To 24% της ρύπανσης από πλαστικά προέρχεται από μόλις 5 εταιρίες

Νέα τεράστια έρευνα
27 Απριλίου 2024 12:07
To 24% της ρύπανσης από πλαστικά προέρχεται από μόλις 5 εταιρίες

Μία διεθνής ομάδα ερευνητών ανέλυσαν 1.87 εκατομμύρια πλαστικά απόβλητα μεταξύ 2018 και 2022. Από αυτά, τα μισά ήταν σε τέτοια κατάσταση που δεν μπορούσαν να συνδεθούν με κάποιο συγκεκριμένο παραγωγό. Ωστόσο τα υπόλοιπα μισά είχαν μία ένδειξη προέλευσης και από αυτά, το 1/4 προέρχεται από μόλις πέντε μεγάλες εταιρίες.

Συγκεκριμένα, το 24% των πλαστικών αποβλήτων προέρχεται από τις Coca Cola (11%), PepsiCo (5%) και το υπόλοιπο συμπληρώνεται από τις Nestle, Danone και Altria.

Τα προϊόντα τροφής και ποτών έχουν υψηλότερες πιθανότητες να καταναλωθούν “στο πόδι”, ενώ τα οικιακά προϊόντα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να καταναλωθούν μέσα σε κτίρια, επομένως είναι λιγότερο πιθανό να ξεφύγουν από την υποδομή διαχείρισης των υλικών και να διαρρεύσουν στο περιβάλλον.

Όσο για τις τεράστιες ποσότητες πλαστικών που δεν μπορούν να συνδεθούν με κάποιο παραγωγό, οι ερευνητές ζητούν τη θέσπιση διεθνών στάνταρ και διαθέσιμων βάσεων δεδομένων, για να καταγράφονται τα απόβλητα πιο αποδοτικά.

Η προσπάθεια των ερευνητών συμπεριέλαβε πάνω από 100.000 εθελοντές σε 84 χώρες, οι οποίες συμμετείχαν στη συλλογή των πλαστικών από παραλίες, ποτάμια και πάρκα.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Science Advances.