Το iOS 18 θα είναι η μεγαλύτερη αναβάθμιση στην ιστορία του iPhone – Όλα όσα γνωρίζουμε

Όλες οι πληροφορίες που κυκλοφορούν
29 Ιανουαρίου 2024 10:29
Το iOS 18 θα είναι η μεγαλύτερη αναβάθμιση στην ιστορία του iPhone – Όλα όσα γνωρίζουμε

Σε μερικούς μήνες από τώρα η Apple αναμένεται να παρουσιάσει το iOS 18, την ολοκαίνουργια αναβάθμιση του λειτουργικού συστήματος των iPhone, που φέτος ακούγεται πως θα είναι τεράστια.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, στο πλαίσιο του νεότερου Power On newsletter του, ο εξαιρετικά αξιόπιστος ρεπόρτερ του Bloomberg, Mark Gurman, αποκάλυψε πως το iOS 18 ενδέχεται να είναι η μεγαλύτερη αναβάθμιση στην ιστορία του iPhone. Συγκεκριμένα, ο ρεπόρτερ έγραψε χαρακτηριστικά:

"Μου έχουν μεταφέρει ότι το νέο λειτουργικό σύστημα θεωρείται εντός της εταιρίας ως μία από τις μεγαλύτερες ενημερώσεις του iOS - αν όχι η μεγαλύτερη - στην ιστορία της εταιρίας".

Τι να περιμένουμε από το iOS 18;

Ο Gurman δεν αποκάλυψε στο νέο του αυτό ρεπορτάζ τι ακριβώς μπορούμε να περιμένουμε από το iOS 18, τονίζοντας πως σκοπεύει να φέρει περισσότερες λεπτομέρειες στη δημοσιότητα στο μέλλον. Παρόλα αυτά, γνωρίζουμε ήδη μερικές από τις αλλαγές και τις προσθήκες που θα φέρει η νέα έκδοση, τόσο από τον ίδιο στο παρελνθόν, όσο και από άλλες αξιόπιστες πηγές.

Πολλά AI χαρακτηριστικά

Πρόσφατα ο Gurman είχε επισημάνει πως η επόμενη έκδοση του iOS θα δώσει έμφαση στις λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης, με τον αμερικανικό κολοσσό να ανοίγει τα χαρτιά του στην Worldwide Developers Conference (WWDC), η οποία φυσικά θα πραγματοποιηθεί όπως και κάθε χρόνο τον Ιούνιο.

Σύμφωνα πάντα με τις πηγές του, η Apple δοκιμάζει από τις αρχές του 2023 το δικό της large language model, όπως είναι το GPT-4 της OpenAI, το οποίο τροφοδοτεί το ChatGPT. Το μοντέλο της Apple ονομάζεται ‘Ajax’ και η εταιρία εξετάζει διάφορους τρόπους ενσωμάτωσης στο λειτουργικό σύστημα των iPhone. Για παράδειγμα, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά το χαρακτηριστικό αυτόματης συμπλήρωσης του πληκτρολογίου ή να προσθέσει αυτόματες περιλήψεις περιεχόμενου σε διάφορες εφαρμογές. Παράλληλα, AI χαρακτηριστικά μπορεί να προστεθούν και στις εφαρμογές παραγωγικότητας της Apple, όπως είναι για παράδειγμα το Pages και το Keynote. Άλλη μια λειτουργία που δοκιμάζει η Apple είναι η αυτόματη δημιουργία playlists μουσικής στο Apple Music με τη βοήθεια AI, ενώ εξετάζει και το ενδεχόμενο ενσωμάτωσης της AI της στο AppleCare, για την παροχή τεχνικής εξυπηρέτησης στους χρήστες.

Φήμες υπάρχουν πως και η Siri θα αναβαθμιστεί ολοκληρωτικά, χρησιμοποιώντας AI.

Όπως είδαμε και από την πρόσφατη παρουσίαση του Samsung Galaxy S24 Ultra, καθώς και από το Pixel 8 μερικούς μήνες πριν, ολοένα και περισσότεροι ισχυροί παίκτες της αγοράς των smartphones δίνουν έμφαση στα AI χαρακτηριστικά. Είναι λογικό και η Apple να ακολουθήσει λοιπόν, με πολλούς χρήστες και tech enthusiasts να περιμένουν με αγωνία τον αμερικανικό κολοσσό να ανοίξει τα χαρτιά του, αφού από την αρχή της “AI τρέλας” στις αρχές του περασμένου έτους, η Apple ήταν μια από τις πιο διστακτικές Big Tech εταιρίες.

Μεγάλες αλλαγές στα μηνύματα

Το Νοέμβριο του 2023 η Apple είχε προβεί σε μια αναπάντεχη ανακοίνωση, αποκαλώντας πως σκοπεύει επιτέλους να υιοθετήσει το νέο cross-platform πρότυπο ανταλλαγής μηνυμάτων RCS, αργότερα μέσα στο 2024. Αυτό κατά πάσα πιθανότητα σημαίνει πως η μεγάλη αλλαγή θα γίνει με το iOS 18 που ομοίως αναμένεται τους τελευταίους μήνες του 2024.

Θεωρητικά, το RCS θα κάνει πολύ καλύτερη και ομαλότερη την γραπτή επικοινωνία μεταξύ Android και iPhone συσκευών, επιτρέποντας την αποστολή υψηλότερης ανάλυσης εικόνων και βίντεο, καθώς και ηχητικών μηνυμάτων, με κρυπτογράφηση. Παράλληλα, θα ανοίξει το δρόμο για λειτουργείες όπως το Wi-Fi messaging και οι ενδείξεις όταν ο συνομιλητής πληκτρολογεί, ακόμη και αν διαθέτει Android.

Κατά πάσα πιθανότητα θα σημάνει και το τέλος των φυσαλίδων διαφορετικού χρώματος για τα μηνύματα που προέρχονται από Android συσκευές.

Οι υπόλοιπες αλλαγές του iOS 18

Φυσικά, όπως συμβαίνει με όλες τις ενημερώσεις του λειτουργικού συστήματος, oι χρήστες μπορούν να περιμένουν ακόμα περισσότερες βελτιώσεις και νέες λειτουργίες από το iOS 18.

Συνήθως, οι μεγάλες ενημερώσεις του iOS περιλαμβάνουν βελτιώσεις στο σχεδιασμό του user interface, ενημερώσεις ασφαλείας και βελτιώσεις απόδοσης. Η Apple πολλές φορές εισάγει επίσης νέα χαρακτηριστικά, όπως νέες λειτουργίες για την κάμερα, πρόσθετα emojis και νέες δυνατότητες παρακολούθησης της υγείας. Επιπλέον, οι ενημερώσεις περιλαμβάνουν και διορθώσεις σφαλμάτων και βελτιώσεις σταθερότητας, για να διασφαλιστεί η ομαλότερη λειτουργία της συσκευής.

Tags: