Tech Tip: Η μια ρύθμιση που μπορείτε να αλλάξετε στο κινητό σας για καλύτερο ύπνο

Σύμφωνα με πασίγνωστο νευροεπιστήμονα
25 Νοεμβρίου 2023 12:11
Tech Tip: Η μια ρύθμιση που μπορείτε να αλλάξετε στο κινητό σας για καλύτερο ύπνο

Εδώ και κάποιους μήνες, το μέσο κοινωνικής δικτύωσης X δοκιμάζει διάφορες αλλαγές, όπως για παράδειγμα ο τρόπος προβολής των links. Στο πλαίσιο αυτό, μια από τις εμφανισιακές αλλαγές που είχαν προταθεί ήταν η κατάργηση του Light Theme, με το Dark Theme να γίνεται υποχρεωτικό για όλους τους χρήστες.

Ο ιδιοκτήτης του X, ο Elon Musk, είχε δηλώσει πολλές φορές στο παρελθόν ότι λατρεύει το Dark Mode, σε βαθμό που θεωρούσε ότι μόνο αυτό έπρεπε να υπάρχει ως επιλογή. Τώρα, καθώς το debate για τον ποιο τρόπο εμφάνισης προτιμάνε οι χρήστες συνεχίζεται, το δικό του λιθαράκι στη συζήτηση ήρθε να προσθέσει ο Andrew Huberman. Σε περίπτωση που δεν είστε εξοικειωμένοι με τη δουλειά του, πρόκειται για έναν εξαιρετικά γνωστό καθηγητή νευροβιολογίας και οφθαλμολογίας στην Ιατρική Σχολή του αναγνωρισμένου Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, με λαμπρή ακαδημαϊκή καριέρα. Με το εργαστήριό του στο Στάνφορντ ηγείται των ερευνών για την τη διερεύνηση της αναγέννησης του οφθαλμικού ιστού σε ποντίκια και μια πιθανή ανακάλυψη μπορεί μελλοντικά να οδηγήσει και στην αναγέννηση των οπτικών νεύρων στους ανθρώπους, πρακτικά βοηθώντας τυφλούς ανθρώπους να αποκτήσουν όραση.

Συζητώντας, λοιπόν, για την εμφάνιση του X, ο Elon Musk σχολίασε: «Το Dark Mode είναι πολύ καλύτερο αισθητικά, αλλά και για τον ύπνο». Στην ανάρτηση αυτή αποφάσισε να καταθέσει την άποψή του και ο Huberman, ο οποίος απάντησε λιτά: «Αλήθεια.»

Ορίστε το Tech Tip της Ημέρας, λοιπόν: Ενεργοποιείστε το Dark Mode στο κινητό σας για καλύτερο ύπνο!

To Dark Mode είναι πιο ξεκούραστο για τα μάτια, ειδικά σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, καθώς μειώνει την ποσότητα του φωτός που εκπέμπεται. Ταυτόχρονα, η Dark Mode λειτουργία μειώνει και την ποσότητα του blue light που εκπέμπεται από την οθόνη. Το μπλε φως μπορεί να επηρεάσει τα μοτίβα ύπνου και την παραγωγή μελατονίνης, οπότε η χρήση του Dark Mode, ειδικά το βράδυ μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση των φυσικών κύκλων ύπνου.

Φυσικά, αυτό δεν είναι το μόνο όφελος του Dark Mode, αφού βοηθάει ακόμη από εντελώς πρακτική άποψη. Για παράδειγμα, οι συσκευές με OLED οθόνες μπορούν να επωφεληθούν από τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αυτές οι οθόνες απενεργοποιούν εντελώς τα pixels για να εμφανίζουν το μαύρο χρώμα, με αποτέλεσμα να καταναλώνεται έτσι λιγότερη ενέργεια.

Πλέον, σχεδόν όλες οι εφαρμογές και τα λειτουργικά συστήματα έχουν Dark Mode, οπότε προτείνετε τουλάχιστον από τις απογευματινές ώρες να το ενεργοποιείτε.

Σε περίπτωση που θέλετε περισσότερες συμβουλές για καλύτερο ύπνο από τον Andrew Huberman, παρακάτω μπορείτε να βρείτε ένα σχετικό επεισόδιο από το podcast του που εξηγεί αναλυτικά τα τελευταία επιστημονικά ευρήματα σχετικά με το θέμα.