Το Χάρι Πότερ θα ήταν διαφορετικό σήμερα εάν η Warner Bros. δεν άλλαζε τα σχέδιά της

Ένα fact από τα παρασκήνια της πρώτης ταινίας, η οποία γιορτάζει σήμερα τα 22 της χρόνια
17 Νοεμβρίου 2023 15:21
Το Χάρι Πότερ θα ήταν διαφορετικό σήμερα εάν η Warner Bros. δεν άλλαζε τα σχέδιά της

Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος ή αλλιώς το Harry Potter and the Philosopher's Stone κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους των ΗΠΑ πριν από 22 χρόνια και με αυτό το γεγονός ως αφορμή είπαμε να πάμε λίγο πίσω στα παρασκήνια. Πιο συγκεκριμένα, θα πάμε λίγο πίσω, πριν αποφασίσει η Warner Bros. να φέρει την ταινία όπως ακριβώς τη γνωρίζετε, αφού αρχικά είχε άλλα σχέδια στο μυαλό της.

Πριν περάσουμε όμως σε αυτό το γεγονός, να σας πούμε ότι η πρώτη ταινία του λατρεμένου franchise κυκλοφόρησε σαν σήμερα 17 Νοεμβρίου (16 σε άλλες περιοχές) του 2001 στην Αμερική σημειώνοντας τεράστια εμπορική επιτυχία σε παγκόσμιο επίπεδο. Τη σκηνοθεσία είχε αναλάβει ο Κρις Κολόμπους και το σενάριο έγραψε ο Στιβ Κλόουβς. Η ταινία είναι βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ και αφηγείται την ιστορία του Χάρι Πότερ, ενός αγοριού που μαθαίνει ότι είναι μάγος στα ενδέκατα γενέθλιά του και καλείται να φοιτήσει στο Χόγκουαρτς.

Πρωταγωνιστούν οι Ντάνιελ Ράντκλιφ, Έμμα Γουάτσον και Ρούπερτ Γκριντ ενώ συμμετέχουν οι Ρόμπι Κολτρέιν, Ρίτσαρντ Χάρις, Μάγκι Σμιθ, Τζούλι Γουόλτερ, Τζον Χερτ, Τζον Κλιζ και Άλαν Ρίκμαν.

Η Warner Bros. αγόρασε τα δικαιώματα του βιβλίου το 1999 για 1 εκατομμύριο λίρες, αλλά αρχικά είχε διαφορετικά σχέδια στο μυαλό της. Μπορεί το Χάρι Πότερ να ήταν εντελώς διαφορετικό σήμερα και να μην υπήρχαν καν οι 8 ταινίες που γνωρίζετε, αφού η εταιρία σκέφτηκε στην αρχή να κάνει ολόκληρο το franchise του Χάρι Πότερ ως μία σειρά κινουμένων σχεδίων ή και μία ταινία που θα περιλαμβάνει συνδυαστικά πολλά βιβλία μαζί.

Αυτή ήταν η αρχική σκέψη της Warner, καθώς πίστευε ότι εάν έκανε 8 διαφορετικές ταινίες, οι ηθοποιοί, αλλά και όλα τα παιδιά που είδαμε, θα μεγάλωναν πολύ γρήγορα. Επίσης πίστευε ότι η παραγωγή της κάθε ταινίας θα μπορούσε να φάει καθυστέρηση για τον χ/ψ λόγο. Αυτό που φοβόταν ουσιαστικά ήταν να μη γίνει κάποιο re-cast αργότερα κατά τη διάρκεια της παραγωγής όλων των ταινιών (αν και είδαμε re-cast όπως αυτό του Professor Albus Dumbledore.

Εν τέλει, η ιδέα της animated σειράς, αλλά και της ταινίας που θα περιλάμβανε κάποια γεγονότα από όλα τα βιβλία, δεν άρεσε καθόλου στην Τζ. Κ. Ρόουλινγκ (J.K. Rowling) και έτσι το στούντιο παραγωγής αποφάσισε τελικά να κάνει 8 διαφορετικές ταινίες, με τους ίδιους ηθοποιούς να παίζουν τον ρόλο τους σε κάθε ταινία, και να μεγαλώσουν ουσιαστικά μαζί με το κοινό.

Η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, επέμενε επίσης τους κεντρικούς ρόλους των Χάρι Πότερ, Ρον Ουέσλι και Ερμιόνη Γκρέιντζερ να τους πάρουν Βρετανοί ηθοποιοί και αυτό έγινε, αφού είδαμε τους Ντάνιελ Ράντκλιφ, Ρούπερτ Γκριντ και Έμμα Γουάτσον. Όλα τα παραπάνω σημαίνουν, λοιπόν, ότι το Χάρι Πότερ, αλλά και το franchise γενικότερα ίσως θα ήταν εντελώς διαφορετικό σήμερα εάν η Warner Bros. δεν άλλαζε τα σχέδιά της.

Για την ιστορία, τα γυρίσματα του «Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος» ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2000 και ολοκληρώθηκαν αρκετούς μήνες μετά και πιο συγκεκριμένα στις 21 Μαρτίου του 2001. Η ταινία είχε περισσότερες από 600 λήψεις με οπτικά εφέ, ένα τεράστιο νούμερο για εκείνη την εποχή.

Αν πατήσετε εδώ θα δείτε πώς είναι σήμερα οι ηθοποιοί του Harry Potter, ενώ αν κάνετε κλικ εδώ θα μάθετε και μερικά facts για το Harry Potter and the Prisoner of Azkaban, το οποίο γιόρτασε πρόσφατα τα 22 του χρόνια.