Πέθανε o Γιάννης Φέρτης

Σε ηλικία 86 ετών
14 Απριλίου 2024 16:22
Πέθανε o Γιάννης Φέρτης

Μόλις έγινε γνωστό ότι o ηθοποιός Γιάννης Φέρτης έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 86 ετών.

Τη δυσάρεστη είδηση έκανε γνωστή ο Σπύρος Μπιμπίλας, μέσα από ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Instagram, γράφοντας:

Πριν από λίγο η αγαπημένη φίλη Μαρίνα Ψάλτη με ενημέρωσε για το θλιβερό νέο της αποχώρησης από την ζωή του μοναδικού συντρόφου της, του σπουδαίου μας θεατρανθρώπου, φάρου πολιτισμού και ανθρωπιάς του αγαπημένου φίλου μας Γιάννη Φέρτη που για 65 χρόνια υπηρέτησε το θέατρο μας, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση μας μέσα από αμέτρητους υπέροχους ρόλους και μάγεψε το ελληνικό κοινό και τις καρδιές μας.

Ο Γιάννης Φέρτης είχε γεννηθεί τον Απρίλιο του 1938 στην Αθήνα. Είχε τελειώσει τη Σχολή Θεάτρου Τέχνης Κάρολου Κουν το 1958. Η πρώτη φορά που είχε εμφανιστεί στο θέατρο ήταν το 1959 στο έργο Η ηλικία της νύχτας του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Ακολούθησαν έργα όπως Όρνιθες του Αριστοφάνη, Ευρυδίκη του Ζαν Ανούιγ, Γλυκό πουλί της νιότης του Τενεσί Ουίλιαμς, Επικίνδυνη στροφή του Τζον Πρίσλεϊ, Άσκηση πέντε δακτύλων του Πίτερ Σάφερ, Το θαύμα της Άννι Σάλιβαν του Γουίλιαμ Γκίμπσον και πολλά άλλα. Ο Φέρτης συνέχισε να συνεφέρει στην τέχνη του θεάτρου αναλαμβάνοντας ρόλους μέχρι και το 2019.

Στον κινηματογράφο, πρωταγωνίστησε σε περισσότερες από 30 ταινίες. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1961 στην ταινία ''Ποια είναι η Μαργαρίτα'' με την Τζένη Καρέζη. Την επόμενη χρονιά ερμήνευσε τον Ορέστη στην Ηλέκτρα σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη, ταινία που απέσπασε 25 διεθνείς διακρίσεις (μεταξύ των οποίων και υποψήφια για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας). Το 2008 κέρδισε το Βραβείο Α΄ Ανδρικού Ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για την ερμηνεία του στην ταινία Σκλάβοι στα δεσμά τους σε σκηνοθεσία Τώνη Λυκουρέση.

Στην τηλεόραση, έπαιξε σε περισσότερες από 15 σειρές, με σημαντικότερες τη Δασκάλα με τα χρυσά μάτια και τον Συμβολαιογράφο το 1979.

Για την ιστορία, ο Φέρτης είχε ασχοληθεί και με το τραγούδι. Το 1971, μαζί με την Αφροδίτη Μάνου κυκλοφόρησαν το ντουέτο Σαν με κοιτάς. Το τραγούδι χρησιμοποιήθηκε ως ηχητική επένδυση για την ταινία Εκείνο το καλοκαίρι και συμπεριλήφθηκε σε αρκετά άλμπουμ. Το 1972 συμμετείχε ως αφηγητής στο τραγούδι Τι να θυμηθώ τι να ξεχάσω του Γιώργου Νταλάρα.

Tags: