Οι αλλαγές στα Windows 10 και Windows 11 μετά το DMA νομοσχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
13 Μαρτίου 2024 15:15
Οι αλλαγές στα Windows 10 και Windows 11 μετά το DMA νομοσχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Όπως μάλλον θα έχετε δει, το τελευταίο διάστημα η Apple αναγκάστηκε να κάνει μερικές πολύ μεγάλες αλλαγές στο iOS λειτουργικό σύστημα των iPhone, το οποίο πλέον επιτρέπει την λήψη εφαρμογών από καταστήματα τρίτων εταιριών. Παράλληλα, η Apple ανακοίνωσε επίσης ότι θα υιοθετήσει επιτέλους το κοινό πρότυπο RCS για τα γραπτά μηνύματα, η Meta πρόσθεσε μια νέα επιλογή συνδρομής για αφαίρεση των διαφημίσεων στα Facebook και Instagram, ενώ έχουμε δει και πολύ μεγάλες αλλαγές από όλους σχεδόν του τεχνολογικούς κολοσσούς.

Για όλα αυτά ευθύνεται η νέα Digital Markets Act νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ανάγκασε και τη Microsoft να κάνει αλλαγές που επηρεάζουν τους χρήστες των Windows σε όλη την Ευρώπη και φυσικά και στην Ελλάδα.

Παρόλο που τα Windows ήταν σίγουρα πιο ανοιχτά από το iOS της Apple, η Microsoft ήταν πιεστική σε διάφορους τομείς, προσπαθώντας κυριώς να σπρώξει τους χρήστες προς τον Edge browser και την Bing μηχανή αναζήτησης. Ποιες είναι όμως όλες οι αλλαγές που έκανε η Microsoft; Η νομοθεσία απαιτούσε τα μέτρα να εφαρμοστούν μέχρι τις 6 Μαρτίου του 2024, μιας διορία που πλέον έχει περάσει. Ας δούμε, λοιπόν, αναλυτικά τι άλλαξε στα Windows 10 και στα Windows 11.

Οι σημαντικότερες αλλαγές στα Windows 10 και στα Windows 11 μετά το DMA νομοσχέδιο:

Οι χρήστες των Windows 11 και των Windows 10 μπορούν πλέον να απεγκαταστήσουν εντελώς τον Microsoft Edge web browser, ο οποίος ήταν μέχρι τώρα υποχρεωτικά μέρος του λειτουργικού συστήματος.

Όσοι επιθυμούν μπορούν να αφαιρέσουν εντελώς και την αναζήτηση στο Bing από το μενού αναζήτησης που εμφανίζεται αν ψάξει κάποιος οτιδήποτε, μέσα από το ειδικό πεδίο της Γραμμής Εργασιών.

To λειτουργικό σύστημα θυμάται και σέβεται πλέον τις επιλογές του χρήστη για τα προγράμματα που θέλει να χρησιμοποιεί, όπως για παράδειγμα ποιος θέλει να είναι ο προ-επιλεγμένος web browser ή email client του. Οι επιλογές θα συγχρονίζονται με τον Microsoft λογαριασμό του και δε θα χρειάζεται να γίνονται εκ νέου σε κάθε νέα εγκατάσταση των Windows.

H Microsoft επιτρέπει πλέον σε τρίτες εταιρίες να παρέχουν δυνατότητες μηχανής αναζήτησης ως υπηρεσία απευθείας μέσα στα Windows. Προηγουμένως η ενσωματωμένη αναζήτηση χρησιμοποιούσε αποκλειστικά το Bing της Microsoft.

Η sign-in εμπειρία άλλαξε. Πριν από το DMA, τα Windows έκαναν sign-in αυτόματα τους χρήστες σε άλλα προϊόντα και υπηρεσίες της Microsoft που συνδύαζαν δεδομένα, όπως στον Edge, στο Bing και στην "Έναρξη" της Microsoft (π.χ. για ειδήσεις, καιρό κ.λπ.) όταν οι χρήστες έκαναν για πρώτη φορά sign-in στα Windows. Τα Windows δεν θα κάνουν πλέον αυτόματα sign-in τους χρήστες σε αυτές τις υπηρεσίες.

Πότε θα γίνουν οι διαθέσιμες οι νέες εκδόσεις των Windows 10 και Windows 11;

Η διάθεση των νέων εκδόσεων των Windows 10 και Windows 11 που συμμορφώνονται με το DMA νομοσχέδιο έχει πλέον ξεκινήσει για όλους τους υπολογιστές στην Ευρώπη. Η εγκατάσταση γίνεται αυτόματα και δωρεάν μέσα από τον Windows Update μηχανισμό. Η Microsoft εκτιμά πως μιας και η ενημέρωση γίνεται σταδιακά, όλοι οι χρήστες θα την έχουν λάβει μέχρι τις αρχές του Απριλίου.