Sea of Thieves | Πρώτες εντυπώσεις

Δοκιμάσαμε τον πειρατικό τίτλο της Rare
30 Ιανουαρίου 2018 15:03
Sea of Thieves | Πρώτες εντυπώσεις

Οφείλω να ομολογήσω πως όταν πρωτοείδα το Sea of Thieves στην E3 του 2015 ένα χαμόγελο σχηματίστηκε στα χείλη μου. Προσωπικά, λατρεύω την πειρατική θεματολογία και μετά από αρκετά χρόνια στο βούρκο των avatars και του Kinect, η ταλαντούχα Rare επέστρεφε με ένα ολοκαίνουργιο IP. Βέβαια, η χαρά κράτησε λίγο γιατί, εν τέλει, συνειδητοποίησα πως δεν έχουμε να κάνουμε με μια παραδοσιακή single-player εμπειρία, αλλά αντιθέτως το παιχνίδι υιοθετεί μια πιο ιδιαίτερη online shared-world φιλοσοφία. Για αρκετό καιρό λοιπόν κρατούσα μικρό καλάθι και απλώς...περίμενα.

Εδώ και μερικούς μήνες είχα πρόσβαση στην Technical Alpha του παιχνιδιού χάρη στο Insider Programme, οπότε προσωπικά κατέληξα να είμαι ήδη αρκετά εξοικειωμένος με τους μηχανισμούς και τις ιδέες του, αλλά ακόμα δεν είχα πειστεί. Με αυτά και αυτά, έφτασε η στιγμή της closed beta. Παρέα με τον Κούλη, τον Στρατούλη και τον ‘Σταρκ’ (Δήμητρη Σαλαμάρα) ανοίξαμε κάπως μουδιασμένοι τις κονσόλες μας, ανταλλάξαμε τα invites μας και βρεθήκαμε στις ψηφιακές θάλασσες. Το αρχικό πλάνο ήταν να δοκιμάσουμε απλώς το παιχνίδι για να είμαι σε θέση να μεταφέρω τις πρώτες μου εντυπώσεις. Δίχως υπερβολή, η ώρα έφτασε έξι τα ξημερώματα, καταλήξαμε να παίζουμε για περίπου πέντε συνεχόμενες ώρες και με μάτια δακρυσμένα από τα γέλια. Έπειτα από αυτό το βράδυ το Sea of Thieves με έπεισε…περίπου.

Η βρετανική ομάδα έχει καταφέρει να δημιουργήσει κάτι αξιοσημείωτο και μοναδικό. Ο ήλιος και το οξυγόνο για το παιχνίδι είναι η επικοινωνία. Κάθε πτυχή του παιχνιδιού είναι χτισμένη γύρω από την κοινωνική αλληλεπίδραση και αυτό είναι εν τέλει που κάνει το παιχνίδι τόσο διασκεδαστικό και το χρόνο να κυλά τόσο γρήγορα μαζί του. Είναι μέρος της συνταγής που έκανε και το PUBG τόσο επιτυχημένο.

Όπως επισήμανα και προηγουμένως, το Sea of Thieves δεν αποτελεί μια παραδοσιακή single-player εμπειρία. Ακόμα και για τα στάνταρ των multiplayer παιχνιδιών ίσως παραείναι ανοιχτό και ελεύθερο. Ουσιαστικά, το παιχνίδι σας βάζει σε έναν ανοιχτό κόσμο που μοιράζεστε με άλλους παίκτες, σας εφοδιάζει με ένα πλοίο και μερικά απαραίτητα αντικείμενα που έχουν όλοι και σας αφήνει να χαράξετε τη δική σας πορεία χωρίς καμία καθοδήγηση. Δεν υπάρχει κάποια κεντρική ιστορία, με τους δημιουργούς να επισημαίνουν πως θέλουν ο κάθε παίκτης να “δημιουργήσει τις δικές του ιστορίες”. Το παιχνίδι δεν είναι τόσο άναρχο ωστόσο, καθώς έχει μερικά quests τα οποία μπορούν να φέρουν εις πέρας οι παίκτες. Συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής γνωρίζουμε για την ύπαρξη τεσσάρων Pirate Companies. Πρόκειται κατά κάποιον τρόπο για ομάδες από NPCs με τις οποίες συνεργάζονται οι παίκτες για να κερδίσουν ότι επιθυμεί κάθε πειρατής…χρυσό. Στην Closed Beta είχαμε τη δυνατότητα να αλληλεπιδράσουμε μόνο με τους Gold Hoarders. Το συγκεκριμένο, ας το πούμε, faction δίνει quests ή όπως τα ονομάζει το παιχνίδι Voyages. Σε αυτά πρέπει να βρούμε κρυμμένους θησαυρούς που είναι σκορπισμένοι στον μεγάλο ανοιχτό κόσμο του Sea of Thieves.

Πριν καν ξεκινήσει ένα Voyage απευθείας μπορεί να αντιληφθεί κάποιος πόσο βασισμένο είναι το παιχνίδι στην αλληλεπίδραση με τους άλλους παίκτες. Αφού όλα τα μέλη μιας ομάδας, τέσσερις πειρατές στη δική μας περίπτωση, πάρουν από ένα υποψήφιο Voyage πρέπει να ανέβουν στο πλοίο τους και να αφήσουν την πρότασή τους στην καμπίνα του καπετάνιου. Μετά η ομάδα καλείται να ψηφίσει, πετώντας ο κάθε παίκτης από ένα μαχαίρι στο Voyage που του αρέσει περισσότερο. Αφού παρθεί η απόφαση, το ταξίδι ξεκινά. Συνήθως το μόνο που παίρνει κάποιος από τους Gold Hoarders είναι ένας απλός χάρτης που έχει σημειωμένο ένα ‘Χ’ στη θέση που βρίσκεται το σεντούκι το θησαυρού. Η ομάδα πρέπει να βρει το νησί στον κεντρικό χάρτη που βρίσκεται στο κύριο κατάστρωμα του πλοίου της, χωρίς καμία καθοδήγηση. Έπειτα με την χρήση μόνο πυξίδας και μονοκυάλιου πρέπει να προσανατολιστεί προς αυτό.

Το πλοίο βέβαια δεν ξεκινά, ούτε ταξιδεύει μόνο του. Η ομάδα πρέπει συνεχώς να επικοινωνεί και να συντονίζεται. Πρέπει ένα ή περισσότερα άτομα για μεγαλύτερη ταχύτητα να σηκώσουν την άγκυρα. Κάποιος πρέπει να τεντώσει τα πανιά και να τα στρέψει έτσι ώστε να πιάνουν τον μέγιστο αέρα. Κάποιος πρέπει να φορτώσει τα κανόνια, γιατί μην ξεχνάτε δεν είμαστε οι μόνοι πειρατές στον κόσμο. Ένας πρέπει να βρίσκεται στο τιμόνι και να κατευθύνει το πλοίο. Δεν χρειάζεται να συνεχίσω με παραδείγματα, αλλά όπως αντιλαμβάνεστε η ομάδα πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση, να μοιράζει τους ρόλους και κυρίως να συνεννοείται διαρκώς. Οι ευθύνες δεν σταματούν μόλις ξεκινήσει να κινείται το πλοίο και μπορείτε να φανταστείτε τι γίνεται μόλις συναντήσεις κάποιον εχθρό στον ορίζοντα. Δεν χρειάζεται να περιγράψω πόσο έντονες και συναρπαστικές είναι οι ναυμαχίες.

Γενικότερα, ο τίτλος δίνει αρχικά την εντύπωση πως είναι ρηχό και αφηρημένο, αλλά τελικά διαπίστωσα πως υπάρχει μια στιβαρή ραχοκοκαλιά. Μπορεί προσωπικά να είμαι πιο πολύ τύπος που προτιμά τις single-player εμπειρίες, αλλά δεν μπορώ να αρνηθώ, όπως και κανείς δεν μπορεί αν αλλάξει το γεγονός πως εγώ και η παρέα μου διασκεδάσαμε και περάσαμε καλά για το λίγο που ασχοληθήκαμε με το παιχνίδι.

Έχω παράπονα και φοβίες. Αρκετά μάλιστα. Δεν πιστεύω όμως ότι έχει νόημα να κατακρίνω τώρα το παιχνίδι. Θα έρθει η ώρα για την τελική ετυμηγορία μόλις κυκλοφορήσει. Η συγκεκριμένα beta ήταν όντως beta και όχι ένα καλογυαλισμένο demo που χρησιμοποιείται για marketing σκοπούς. Υπάρχουν κάποια τεχνικά θέματα με τους servers και κάποια θέματα που ταλαιπωρούν την PC έκδοση, ενώ δεν είμαι απόλυτα ικανοποιημένος με το combat με τα σπαθιά και τα πιστόλια που κουβαλά ο παίκτης για παράδειγμα. Το μεγαλύτερο στοίχημα όμως για το Sea of Thieves έχει να κάνει με το περιεχόμενο. Ο πυρήνας που δοκιμάσαμε μέχρι τώρα περιστρέφεται γύρω από την συλλογή chests από διάσπαρτα σημεία του χάρτη. Όσο προσεγμένο και ικανοποιητικό και είναι το ταξίδι με το πλοίο και διασκεδαστική η αλληλεπίδραση με τους άλλους παίκτες, η επανάληψη του ίδιου στοιχείου όλη την ώρα θα κουράσει εύκολα. Μέχρι στιγμής είδαμε το ένα από τα τέσσερα Pirate Companies. Θέλω να ελπίζω πως θα υπάρχει αρκετό ακόμα περιεχόμενο και λόγοι για να παραμείνει κάποιος στον ψηφιακό πειρατικό κόσμο της Rare. Αυτό είναι το μεγάλο ερωτηματικό για το παιχνίδι. Ήδη για τις έξι περίπου μέρες που τρέχει η beta ο τίτλος βρίσκεται σχεδόν καθημερινά στην κορυφή του Twitch, εκθρονίζοντας μεγαθήρια όπως τα LoL και PUBG. Η βασική συνταγή σίγουρα αρέσει. Η Rare μετά από πολλά χαμένα χρόνια έχει τη δυνατότητα να κλείσει τον κεραυνό στο μπουκάλι. Μένει να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις και να βάλει το φελλό. Πριν δύο χρόνια δεν περίμενα πως θα το πω, αλλά ναι, οι πρώτες εντυπώσεις είναι θετικές, μένει να δούμε αν τα όσα μας κρύβει η ομάδα είναι αρκετά για να συμπληρώσουν το ήδη υπάρχων παιχνίδι που δοκιμάσαμε στην beta.

Το Sea of Thieves αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 20 Μαρτίου αποκλειστικά για τα Xbox One και Windows 10, ως Xbox Play Anywhere τίτλος. Οι παραπάνω γραμμές αποτελούν μονάχα τις πρώτες εντυπώσεις που μου άφησε η πειρατική δημιουργία της Rare και σίγουρα δεν είναι η τελευταία φορά που θα κουβεντιάσουμε για το παιχνίδι. Μόλις ο τίτλος κυκλοφορήσει κανονικά θα μπει κάτω από το μικροσκόπιο και θα κριθεί ως ολοκληρωμένο προϊόν για το αναλυτικό μας review.