Η Microsoft θα αρχίσει να χρεώνει τους χρήστες Windows 10 και μάθαμε πόσο

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
03 Απριλίου 2024 21:40
Η Microsoft θα αρχίσει να χρεώνει τους χρήστες Windows 10 και μάθαμε πόσο

Όπως σας είχαμε ενημερώσει πέρυσι τον Δεκέμβριο, η Microsoft σύντομα θα αρχίσει να χρεώνει τους χρήστες που έχουν παραμείνει στα Windows 10, αν θέλουν να λαμβάνουν updates και μετά το πέρας της επίσημης ημερομηνίας υποστήριξης. Πρόκειται για κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία του λειτουργικού συστήματος όσον αφορά τους απλούς καταναλωτές.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, εδώ και καιρό γνωρίζουμε ότι τα Windows 10 θα συνεχίσουν να λαμβάνουν ενημερώσεις ασφαλείας από τη Microsoft μέχρι και τις 14 Οκτωβρίου του 2025. Μετά το πέρας αυτής της ημερομηνίας δε θα κυκλοφορήσουν ποτέ ξανά δωρεάν updates, κάτι που σημαίνει πως το λειτουργικό μπορεί να γίνει ευάλωτο σε διάφορα νέα κενά ασφαλείας που ίσως ανακαλυφθούν.

Όσοι χρήστες δε θέλουν να κάνουν τη μετάβαση στα Windows 11 και φοβούνται για πιθανές απειλές ασφαλείας, θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν για τη συνδρομητική υπηρεσία Extended Security Updates (ESU) που μόλις αποκαλύφθηκε πόσο θα κοστίζει.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, o πρώτος χρόνος των ενημερώσεων θα κοστίζει $61. Έπειτα, το κόστος θα διπλασιάζεται σε $122 το δεύτερο χρόνο και στη συνέχεια θα διπλασιαστεί και πάλι στα $244 για τον τρίτο χρόνο. Μάλιστα, αν κάποιος αποφασίσει να εγγραφεί στο ESU πρόγραμμα το δεύτερο έτος, θα πρέπει να πληρώσει και για το πρώτο έτος, καθώς η υπηρεσία λειτουργεί σωρευτικά.

Η Microsoft προσφέρει συνήθως αυτές τις συνδρομές για εκτεταμένες ενημερώσεις ασφαλείας μόνο σε οργανισμούς και επιχειρήσεις που πρέπει οπωσδήποτε να παραμείνουν στις παλαιότερες εκδόσεις των Windows. Έτσι, υπάρχουν διάφορες ειδικές εκπτώσεις σε περίπτωση που κάποια επιχείρηση πληρώνει και για cloud υπηρεσίες της Microsoft, καθώς και για εκπαιδευτικούς οργανισμούς.

Φυσικά, το πρόγραμμα ESU είναι προαιρετικό και όποιος θέλει να το ρισκάρει, μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα Windows 10 και μετά το πέρας αυτής της ημερομηνίας, χωρίς καμία απολύτως χρέωση.

Για την ιστορία, ακόμη υπάρχουν εκατομμύρια απλοί χρήστες που χρησιμοποιούν τα Windows 10, είτε επειδή τα προτιμούν είτε επειδή η Microsoft ανέβασε τις απαιτήσεις συστήματος των Windows 11. Σύμφωνα με τα στατιστικά της StatCounter, τα Windows 10 εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται από το 69% όλων των χρηστών των Windows! Συγκριτικά, το αντίστοιχο ποσοστό υιοθέτησης των Windows 11 ανέρχεται σε μόλις 27%.