Τι νιώθει ένας άνθρωπος όταν πεθαίνει;

Σύμφωνα με τις τελευταίες επιστημονικές έρευνες
19 Απριλίου 2024 14:12
Τι νιώθει ένας άνθρωπος όταν πεθαίνει;

Τι νιώθει ένας άνθρωπος όταν πεθαίνει; Πρόκειται για ένα ερώτημα που σίγουρα έχει απασχολήσει πολλούς και έχει αγχώσει ακόμη περισσότερους. Τώρα, όμως, χάρη στην εξέλιξη της ιατρικής και άλλων επιστημών είμαστε πιο κοντά από ποτέ στο να δώσουμε μια πιο ξεκάθαρη απάντηση.

Συγκεκριμένα, τον τελευταίο καιρό έχουν γίνει πολλές νέες έρευνες που εξηγούν τι γίνεται στο σώμα και στον εγκέφαλο ενός ανθρώπου στις τελευταίες του στιγμές. Το YouTube κανάλι AsapSCIENCE αποφάσισε να συνοψίσει όλες αυτές τις τελευταίες μελέτες, μέσα από ένα σύντομο βίντεο που φιλοδοξεί να απαντήσει στο ερώτημα όσο πιο άμεσα γίνεται. Ορίστε, λοιπόν, η απάντηση με τα μέχρι τώρα επιστημονικά στοιχεία, σύμφωνα με το εν λόγω βίντεο.

Τι νιώθει ένας άνθρωπος όταν πεθαίνει;

Στάδιο 1 – Χαλάρωση: Οι περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν πρώτα να χάνουν σχεδόν εντελώς την όρεξή τους για φαγητό και νερό.

Στάδιο 2 – Ακραία Κόπωση και Απώλεια Συνείδησης: Η πλειοψηφία των ασθενών χάνουν έπειτα τη συνείδησή τους και είναι δύσκολο μέχρι και να πάρουν τα φάρμακά τους. Σε περίπτωση που κάποιος επανέλθει και ξυπνήσει, νιώθει απλά σα να κοιμόταν, αλλά ο ύπνος δεν τον ξεκουράζει. Πολλοί αναφέρουν ότι βλέπουν όνειρα πως συναντιούνται ξανά με ανθρώπους που έχουν πεθάνει και άλλοι όνειρα ότι ετοιμάζονται να ταξιδέψουν κάπου.

Στάδιο 3 – Φως: Σε αυτό το στάδιο οι έρευνες έχουν δείξει ότι η καρδιά αρχίζει να χτυπάει με μειωμένη ένταση. Έτσι, η αρτηριακή πίεση πέφτει και όλα τα όργανα του σώματος αρχίζουν να υπολειτουργούν. Μάλιστα, έρευνες έχουν δείξει ότι σε αυτή τη φάση o εγκέφαλος χάνει τη δυνατότητα ελέγχου των παρορμητικών ή αυτόματων αντιδράσεων. Αυτό έχει αποδειχθεί σε ποντίκια άλλα και σε έρευνες σε ανθρώπους ότι επηρεάζει το σύστημα όρασης, κάνοντας πολλούς να βλέπουν απλά φως.

Στάδιο 4 – Δυσκολία Αναπνοής/Επιθανάτιος Ρόγχος: Σε αυτή τη φάση αρχίζει να παράγεται ένα κροταλιστός, ενδεχομένως "υγρός" ήχος, λόγω της συσσώρευσης πλεονάσματος εκκρίσεων του αναπνευστικού στον λαιμό. Οι ετοιμοθάνατοι είναι πιθανό να χάσουν την ικανότητα της κατάποσης, αδυναμία που οδηγεί σε αυτή τη συσσώρευση. Μερικές φορές παρερμηνεύεται με τον ήχο ανθρώπου που πνίγεται μέχρι θανάτου.

Στάδιο 5 – Έντονη Εγκεφαλική Δραστηριότητα: Σύμφωνα με έρευνα που έγινε σε 567 ανθρώπους, σκανάρωντας τους εγκεφάλους τους, όσο τους έφερναν πίσω στη ζωή με CPR, τις τελευταίες στιγμές της ζωής κάποιου παρατηρείται πολύ έντονη εγκεφαλική δραστηριότητα. Όσοι όντως έζησαν χάρη στην παροχή αυτών των πρώτων βοηθειών ανέφεραν περίεργες εμπειρίες, όπως η αίσθηση ότι χωρίζονται από το σώμα τους ή ότι παρατηρούν τα γεγονότα χωρίς πόνο ή άλλες αισθήσεις.

Tags: