Μυοψίες: Τι είναι αυτά τα περίεργα ιπτάμενα πράγματα που όλοι μας έχουμε δει;

Ένα συχνό φαινόμενο που δεν πρέπει όμως να σας ανησυχεί
14 Απριλίου 2024 13:14
Μυοψίες: Τι είναι αυτά τα περίεργα ιπτάμενα πράγματα που όλοι μας έχουμε δει;

Μάλλον θα έχετε προσέξει ότι μερικές φορές, ενώ κοιτάζετε την οθόνη του κινητού σας, κάποιο αντικείμενο ή γενικότερα όταν παρατηρείτε κάτι, εμφανίζονται μπροστά σας κάποια περίεργα ιπτάμενα πραγματάκια, σαν μικροσκοπικές σκιές! Μάλιστα, αυτά φαίνεται πως δεν κινούνται προς κάποια συγκεκριμένη κατεύθυνση, αλλά τη στιγμή που θα προσπαθήσετε να εστιάσετε πάνω τους, ξαφνικά εξαφανίζονται και ποτέ δεν μπορείτε να τα προλάβετε.

Σε περίπτωση που τα έχετε παρατηρήσει, όχι δεν πρέπει να φοβάστε και όχι δεν φαντάζεστε πράγματα. Αυτά τα περίεργα ιπτάμενα πραγματάκια είναι στην πραγματικότητα ένα εντελώς άκακο φαινόμενο που συμβαίνει φυσικά. Πρόκειται για τις λεγόμενες μυοψίες.

Η επιστημονική τους ονομασία είναι muscae volitantes που στα Λατινικά σημαίνει ιπτάμενες μύγες (καμία σχέση με αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα), ενώ στα αγγλικά συνηθίζουν να τα αποκαλούν και floaters. Πρόκειται για φαινόμενο που συμβαίνει κάτω από πολύ συγκεκριμένες συνθήκες, καθώς μικροσκοπικά κομμάτια ιστού μπορεί να αποκολληθούν μέσα στον βολβό του ματιού μας. Έπειτα, τα κομμάτια αυτά προβάλουν τη σκιά τους στον αμφιβληστροειδής του ματιού μας και έτσι προκαλούν αυτό το τόσο συχνό και μυστηριώδες φαινόμενο. Επίσης ερυθρά αιμοσφαίρια και συμπλέγματα πρωτεϊνών μπορεί να έχουν τα ίδια αποτελέσματα με τα προαναφερθέντα κομμάτια ιστού.

Ο λόγος που δεν μπορούμε να εστιάσουμε πάνω τους είναι επειδή καθώς κινείται το μάτι μας κινούνται και αυτά μαζί του, αφού επιπλέουν σε μια ουσία που έχει μία σύσταση παρόμοια με τζελ! Τα αντικείμενα υπάρχουν μέσα στο ίδιο το μάτι και δεν αποτελούν οπτικές ψευδαισθήσεις αλλά είναι ενδοπτικά φαινόμενα.

Για να δει κάποιος μια μυοψία, ένα μονόχρωμο και φωτεινό background βοηθάει. Φυσικά, η αντίληψη των μυοψιών μπορεί να είναι ενοχλητική ή προβληματική για μερικούς ανθρώπους και στην περίπτωση αυτή είναι γνωστή ως μυοδεσοψία. Κατά κύριο λόγο βέβαια δεν χρειάζεται θεραπεία, εκτός από σοβαρές περιπτώσεις, όπου η υαλοειδεκτομή (χειρουργική επέμβαση), η υαλοειδεόλυση με λέιζερ, και η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να είναι αποτελεσματικά.

Παρακάτω θα βρείτε και ένα επεξηγηματικό βίντεο από το TED-Ed που παρουσιάζει συνοπτικά όσο πρέπει να γνωρίζετε για το φαινόμενο:

Tags: