Σκορπούν τον τρόμο οι φωτογραφίες ψαριών από τα βάθη της θάλασσας για το φετινό Halloween

Αυτό που κρύβεται στα σκοτεινά βάθη της θάλασσας προκαλεί εφιάλτες
31 Οκτωβρίου 2023 21:27
Σκορπούν τον τρόμο οι φωτογραφίες ψαριών από τα βάθη της θάλασσας για το φετινό Halloween

Θέλετε ένα αρκετά τρομακτικό fact πριν μπούμε στο ψητό; Παρόλο που η ανθρωπότητα εντυπωσιάζεται και έχει προσπαθήσει εδώ και δεκαετίες να εξερευνήσει τον γαλαξία μας, τους γύρω πλανήτες και το διάστημα γενικότερα, δεν έχουμε καν ιδέα του τι συμβαίνει γύρω μας και από... κάτω μας. Ο λόγος είναι γιατί έχουμε εξερευνήσει μόλις το 0.05% των ωκεανών της Γης.

Υπάρχουν όμως κάποιοι ακραία τολμηροί δύτες που επιχειρούν να εξερευνήσουν αυτά τα ανεξερεύνητα και θεοσκότεινα βάθη της θάλασσας, στα οποία υπάρχουν πλάσματα που οριακά θα λέγαμε ότι είναι εξωγήινης προέλευσης. 

Ένας από αυτούς τους παράτολμους ψαράδες είναι ο ρωσικής καταγωγής Roman Fedortsov, ο οποίος βουτάει στα βάθη της Θάλασσας του Μπάρεντς στην ευρύτερη θάλασσα του Αρκτικού Ωκεανού, αλλά πηγαίνει μέχρι και τα βάθη των θαλασσών της Μεσογείου. Ο Fedortsov διατηρεί έναν λογαριασμό στο X (πρώην Twitter), στον οποίο φωτογραφίζει όλα τα ευρήματα και τις ψαριές που βρίσκει στα δίχτυα του από αυτές τις επικίνδυνες βουτιές χιλιάδων μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. 

Πραγματικά, τα ψάρια και τα μαλάκια που θα δείτε έχουν απόκοσμες όψεις σε βαθμό που μοιάζουν με τέρατα ή πλάσματα βγαλμένα από ταινία τρόμου ή επιστημονικής φαντασίας. Γενικότερα πρόκειται για έναν λογαριασμό που αν τον τσεκάρετε μπορεί να σας προκαλέσει εφιάλτες ειδικά ανήμερα της γιορτής του Χάλογουιν. 

Δείτε μερικές φωτογραφίες

 Hello from Hell... pic.twitter.com/HsWXkbmOyH

Αναρωτιέστε όμως γιατί πολλά από αυτά τα ψάρια από τα βάθη της θάλασσας έχουν μαύρο χρώμα και κόκκινο κυρίως, πέραν κάποιων εξαιρέσεων; Καταρχήν, αυτά τα πλάσματα ζουν στην επονομαζόμενη  "Ζώνη του Λυκόφωτος" του ωκεανού - ή αλλιώς γνωστή ως Μεσοπελαγική - η οποία εκτείνεται σε βάθος 200 έως 1.000 μέτρων (περίπου 660 έως 3.300 πόδια) κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Κάτω από το Μεσοπελαγικό βρίσκεται η βαθυγενής ζώνη, η οποία εκτείνεται από 1.000 έως 4.000 μέτρα βάθος (3.300 έως 13.000 πόδια) και στο σημείο αυτό επικρατεί το απόλυτο σκοτάδι. Επειδή το μαύρο απορροφά κάθε μήκος κύματος του φωτός χωρίς να αντανακλά κανένα πίσω, είναι ουσιαστικά αόρατοι στο φυσικό τους περιβάλλον.

Αυτό ισχύει και για τα πλάσματα με κόκκινο χρώμα στα βάθη της θάλασσας, όπως εξηγεί η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA):

"Τα μαύρα ζώα απορροφούν όλα τα διαθέσιμα χρώματα φωτός και τα κόκκινα ζώα εμφανίζονται επίσης μαύρα, διότι δεν υπάρχει κόκκινο φως για να ανακλαστεί και τα σώματά τους απορροφούν όλα τα άλλα διαθέσιμα μήκη κύματος φωτός. Έτσι, τα κόκκινα και τα μαύρα ζώα κυριαρχούν."

Συνεχίστε να βλέπετε παρακάτω κι άλλες φωτογραφίες από παράξενα πλάσματα από τα βαθύτερα βάθη των ωκεανών. Είναι άλλωστε ό,τι πρέπει για το Halloween απόψε. 

Με πηγή από Sciencealert.com