Δείτε πλάνα από το σπάνιο χταπόδι Dumbo (ΒΙΝΤΕΟ)

Ναι, το ονόμασαν από το ελεφαντάκι της Disney
01 Οκτωβρίου 2023 07:31
Δείτε πλάνα από το σπάνιο χταπόδι Dumbo (ΒΙΝΤΕΟ)

Εκεί όπου οι ακτίνες του Ήλιου δε φτάνουν, στα βάθη του ωκεανού, κρύβονται αρκετά τρομακτικά πλάσματα αλλά και ένα γλυκύτατο, που πήρε την ονομασία του από το αξιολάτρευτο ελεφαντάκι της Disney. Το χταπόδι Dumbo (επιστημονική ονομασία Grimpoteuthis) ανήκει σε ένα γένος κεφαλόποδων το οποίο έχει δύο πτερύγια στο κεφάλι του, τα οποία θυμίζουν τα αυτιά του Dumbo.

Είναι εξαιρετικά σπάνιο να βρεθεί όμως και η χαρά των ερευνητών όταν το συνάντησαν σε βάθος 2.665 μέτρων ήταν έκδηλη. Το χταπόδι, απλά περνούσε ανέμελα μπροστά από το αυτόνομο υποβρύχιο Nautilus του Ocean Exploration Trust.

Τα χταπόδια Dumbo έχουν μέγεθος μόλις 20-30 εκατοστά και συνηθίζουν να βρίσκονται κοντά στον πυθμένα όπου βρίσκεται και η τροφή τους, ισόποδα ή σκουλήκια. Έχουν προσαρμοστεί στη ζωή στο απόλυτο σκοτάδι και στη λιγοστή τροφή, ξοδεύοντας όσο το δυνατόν λιγότερη ενέργεια μπορούν. Σε αντίθεση με τα γνωστά είδη χταποδιών, αυτά δεν έχουν σάκους με μελάνι για να εκτοξεύσουν κατά την απόδρασή τους από το κυνήγι κάποιου θηρευτή, ενώ δε διαθέτουν χρωμοφόρα κύτταρα τα οποία τους επιτρέπουν να καμουφλαριστούν, έχοντας μόνιμα αυτό το λευκό, ημιδιάφανο χρώμα.

Η αποστολή NA154 εξερευνά τη βιολογία και τη γεωλογία του Papahanaumokuakea Marine National Monument, βορειοδυτικά της Χαβάης. Εκεί βρίσκονται αρκετά βυθισμένα πλοία που πήραν μέρος στη μάχη του Midway και αποτελούν πλέον το σπίτι μίας ποικιλίας υδρόβιας ζωής.

Tags: