PS5 Pro: Πότε θα κυκλοφορήσει και πόσο δυνατό θα είναι - Όλες οι νέες πληροφορίες

Συνοψίζοντας τον “χαμό“ των τελευταίων ημερών
15 Δεκεμβρίου 2023 18:31
PS5 Pro: Πότε θα κυκλοφορήσει και πόσο δυνατό θα είναι - Όλες οι νέες πληροφορίες

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι φήμες σχετικά με το PS5 Pro δίνουν και παίρνουν. Όλα ξεκίνησαν όταν ένας leaker που είναι γνωστός στον χώρο του PC hardware έφερε στα φώτα της δημοσιότητας νέα στοιχεία για το πανίσχυρο chip που υποτίθεται ότι θα αξιοποιεί το νέο αναβαθμισμένο PlayStation 5.

Ο εν λόγω leaker ανέφερε πως η αναβάθμιση στην CPU θα είναι σχετικά μικρή, όπως είχε συμβεί και με το PS4 Pro, αλλά όσον αφορά την GPU, το άλμα θα είναι σημαντικό, με τα TFLOPs της κονσόλας να αγγίζουν τα 28.67 ή στα 14.33 αν αγνοηθεί η dual-issue αρχιτεκτονική της νέας GPU. Σε πιο κατανοητά νούμερα, η απόδοση για τα κανονικά γραφικά (rasterization) αναμένεται πως θα είναι 50-60% καλύτερη, ενώ όσον αφορά το ray-tracing η απόδοση θα είναι διπλάσια.

Πρακτικά το PS5 Pro θα αξιοποιεί την υπερσύγχρονη RDNA 3 αρχιτεκτονική της AMD, παίρνοντας όμως και μερικά χαρακτηριστικά από την επερχόμενη RDNA 4.

Ο ρεπόρτερ Tom Henderson, που ήταν ο πρώτος που είχε μιλήσει ποτέ για το PS5 Pro, δεν επιβεβαίωσε αυτά τα νέα στοιχεία, αλλά επισήμανε πως εσωτερικά η Sony περιμένει να συμβούν όντως διαρροές το Δεκέμβριο, αφού ξεκίνησε να στέλνει development kits σε σημαντικούς third-party συνεργάτες της.

Τελικά φαίνεται πως οι διαρροές όντως ξεκίνησαν, αφού τώρα, ο επίσης εξαιρετικά αξιόπιστος ρεπόρτερ Jeff Grubb ήρθα να ρίξει περισσότερο φως στο γρίφο που ονομάζεται PS5 Pro.

Ο Grubb, μιλώντας στο νεότερο επεισόδιο του Game Mess Decides podcast του, εμμέσως επιβεβαίωσε πως κάποιες από τις πρόσφατες πληροφορίες για τα specs όντως ισχύουν. Ειδικότερα, ανέφερε πως θα υπάρχει ένα μεγάλο άλμα απόδοσης σε σχέση με το απλό PS5, χωρίς να επιβεβαιώνει το 60%. Ωστόσο, μίλησε για διπλάσια ray-tracing απόδοση χάρη σε μερικούς νέους accelerators που έχουν ενσωματωθεί στο hardware, ενώ συγχρόνως αποκάλυψε και μια πολύ ενδιαφέρουσα πληροφορία.

Σύμφωνα με τον Grubb, το PlayStation ετοιμάζει έναν ειδικό Machine Learning επεξεργαστή δικής του αρχιτεκτονικής που θα μπορεί να διαχειριστεί το upscaling τον γραφικών. Πρακτικά, η Sony φτιάχνει το δικό της DLSS, για να αξιοποιείται εύκολα από όλα τα παιχνίδια του PlayStation Pro για μεγαλύτερες αναλύσεις και καλύτερη απόδοση.

Τέλος, σύμφωνα με τα όσα κατάφερε να μάθει, το PS5 Pro αναμένεται να κυκλοφορήσει πλέον τον Σεπτέμβριο του 2024.

Για περισσότερες μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρο το εν λόγω σόου μέσα από τον player που ακολουθεί. Η σχετική συζήτηση ξεκινά στο 24o λεπτό.

PS5 Pro: Οι πληροφορίες που ήδη γνωρίζαμε

Οι πρώτες πληροφορίες για το PS5 Pro είχαν έρθει πριν εβδομάδες από τον εξαιρετικά αξιόπιστο leaker Tom Henderson, ο οποίος είχε επισημάνει πως η Sony εργάζεται «100%» αυτή τη στιγμή στο PS5 Pro. Μάλιστα, ο Tom δε στάθηκε μόνο εκεί, αφού είχε αποκαλύψει ότι και τα πρώτα dev kit prototypes σχεδιάζεται να φτάσουν στα χέρια των PlayStation Studios μέσα στους επόμενους μήνες, με τις third-party εταιρίες να τα λαμβάνουν μέχρι το τέλος του έτους. Η κυκλοφορία της κονσόλας με τις τότες πληροφορίες του μάλλον έχει οριστεί για το τέλος του 2024.

Λίγο αργότερα είχαμε μάθει πληροφορίες και για τις τεχνικές του προδιαγραφές από τον ίδιο. Μέσα από δημοσίευμα στο keytogaming.com, ο Henderson αποκάλυψε πως το PlayStation 5 Pro βρίσκεται υπό ανάπτυξη από τις αρχές του 2022 και τόνισε τότε πως αναμένεται να κυκλοφορήσει το Νοέμβριο του 2024. Η κονσόλα έχει αυτή τη στιγμή κωδική ονομασία ‘Trinity’, με τη Sony να συνεχίζει να δανείζεται ονομασίες από την λατρεμένη ταινία The Matrix, αφού το PS4 Pro είχε κωδική ονομασία ‘Neo’ και το PlayStation VR το αποκαλούσε εσωτερικά ‘Morpheus’.

Σύμφωνα με τις ανώνυμες πηγές του, η Sony έχει ξεκινήσει ήδη να διοργανώνει demo εκδηλώσεις κεκλεισμένων των θυρών, με τις σημαντικότερες ομάδες ανάπτυξης να λαμβάνουν τα πρώτα development kits μέχρι το Νοέμβριο του 2023.

Όσον αφορά τις τεχνικές προδιαγραφές της αναβαθμισμένης κονσόλας, ανέφερε πως θα έχει ‘30 WGP’ και μνήμη των ‘18000mts’. Προφανώς και θα αναρωτιέστε τι ακριβώς σημαίνουν αυτοί οι όροι. Τα WGP είναι η σύντομη ονομασία για τα workgroup processors που στεγάζουν το hardware των γραφικών στην RDNA αρχιτεκτονική, όπως τα compute units. Από την άλλη, τα MT/s είναι συντομογραφία για megatransfers ανά δευτερόλεπτο και χρησιμοποιούνται για να δείξουν την ταχύτητα της μνήμης. Οι γρηγορότερες GDDR6 έχουν αυτή τη στιγμή ταχύτητα που αγγίζει τα 18,000 MT/s.

Το ρεπορτάζ αναφέρει πως η κονσόλα στοχεύει βελτιωμένα και σταθερά FPS σε 4K ανάλυση, ενώ θα έχει καλύτερο ray-tracing και ένα νέο performance mode για 8K ανάλυση.