Έφυγε από τη ζωή ο άνδρας που έζησε για 70 χρόνια σε ‘σιδερένιο πνεύμονα’

Σε ηλικία 78 ετών
14 Μαρτίου 2024 11:22
Έφυγε από τη ζωή ο άνδρας που έζησε για 70 χρόνια σε ‘σιδερένιο πνεύμονα’

Ο Paul Alexander ένας από τους ελάχιστους επιζώντες με πολιομυελίτιδα, ο οποίος πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του μέσα σε σιδερένιο πνεύμονα, πέθανε σε ηλικία 78 ετών. Ο Alexander ήταν γνωστός για την αξιοσημείωτη ιστορία της ανθεκτικότητας και της αποφασιστικότητάς του και ο θάνατός του σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής για τους επιζώντες πολιομυελίτιδας.

Γεννημένος εν μέσω επιδημίας πολιομυελίτιδας, ο Alexander ήταν μόλις έξι ετών όταν προσβλήθηκε από την ασθένεια, η οποία τον άφησε παράλυτο και εξαρτώμενο από τον σιδερένιο πνεύμονα για να αναπνεύσει. Παρά τις προκλήσεις, συνέχισε την εκπαίδευσή του, απέκτησε πτυχίο νομικής και διηύθυνε το δικό του νομικό γραφείο! Έχει επίσης συγγράψει ένα βιβλίο, το "Three Minutes for a Dog" (Τρία λεπτά για έναν σκύλο), στο οποίο μοιράζεται τις εμπειρίες της ζωής του.

Στα τελευταία του χρόνια, ο Alexander ασχολήθηκε με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο σχετικά με την πολιομυελίτιδα και τη ζωή του στον σιδερένιο πνεύμονα, κερδίζοντας το χαϊδευτικό παρατσούκλι "Polio Paul". Ο λογαριασμός του στο TikTok, όπου μοιραζόταν πληροφορίες για την καθημερινή του ζωή και τα επιτεύγματά του, συγκέντρωσε πάνω από 300.000 ακόλουθους.

Η υγεία του Alexander επιδεινώθηκε αρκετά τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά τη διάγνωση με COVID-19 και αντιμετώπισε δυσκολίες με βασικές ανάγκες όπως το φαγητό. Ο θάνατός του επιβεβαιώθηκε από τον αδελφό του, ο οποίος έγραψε σε μια ανάρτηση στο Facebook την Τετάρτη:

"Με βαριά καρδιά πρέπει να σας πω ότι ο αδελφός μου πέθανε χθες το βράδυ. Ήταν τιμή μου να είμαι μέρος της ζωής κάποιου που θαύμαζα τόσο".

Για την ιστορία, οι σιδερένιοι πνεύμονες είναι σφραγισμένοι θάλαμοι εφοδιασμένοι με αντλίες. Η αύξηση και η μείωση της πίεσης στο εσωτερικό του θαλάμου διαστέλλει και συστέλλει τους πνεύμονες του ασθενούς, που από την ασθένεια δε μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς εξωτερική βοήθεια.

Οι σιδερένιοι πνεύμονες εφευρέθηκαν τη δεκαετία του 1920, αλλά η χρήση τους μειώθηκε μετά την εφεύρεση του εμβολίου κατά της πολιομυελίτιδας από τον Jonas Salk, το οποίο έγινε ευρέως διαθέσιμο το 1955 και βοήθησε να περάσει στην ιστορία η καταστροφική παραλυτική ασθένεια.

Ο Alexander κατείχε το επίσημο παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες για το χρόνο παραμονής σε σιδερένιο πνεύμονα. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τη ζωή του μέσα από το βίντεο που ακολουθεί:

Tags: