Υπάρχει μία τρύπα στη θάλασσα χωρίς πάτο (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Δεν κατάφεραν να βρουν πυθμένα δύο έρευνες
05 Μαΐου 2024 10:59
Υπάρχει μία τρύπα στη θάλασσα χωρίς πάτο (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Στη νοτιοανατολική ακτή του Μεξικού, υπάρχει μία τρύπα στη θάλασσα, διαμέτρου 150 μέτρων, με την ονομασία Taam Ja'. Είναι όμως τόσο βαθιά, που οι επιστήμονες δεν έχουν βρει ακόμα τον πυθμένα.

Στην πρώτη προσπάθειά τους χρησιμοποίησαν σόναρ, υψηλής συχνότητας ακουστικά κύματα, τα οποία όμως χάθηκαν μετά τα 274 μέτρα. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο φαινόμενο του πυκνοκλινούς, ένα απότομο όριο νερών με διαφορετικές πυκνότητες το οποίο μπορεί να διασπάσει τα ακουστικά σήματα.

Έπειτα, επιστήμονες του El Colegio de la Frontera Sur (ECOSUR), το Δεκέμβριο του 2023 τοποθέτησαν ένα σκάφος στο κέντρο της τρύπας και έριξαν μέσα ένα όργανο που μπορεί να καταγράψει πίεση, θερμοκρασία και δεδομένα αγωγιμότητας. Όταν εξαντλήθηκαν και τα 500 μέτρα καλωδίου, η συσκευή δεν είχε φτάσει ακόμα τον πυθμένα.

Όταν έφτασαν τα 400 μέτρα όμως συνέβη κάτι παράξενο. Τα δεδομένα πραγματικού χρόνου έδειξαν πως οι συνθήκες νερού άλλαξαν απότομα και έμοιαζαν με αυτές της Καραϊβικής. Αυτό ίσως να σημαίνει πως υπάρχει κάποιο τούνελ το οποίο συνδέει την τρύπα με τον ευρύτερο ωκεανό.

Μέσα στα βάθη της Taam Ja’ μπορεί να υπάρχει μία βιοποικιλία η οποία μένει να εξερευνηθεί και να συνδέεται με τις φυσικοχημικές και γεωμορφολογικές διεργασίες, σχηματίζοντας έτσι ένα μοναδικό στον κόσμο βιότοπο.

Το επόμενο βήμα των επιστημόνων είναι να εξερευνήσουν την τρύπα με ρομποτικά βαθυσκάφη.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Marine Science.