Το Harry Potter and the Prisoner of Azkaban κυκλοφόρησε πριν 19 χρόνια – Facts που ίσως δε γνωρίζατε

Θεωρείται μία από τις πιο σημαντικές ταινίες της σειράς
05 Ιουνίου 2023 17:09
Το Harry Potter and the Prisoner of Azkaban κυκλοφόρησε πριν 19 χρόνια – Facts που ίσως δε γνωρίζατε

Το Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (Ο Χάρι Πότερ και ο Αιχμάλωτος του Αζκαμπάν) κυκλοφόρησε στις 4 Ιουνίου 2004, πριν από 19 χρόνια δηλαδή στην Αμερική και σε πολλές άλλες χώρες. Στην χώρα μας, η ταινία σε σκηνοθεσία Alfonso Cuarón έγινε διαθέσιμη τον Σεπτέμβριο του 2004 σε ένα σενάριο που είχε επιμεληθεί ο Steve Kloves φυσικά εμπνευσμένος από το βιβλίο της J.K. Rowling.

Σε αυτό το άρθρο, θα δείτε μερικά facts -που ίσως δεν γνωρίζατε- για την ταινία, η οποία θεωρείται από πολλούς μέχρι και σήμερα από τις καλύτερες ταινίες στο κινηματογραφικό σύμπαν του Harry Potter.

Πριν ξεκινήσουμε με τα facts, να σας υπενθυμίσουμε ότι η ιστορία ακολουθεί τον Harry Potter (Χάρι Πότερ) στο τρίτο έτος του στο Hogwarts όπου πληροφορείται ότι ένας κρατούμενος με το όνομα Sirius Black δραπέτευσε από τις φυλακές του Azkaban για να τον σκοτώσει. Και σε αυτήν την ταινία όλοι οι ηθοποιοί από τις δύο πρώτες ταινίες επαναλαμβάνουν τους ρόλους τους.

Μερικά facts για το Harry Potter and the Prisoner of Azkaban που ίσως δεν γνωρίζατε.


Μεγάλη επιτυχία στο box office αλλά και η τελευταία σε έσοδα

Το Harry Potter and the Prisoner of Azkaban είχε προϋπολογισμό τα 130 εκατομμύρια δολάρια και όπως βλέπουμε από το IMDB, η ταινία κατάφερε να γεμίσει τα ταμεία της Warner Bros. με περισσότερα από 790 εκατομμύρια. Μάλιστα στις ΗΠΑ και στον Καναδά, κατάφερε να φτάσει τα 93 εκατομμύρια σε έσοδα μέσα στο πρώτο σαββατοκύριακο από την πρεμιέρα της. Tο μεγαλύτερο άνοιγμα ταινίας Χάρι Πότερ μέχρι τότε. Ωστόσο και η μονή ταινία στη σειρά που δεν κατάφερε να ξεπεράσει τα 800 εκατομμύρια.

Ο Alfonso Cuarón δεν είχε δει τις προηγούμενες δύο ταινίες

Ο σκηνοθέτης της ταινίας, Alfonso Cuarón (Roma, Gravity, Children of Men) δεν είχε διαβάσει ποτέ κανένα από τα βιβλία του Harry Potter, ενώ δεν είχε δει ούτε τις προηγούμενες ταινίες όταν του έγινε η πρόταση να σκηνοθετήσει το 3ο φιλμ. Όπως ακουγόταν εκείνη την εποχή, ο Guillermo del Toro τον έπεισε να καθίσει στη σκηνοθετική καρέκλα λέγοντάς του “μην είσαι ανόητος, διάβασε τα άμεσα”.

Οι Harry, Ron και Hermione με πιο καθημερινά ρούχα

Ο σκηνοθέτης της ταινίας είχε την ιδέα οι Harry, Ron και Hermione να φορούν στην ταινία πιο καθημερινά ρούχα από ότι μόνο τις στολές του σχολείου, προκειμένου να αναδειχτούν περισσότερο οι προσωπικότητες των χαρακτήρων τους. Έδωσε επίσης στους υπόλοιπους μαθητές του Hogwarts την άδεια να φορούν τις στολές τους με όποιον τρόπο ήθελαν για να φέρουν μεγαλύτερη αίσθηση ρεαλισμού στο σχολείο των μάγων.

Η J.K. Rowling και οι αλλαγές που επέτρεψε στον Alfonso Cuarón

Η J.K. Rowling επέτρεψε στον Alfonso Cuarón να κάνει μικρές αλλαγές, με την προϋπόθεση ότι θα κολλήσουν στο πνεύμα του βιβλίου. Του επέτρεψε να τοποθετήσει ένα ηλιακό ρολόι στο χώρο του Hogwarts, αλλά απέρριψε ένα νεκροταφείο, καθώς αυτό θα έπαιζε σημαντικό ρόλο στο έκτο τότε ακυκλοφόρητο βιβλίο.

Τα γυρίσματα είχαν σταματήσει λόγω του βανδαλισμού στο “Hogwarts Express”

Εκείνη την εποχή είχε γίνει γνωστό ότι τα γυρίσματα της ταινίας είχαν σταματήσει για λίγο, επειδή το γνωστό τρένο “Hogwarts Express” που χρησιμοποιήθηκε στην ταινία, υπέστη βανδαλισμούς. Σύμφωνα με τα όσα μετέφεραν οι εφημερίδες το 2003, άνθρωποι έσπασαν 375 παράθυρα και η ζημιά άγγιξε τουλάχιστον τις 75.000 λίρες.

Η Warner Bros. και τα night vision γυαλιά

Η Warner Bros. είχε προμηθεύσει πολλούς κινηματογράφους με γυαλιά νυχτερινής όρασης ή αλλιώς “night vision”, έτσι ώστε οι άνθρωποι που δούλευαν εκεί να τα χρησιμοποιούν όταν παίζει η ταινία για να αποτρέψουν την πειρατεία (για να βλέπουν στο σκοτάδι εάν κάποιος γράφει παράνομα την ταινία με κάποια κάμερα).

Τα γυαλιά της Sybill Trelawny

Οι φακοί στα γυαλιά της καθηγήστριας Trelawny ήταν στην πραγματικότητα μεγευθντικοί φακοί. Σύμφωνα με την Dame Emma Thompson, καθώς τα φορούσε για πολύ ώρα αισθανόταν άρρωστη και ζαλιζόταν.

Ήταν από τις τελευταίες Harry Potter ταινίες σε VHS

Το Harry Potter and the Prisoner of Azkaban ήταν σχεδόν η τελευταία ταινία που θα κυκλοφορούσε τότε σε βιντεοκασέτα (VHS) αν και η τελευταία ήταν το Goblet of Fire το 2005.

Η J.K. Rowling και οι παππούδες της

Σύμφωνα με πληροφορίες τα ονόματα του φρουρού και του οδηγού του λεωφορείου (Stanley και Ernie) στα πρώτα λεπτά της ταινίας δεν ήταν τυχαία. Stanley και Ernie λέγονταν οι παππούδες της J.K. Rowling.

Ο Voldemort δεν εμφανίζεται πουθενά

Είναι η μόνη ταινία της σειράς που ο Voldemort δεν εμφανίζεται σε κάποια μορφή, αν και υπάρχουν φωτογραφίες ότι φαίνεται μόνο σε ένα πλάνο σε έναν πίνακα.

Εσείς τα γνωρίζατε όλα τα facts; Ποια είναι η αγαπημένη σας Harry Potter ταινία; Πείτε μας στα σχόλια!

Πηγή: IMDB

Tags: