Κάνετε μπάνιο καθημερινά; Η επιστήμη έχει διαφορετική άποψη για αυτή τη συνήθειά σας
Τα τελευταία χρόνια, μια αυξανόμενη μερίδα ειδικών έχει αρχίσει να αμφισβητεί τα οφέλη του καθημερινού ντους για την υγεία, μια συνήθεια βαθιά ριζωμένη στις σύγχρονες συνήθειες υγιεινής. Είναι κιόλας πολλοί από εσάς που διαβάζετε αυτές τις γραμμές και δε μπορείτε να φανταστείτε τον εαυτό σας να μη κάνει έστω μια φορά την ημέρα μπάνιο, μετά από τη δουλειά ή και πριν ή μετά από μια έντονη δραστηριότητα.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το καθημερινό μπάνιο δεν έχει αποδεδειγμένο όφελος για την υγεία, απορρίπτοντας το ντουζ ως μια κοινωνικά αποδεκτή πρακτική, η οποία αποσκοπεί μόνο στο να μην τον δακτυλοδείξουν για την κακοσμία του. Μάλιστα, υπάρχουν πασίγνωστοι αστέρες του Χόλιγουντ όπως ο Jake Gyllenhaal και η Mila Kunis που έχουν παραδεχτεί δημόσια ότι δεν κάνουν κάθε μέρα μπάνιο.
"Γιατί πλενόμαστε; Κυρίως επειδή φοβόμαστε ότι κάποιος άλλος θα μας πει ότι μυρίζουμε", δήλωσε στο BBC ο περιβαλλοντολόγος Ντόννατσαντ Μακάρθι. Ο συγγραφέας του βιβλίου "Prostitute State" πλένεται μόνο μία φορά το μήνα για να βοηθήσει το περιβάλλον -ένας τρόπος ζωής που εμπνεύστηκε από τις δύο εβδομάδες που πέρασε στον Αμαζόνιο με τους ιθαγενείς Γιανομάμι, όπως είπε. Αντιθέτως επιλέγει μέρα παρά μέρα να πληθεί μπροστά στον νεροχύτη, τρίβωντας καλά το σώμα του με ένα πανί.
Και ενώ η αποχή από το καθημερινό ντους μπορεί να σας φαίνεται ως μια αντικοινωνική συμπεριφορά, οι ειδικοί επιστήμονες τείνουν να συμφωνήσουν με τους πιο «γήινους» τύπους όπως ο McCarthy, λέγοντας ότι η σύγχρονη εμμονή με την καθαριότητα μπορεί στην πραγματικότητα να είναι επικίνδυνη για την υγεία. Η δερματολόγος Δρ Julie Russak από το Μανχάταν δήλωσε προηγουμένως στην εφημερίδα The Post ότι τα παρατεταμένα και καθημερινά ντους θα μπορούσαν να αφαιρέσουν το "μικροβίωμα του δέρματος", το οποίο παίζει ρόλο στην προστασία του δέρματος και είναι "επίσης εξαιρετικά σημαντικό για τη συνολική υγεία του σώματος".
Ο χημικός David Whitlock ήταν τόσο ανένδοτος στη διατήρηση του δέρματός του που δεν έκανε ντους για 12 χρόνια. Αντ'αυτού επέλεξε να ψεκάζει τον εαυτό του με καλού είδους βακτήρια, τα οποία, όπως ισχυρίζεται, εξουδετερώνουν τις χημικές ουσίες του σώματος που παράγουν οσμές. Όταν ρωτήθηκε σχετικά με το πώς να αντιμετωπίζει τους επικριτές, δήλωσε στο Vice: "Πείτε σε όποιον σας κοροϊδεύει ότι προδίδει τη βαθιά αγνωμοσύνη του μικροβιώματος του δέρματος και μετά φύγετε".
Όλα αυτά γίνονται σε μια εποχή που ο κόσμος κάνει ντους πιο συχνά από ποτέ. Το 2021, ερευνητές του Harvard Health διαπίστωσαν ότι το 66% των Αμερικανών κάνουν ντους κάθε μέρα, ενώ μια έκθεση του 2005 υποστηρίζει ότι είναι συνήθεια για τους Βρετανούς να κάνουν ντους μία ή δύο φορές την ημέρα. «Πλένουμε το σώμα μας πολύ περισσότερο απ' ό,τι στο παρελθόν", δήλωσε ο Dale Southerton, καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, ο οποίος ήταν συν-συγγραφέας της βρετανικής μελέτης.
«Αν πάμε 100 χρόνια πίσω, δεν κάναμε ντους κάθε μέρα, επειδή το ντους δεν ήταν κάτι φυσιολογικό. Δεν κάνουμε ντους για λόγους υγείας. Κάνουμε ντους επειδή είναι κάτι φυσιολογικό", δήλωσε η Kirsten Gram-Hanssen, καθηγήτρια στη Δανία στο Τμήματος Δομημένου Περιβάλλοντος του πανεπιστημίου του Άαλμποργκ.
Η Sally Bloomfield, επίτιμη καθηγήτρια στη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, υποστήριξε ότι οι άνθρωποι κάνουν ντους κάθε μέρα επειδή είναι κάτι το "κοινωνικώς αποδεκτό".
Και τελικά υπάρχει απάντηση στο ερώτημα, πόσο συχνά πρέπει να κάνετε ντους; Αυτό εξαρτάται. "Δεν υπάρχει μια προσέγγιση που να ταιριάζει σε όλους όταν πρόκειται για το πλύσιμο του δέρματος και των μαλλιών. Η ιδανική συχνότητα εξαρτάται από τον τύπο του δέρματος και των μαλλιών σας, το πόσο ιδρώνετε και πόσο λερώνεστε", δήλωσε πέρυσι στους New York Times η δερματολόγος Joyce Park από το Σιάτλ.
Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους ανθρώπους που έχουν πιο ξηρό δέρμα - ή υποφέρουν από παθήσεις όπως εκζέματα- να κάνουν μικρότερα και λιγότερο συχνά ντους για να διατηρήσουν το προαναφερθέν μικροβίωμα του δέρματός τους. Αν κάποιος αισθάνεται την ανάγκη να κάνει ντους καθημερινά, όπως μετά τη δουλειά ή την προπόνηση, θα πρέπει να εστιάζει μόνο στις περιοχές που έχουν υψηλότερες συγκεντρώσεις συσσώρευσης ιδρώτα", εξήγησε ο δερματολόγος Russak.
Ακολουθήστε το Unboxholics.com στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα για τεχνολογία, videogames, ταινίες και σειρές. Ακολουθήστε το Unboxholics.com σε Facebook, Twitter, Instagram, Spotify και TikTok.