Ανακαλύφθηκαν τέσσερα νέα είδη χταποδιών (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Στο βυθό του ωκεανού
18 Ιανουαρίου 2024 10:48
Ανακαλύφθηκαν τέσσερα νέα είδη χταποδιών (ΕΙΚΟΝΕΣ+ΒΙΝΤΕΟ)

Σε βάθος 2.800 μέτρα ανοιχτά της ακτής της Κόστα Ρίκα, ανακαλύφθηκαν τέσσερα νέα είδη χταποδιών. Το βάθος θεωρείται πολύ κρύο για τα ευαίσθητα κεφαλόποδα, αλλά η ζέστη που προσφέρουν οι ηφαιστειακές υποθαλάσσιες οροσειρές, δημιουργούν τις τέλειες θερμοκρασίες για την ανάπτυξή τους.

Μετά από σκληρή δουλειά, η ομάδα μας ανακάλυψε νέες υδροθερμικές πηγές στα ανοιχτά της Κόστα Ρίκα και επιβεβαίωσε πως αποτελούν ένα εκκολαπτήριο χταποδιών μεγάλου βάθους, έχοντας μία μοναδική βιοποικιλία. Πέρασε μόλις μία δεκαετία από τότε που επιβεβαιώσαμε την ύπαρξη υδροθερμικών πηγών χαμηλής θερμοκρασίας σε αρχαία ηφαίστεια μακριά από τα ρήγματα του ωκεανού. Αυτές οι τοποθεσίες είναι δύσκολο να βρεθούν καθώς δεν μπορείς να εντοπίσεις τις υπογραφές τους στις στήλες νερού.

Το υποβρύχιο ρομποτικό σκάφος R/V Falkor πραγματοποίησε επανειλημμένες καταδύσεις στον Κήπο των Χταποδιών όπως ονομάστηκε η τοποθεσία, συλλέγοντας έναν πλούτο φωτογραφιών. Εντόπισε 160 δείγματα τα οποία εμπλούτισαν τον κατάλογο της εκπληκτικής βιοποικιλότητας του σημείου. Τα τέσσερα νέα χταπόδια που εντοπίστηκαν, τώρα καταλογοποιούνται από τους επιστήμονες και στο εγγύς μέλλον θα δημοσιευθεί σχετική έρευνα.

Ένα από αυτά ανήκει στο είδος Muusoctopus και ονομάστηκε Dorado, επειδή βρέθηκε στο El Dorado Hill. Οι επιστήμονες εκτιμούν πως το Dorado έχει εξελιχθεί με τέτοιο τρόπο που χρειάζεται τις υδροθερμικές πηγές για να αναπαραχθεί.

Περσινή έρευνα αποκάλυψε πως η ζέστη που προσφέρουν οι υδροθερμικοί πίδακες, μειώνει το χρόνο επώασης των αυγών, επιταχύνει την ανάπτυξη των εμβρύων και το μεταβολισμό των μητέρων. Υπάρχουν όμως πολλά που δε γνωρίζουμε ακόμα για αυτήν τη μυστηριώδη διεργασία.

Δε γνωρίζουμε πολλά ακόμα και για την ίδια την τοποθεσία. Έχουν εντοπιστεί υδροθερμικοί πίδακες σε μικρή απόσταση μεταξύ τους, οι οποίοι έχουν πολύ διαφορετικές θερμοκρασίες και χημικά συστατικά, υποδεικνύοντας πως ό,τι τα δημιουργεί είναι διαφορετικό σε κάθε περίπτωση.

Η συνεισφορά του R/V Falkor στην κατανόηση του βυθού του Ειρηνικού ωκεανού της Κόστα Ρίκα θα συνεχιστεί στο μέλλον και ελπίζουμε να δημιουργήσει επίγνωση η οποία θα εξελιχθεί σε πολιτικές προστασίας του βυθού της χώρας. Ελπίζουμε πως η αποστολή θα λειτουργήσει ως έμπνευση για τις μελλοντικές γενιές. Χρειαζόμαστε περισσότερους συνεργάτες για να επεκτείνουμε τη γνώση μας για το θαλάσσιο περιβάλλον σε μεγάλα βάθη.