Το sideloading έρχεται στα iPhone με το iOS 17.5

Και μόλις έφτασε στην beta 2 για τους developers
17 Απριλίου 2024 15:51
Το sideloading έρχεται στα iPhone με το iOS 17.5

Η Apple μόλις κυκλοφόρησε την beta 2 έκδοση του iOS 17.5 σε όλους τους προγραμματιστές και μαζί του έφερε ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό στην Ευρώπη. Όπως σας είχαμε ενημερώσει και παλιότερα, με το επόμενο μεγάλο update των iPhone θα έχετε τη δυνατότητα να κατεβάζετε εφαρμογές από άλλα websites και όχι αποκλειστικά από το App Store.

Έτσι, με την δεύτερη έκδοση της beta η Apple προσφέρει πλέον την επιλογή του sideloading μόνο για τους χρήστες στην Ευρώπη. Όσοι κατέβασαν την beta 2 του iOS 17.5 έχουν πρόσβαση σε αυτή τη λειτουργία ήδη, ενώ κυκλοφορήσει επίσημα σε όλους τους χρήστες στο μέλλον.

Παρόλο που θα έχουν όλοι οι χρήστες την επιλογή να κατεβάζουν εφαρμογές από αλλού, αυτό δε σημαίνει ότι δε θα βάζει το "χεράκι" της η Apple. Οι εφαρμογές των προγραμματιστών που θα ανεβαίνουν σε sites πρέπει πρώτα να υποβληθούν από μία διαδικασία που θα τους βάζει η Apple και πρέπει παράλληλα να είναι μέλη σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα (Apple Developer Program). Επίσης, θα πρέπει οι developers να ζουν στην Ευρώπη ή να έχουν την εταιρία τους σε Ευρωπαικές χώρες.

Υπάρχει και κάτι ακόμα. Μόνο οι εφαρμογές που έχουν ήδη 1 εκατομμύριο ετήσιες εγκαταστάσεις ή και περισσότερες στο iOS στην Ευρώπη είναι κατάλληλες να μπορούν να ανέβουν σε sites. Έτσι, μπορεί η Apple να έχει ανοίξει τον δρόμο αυτόν για τους προγραμματιστές, ωστόσο, έχει μερικά εμπόδια. Τα καλά νέα είναι ότι οι εφαρμογές που θα κατεβαίνουν από sites θα μπορούν να γίνονται back up, restore και να αναβαθμίζονται όπως ακριβώς γίνεται και στο App Store.

Αυτό το βήμα γίνεται από την Apple εξαιτίας του νέου DMA νομοσχεδίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ενημέρωση φέρνει πιο κοντά τα iPhone στην φιλοσοφία των Android, με το λειτουργικό σύστημα να γίνεται πιο ανοιχτό. Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Apple επιτρέπει σε κάποιον να κατεβάζει εφαρμογές από sites και όχι αποκλειστικά από το App Store.

Tags: