Οι θάνατοι από την ακραία ζέστη αναμένονται να πενταπλασιαστούν

Μέχρι το 2050
16 Νοεμβρίου 2023 10:56
Οι θάνατοι από την ακραία ζέστη αναμένονται να πενταπλασιαστούν

Σύμφωνα με το The Lancet Countdown, μία ετήσια εκτίμηση κορυφαίων ερευνητών και ιδρυμάτων, η ακραία ζέστη τις επόμενες δεκαετίες θα οδηγήσει στο θάνατο πέντε φορές περισσότερους ανθρώπους από σήμερα. Πιο συχνές ξηρασίες θα θέσουν εκατομμύρια κόσμο σε κίνδυνο λοιμού, τα κουνούπια θα επεκταθούν περισσότερο από ποτέ μεταφέροντας μολυσματικές ασθένειες και τα συστήματα υγείας θα δυσκολευτούν να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα.

Η νέα εκτίμηση έρχεται σε μία χρονιά η οποία όπως όλα δείχνουν θα είναι και επίσημα η πιο ζεστή χρονιά στην ανθρώπινη ιστορία. Παρά τις παγκόσμιες εκκλήσεις για δράση, οι εκπομπές άνθρακα από ανθρώπινη δραστηριότητα σημείωσαν ρεκόρ το 2022, ενώ τεράστιες κυβερνητικές και τραπεζικές επενδύσεις συνεχίζονται στα ορυκτά καύσιμα.

Το 2022, άνθρωποι από όλο τον κόσμο εκτέθηκαν σε μέσο όρο 86 ημερών σε θερμοκρασίες απειλητικές για τη ζωή. Ο αριθμός ανθρώπων άνω των 65 ετών που πέθαναν από λόγους σχετικούς με τη ζέστη την περίοδο 2013-2022 αυξήθηκε κατά 85% σε σχέση με την περίοδο 1991-2000.

Υπό το σενάριο όπου ο κόσμος θερμαίνεται κατά 2 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα, οι θάνατοι σχετικοί με τη ζέστη αναμένεται να αυξηθούν κατά 370% μέχρι το 2050. Περίπου 520 εκατομμύρια άνθρωποι θα τεθούν σε μέτριο ή σοβαρό καθεστώς ανασφάλειας τροφής μέχρι τα μέσα του αιώνα. Οι ασθένειες που μεταφέρονται από τα κουνούπια θα επεκταθούν σε νέες περιοχές.

Αντιμετωπίζουμε μία κρίση μέσα στην κρίση. Άνθρωποι που ζουν σε φτωχότερες χώρες, οι οποίοι είναι συνήθως οι λιγότερο υπεύθυνοι για τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, φέρουν το βάρος των επιπτώσεων στην υγεία.

Στον αντίποδα, ο αριθμός των θανάτων που συνδέονται με τη ρύπανση του αέρα έχει πέσει κατά 16% από το 2005, κυρίως χάρη στις προσπάθειες να μειωθούν οι επιπτώσεις της καύσης των ορυκτών καυσίμων. Οι παγκόσμιες επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια αυξήθηκαν κατά 15% πέρυσι φτάνοντας τα $1.6 τρισεκατομμύρια, σε σχέση με το $1 τρισεκατομμύριο που επενδύθηκε στα ορυκτά καύσιμα.