκτήματά τους.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια τεχνολογία που χρησιμοποιεί μικροσκοπικούς λαμπτήρες στο μέγεθος ενός pixel, τα οποία όπως οι OLED παράγουν το δικό τους φως, χωρίς τη βοήθεια του backlight unit όπως οι LED. Επιπλέον το φως που εκπέμπουν (το οποίο παίζει τεράστιο ρόλο στην αποτελεσματικότητα του HDR), φτάνουν σε αρκετά μεγαλύτερο peak brightness από τις OLED και μάλιστα με contrast ratio που ξεπερνά το 1.000.000:1. Οι Micro-LED εφόσον έχουν τη δυνατότητα το κάθε pixel να παράγει αυτόνομα φως, θα έχουν το απόλυτο μαύρο των OLED και αστραπιαίο χρόνο απόκρισης. Επιπλέον εφόσον χρησιμοποιούν λαμπτήρες και όχι οργανικά υλικά όπως οι OLED, το χρώμα τους δε θα ξεφτίζει με το χρόνο. Συνεπώς και το image retention θα αποτελέσει παρελθόν. Για τον ίδιο λόγο το local dimming δεν θα είναι πλέον απαραίτητο όπως στις LED για να επιτευχθεί η μείωση του φωτός στις περιοχές που δεν χρειάζεται, γιατί θα φωτίζεται με ακρίβεια μόνο η περιοχή που απεικονίζει κάτι.

Έτσι και το φαινόμενο του light bleed θα αποτελέσει επίσης παρελθόν. Υπάρχει βέβαια ένα μεγάλο αγκάθι που εμποδίζει αυτή τη στιγμή τη μαζική παραγωγή κι αυτό είναι το ασύμφορο για τις εταιρίες κόστος κατασκευής των υλικών. Προς το παρόν η Micro-LED τεχνολογία στοχεύει τις κινηματογραφικές αίθουσες και τις μικροσυσκευές όπως smart watches και κινητά τηλέφωνα. Ήδη η Apple έχει κάνει τη δική της επένδυση και δουλεύει πυρετωδώς ώστε να φέρει αυτή τη τεχνολογία στα προϊόντα της. Από την άλλη η Samsung δε σκοπεύει να ακολουθήσει τη Sony και να τα παρατήσει. Αντιθέτως μεγάλα κεφάλια μέσα από την Νοτιοκορεάτικη εταιρία, δήλωσαν πως έχουν βάλει στόχο να βρουν τη λύση στο πρόβλημα και να περάσουν σε μαζική παραγωγή μέσα στο 2020. Το αν αυτό θα γίνει εφικτό μένει απλά να το δούμε. Ακόμα όμως κι αν πιάσει το στόχο της, το σίγουρο είναι ότι θα περάσουν αρκετά χρόνια ακόμα μέχρι να γίνουν mainstream και οικονομικά προσιτές.

Variable Refresh Rate (VRR) & HDMI 2.1

Τα τελευταία χρόνια οι κατασκευαστές τηλεοράσεων αφουγκράστηκαν τις ανάγκες του σύγχρονου gamer, προσφέροντας οθόνες με μειωμένο input lag και υψηλό refresh rate. Ωστόσο μέχρι πρόσφατα υπήρχε μια σημαντική διαφορά σε σχέση με τα αμιγώς gaming monitors που είχε φυσικά να κάνει με τη δυνατότητα του VRR (variable refresh rate). Το σκηνικό όμως άρχισε επιτέλους να αλλάζει. Η Samsung είναι η πρώτη μεγάλη κατασκευάστρια τηλεοράσεων που πρόσθεσε το VRR στις σειρές NU8000 & QLED. Η κίνηση αυτή βρίσκει αντίκρισμα τόσο στους κατόχους υπολογιστών που έχουν κάρτες γραφικών της AMD με FreeSync, όσο και στους κατόχους Xbox One S και Xbox One X, αφού η Microsoft είναι η μόνη στο στρατόπεδο των κονσόλων που εξόπλισε τις κονσόλες της με το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό. Με τον τρόπο αυτόν, αντί τα παιχνίδια να κλειδώνουν στα 30Hz ή τα 60Hz, το frame rate πλέον είναι πιο ρευστό και προσαρμόζεται στο maximum των δυνατοτήτων της τηλεόρασης, συγχρονίζοντας ομαλά τυχών αυξομειώσεις στο frame rate της πηγής, με το αντίστοιχο της τηλεόρασης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εξαφάνιση του screen tearing.

Αν και το VRR ήταν μέχρι πρότινος χαρακτηριστικό που θα ερχόταν με το HDMI 2.1, οι κατασκευαστές βρήκαν τρόπο να περάσουν την απαραίτητη πληροφορία μέσω του HDMI 2.0 που υπάρχει σχεδόν σε όλες τις συσκευές σήμερα με ένα firmware update. Με την έλευση ωστόσο του 2.1 θα ξεκλειδωθούν ακόμα περισσότερες δυνατότητες, όπως το 4K 120hz (στο 2.0 φτάνει στα 60hz) και το 8K 60hz (το 2.0 δεν υποστηρίζει 8K). Το σημαντικότερο η μάλλον το πιο χρήσιμο χαρακτηριστικό του θα είναι τα dynamic metadata (βλ. πρώτο οδηγό). Αν και οι φήμες έλεγαν ότι οι κατασκευάστριες εταιρίες θα αρχίσουν να εξοπλίζουν τα 2018 μοντέλα τους με HDMI 2.1, κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ακόμα, ούτε υπάρχει κάποια επίσημη πληροφορία ότι θα γίνει μέσα στο 2019. Ίσως είναι ο «πόλεμος» μεταξύ HDR 10+ και Dolby Vision; Πιθανών. Το σίγουρο είναι το βήμα θα γίνει στα επόμενα χρόνια και οι επόμενες κονσόλες της νέας γενιάς λογικά (αν υπολογίσουμε τον περίπου πενταετή κύκλο ζωή τους) θα είναι εξοπλισμένες ώστε να υποδεχτούν την dynamic metadata εποχή.

8K TVs

Σίγουρα έχετε δει να διαφημίζονται και να παρουσιάζονται σχεδόν σε κάθε έκθεση τεχνολογίας κάποια 8K μοντέλα και σίγουρα θα αναρωτιέστε πως είναι δυνατών σε μια εποχή που ακόμα καλά-καλά δεν έχει εδραιωθεί το 4K να μιλάνε για 8K. Μην αγχώνεστε όμως οι 8K τηλεοράσεις θα αργήσουν πολλά χρόνια ακόμα να μας απασχολήσουν. Οι εταιρίες απλά δείχνουν κάποια prototypes, κάνοντας απλά επίδειξη για το πώς θα είναι η οικιακή ψυχαγωγία στο μακρινό μέλλον. Ωστόσο διέθεσαν για τους ενθουσιώδεις καταναλωτές (με βαθιές τσέπες) ορισμένα μοντέλα προς πώληση αλλά ακόμα και γι’ αυτούς η αγορά μιας 8K τηλεόρασης είναι μια πολυτέλεια που στη παρούσα χρονική περίοδο δε θα βρει εφαρμογή γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει ούτε 8K περιεχόμενο, ούτε συσκευές να το υποστηρίζουν (εκτός αν κάποιος διαθέτει το πιο ισχυρό PC του πλανήτη).

Μόνο στην Ιαπωνία κάποια δίκτυα άρχισαν να μεταδίδουν 8K περιεχόμενο αλλά και αυτό βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο. Οι 8K τηλεοράσεις των 15.000€ που θα δείτε για πώληση σε κάποια καταστήματα το μόνο που προσφέρουν είναι να κάνουν (εξαιρετικό) upscaling από 4K σε 8Κ. Οπότε μη σαν πιάνει πανικός, ούτε φυσικά να σας κρατά πίσω από το να αγοράσετε τώρα μια 4K τηλεόραση. Η 8K τεχνολογία και η όποια εφαρμογή της βρίσκεται τουλάχιστον μια δεκαετία μακριά.

Επιλέγοντας τα Top 3 μοντέλα του σήμερα

Όπως είπαμε και στην αρχή τα παρακάτω premium μοντέλα ανταπεξέρχονται όσο πιο άψογα γίνεται στη σχέση τιμή-απόδοση-ποιότητα, όντας πιο φιλικά και προσβάσιμα στη τσέπη του μέσου καταναλωτή. Ας δούμε λοιπόν πια είναι αυτά.

Panasonic FX780

  • Panasonic TX-49FX780
  • Panasonic TX-55FX780
  • Panasonic TX-65FX780
  • Panasonic TX-75FX780

Η Panasonic FX780 είναι μια 10 bit premium Edge LED οθόνη με IPS panel, πράγμα που την κάνει ιδανική για το σαλόνι, καθώς οι γωνίες θέασης δεν αλλοιώνουν το φως και το χρώμα στον θεατή που παρακολουθεί στο πλάι, όπως γίνεται στις VA που ο θεατής πρέπει να κάθεται σε ευθεία. Έρχεται εξοπλισμένη με τον επεξεργαστή HCX processor τον οποίο η εταιρία χρησιμοποιεί στα flagship OLED μοντέλα της.

Η Panasonic συνεργάστηκε για τον HCX με τα μεγαλύτερα studio του Hollywood για να αποδώσει την απόλυτη χρωματική ακρίβεια και κινηματογραφική αίσθηση, καλύτερη διαχείριση του contrast, καθώς και το ομαλότερο upscaling σε μη 4K περιεχόμενο. Το μεγάλο χαρτί της FX780 έναντι του ανταγωνισμού είναι το Local Dimming Pro. Το σύστημα διαχείρισης του φωτός που διαθέτει η FX780 είναι το καλύτερο που έχει δει μέχρι στιγμής η αγορά, καθώς ελέγχει με εξαιρετική ακρίβεια τις περιοχές που δεν χρειάζεται. Έτσι ακόμα και στις πιο σκοτεινές σκηνές μπορεί να εμφανίσει εντυπωσιακά περισσότερα επίπεδα λεπτομέρειας και χρώματος από οποιαδήποτε άλλη IPS οθόνη. Για περισσότερες πληροφορίες που αφορούν την FX780 πατήστε εδώ.

Sony XF90

  • Sony KD-49XF9005
  • Sony KD-55XF9005
  • Sony KD-65XF9005
  • Sony KD-75XF9005

Η Sony XF90 είναι μια 10 bit premium Direct LED οθόνη με VA panel. Συνεχίζοντας την εξαιρετική πορεία του περσινού πιο δημοφιλούς μοντέλου στη μεσαία κατηγορία (XE90), η Sony παρουσιάζει το διάδοχό του το XF90. Η εταιρία αυτή τη φορά επέλεξε να αφήσει πίσω τον X1 Processor και να εξοπλίσει την XF90 με τον X1 Extreme Processor που μέχρι πρότινος συναντούσαμε μόνο στα flagship OLED και LED μοντέλα της. Η XF90 υπερέχει τόσο σε φωτεινό όσο και σε σκοτεινό περιβάλλον χάρη στο X-tended Dynamic Range PRO το οποίο είναι ικανό να παράγει λαμπερά και ζωντανά highlights. Η τηλεόραση διαθέτει ίσως τον πιο δυνατό 4K upscaler της αγοράς, αφού μπορεί και εντοπίζει μεμονωμένα τα αντικείμενα σε  μια εικόνα ενισχύοντας ξεχωριστά την ανάλυσή τους, προσφέροντας έτσι μια εικόνα εξαιρετικής ακρίβειας και λεπτομέρειας, τόσο σε HDR περιεχόμενο όσο και σε SDR. Επίσης εκτός του HDR 10, υποστηρίζει και το Dolby Vision.

Το μεγάλο χαρτί της XF90 είναι το X-Motion Clarity το οποίο αποδίδει τη γρήγορη δράση με ευκρίνεια και ομαλότητα ελέγχοντας τις κινούμενες εικόνες με ακρίβεια, ελαχιστοποιώντας έτσι τη θόλωση στις σκηνές υψηλής ταχύτητας. Όπως όμως συμβαίνει σε όλες τις VA οθόνες, η XF90 έχει περιορισμένη γωνία θέασης. Ο θεατής θα πρέπει να κάθεται σε ευθεία αν δε θέλει να χάσει σε λεπτομέρεια. Ένα επιπλέον μειονέκτημα για κάποιους μπορεί να είναι ότι μόνο οι δυο από τις τέσσερεις HDMI θύρες υποστηρίζουν Ultra HD color. Οπότε αν έχετε περισσότερες από δυο τέτοιες συσκευές ίσως να είναι πρόβλημα. Για περισσότερες πληροφορίες που αφορούν την XF90 πατήστε εδώ.

Samsung Q7FN

  • Samsung QE55Q7FN
  • Samsung QE65Q7FN
  • Samsung QE75Q7FN

Η Samsung Q7FN είναι μια 10 bit premium Edge LED οθόνη με VA panel. Η Q7FN είναι από τις λίγες τηλεοράσεις της μεσαίας κατηγορίας που επιτυγχάνει 100% κάλυψη του DCI-P3 στο wide color gamut (κάτι που ακόμα και τα flagship μοντέλα δυσκολεύονται). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σε συνδυασμό με το πραγματικό 10 bit panel, να προσφέρει άψογο επίπεδο κορεσμού στη χρωματική παλέτα και μια από τις καλύτερες HDR εμπειρίες που υπάρχουν στην αγορά. Ξεπερνά κατά πολύ το περσινό Q7F μοντέλο της εταιρίας, αποδίδοντας καλύτερα μαύρα, χάρη στο έντονο contrast ώστε να μη χάνει τις λεπτομέρειες στις σκοτεινές σκηνές, ενώ παράλληλα διαθέτει μια από τις λαμπερότερες οθόνες, αφού το peak brightness της φτάνει τα 2.200 cd/m².

Η Q7FN έρχεται «φορώντας» από τώρα πάνω της το HDR10+ ώστε να είναι έτοιμη για το μέλλον, υποστηρίζοντας μάλιστα αποκλειστικές gaming τεχνολογίες όπως τα auto low latency mode και variable refresh rate (VRR). Η Samsung έχει δώσει ιδιαίτερη σημασία και στο cable management, επιτρέποντας όλη η συνδεσμολογία να μη γίνεται στο πίσω ή πλαϊνό μέρος της τηλεόρασης αλλά στο one connect box. Ένα εξωτερικό κουτί δηλαδή που έχει πάνω τις θύρες και συνδέεται στη τηλεόραση με ένα διακριτικό καλώδιο. Ωστόσο το μοναδικό της μειονέκτημα σε σχέση με τον ανταγωνισμό είναι η μέτρια διαχείριση του local dimming, έχοντας ως αποτέλεσμα ειδικά σε ένα σκοτεινό δωμάτιο να μην έχει τόσο βαθιά μαύρα. Επίσης ως VA panel οι γωνίες θέασης είναι περιορισμένες αναγκάζοντας τον θεατή να κάθεται σε ευθεία αν δε θέλει να έχει απώλειες στην εικόνα. Για περισσότερες πληροφορίες που αφορούν την Q7FN πατήστε εδώ.

Για να δείτε τον πίνακα σύγκρισης των τεχνικών χαρακτηριστικών και των τριών παραπάνω προτάσεων πατήστε εδώ.

Τεχνικές πληροφορίες και φωτογραφίες αντλήθηκαν από: Digital Trends, rtings, avforums καθώς και τις επίσημες ιστοσελίδες των Panasonic, Sony, LG, Samasung.