Ιός «ζόμπι» ελαφιών: Έκανε το άλμα στο ανθρώπους; - Πέθαναν δύο κυνηγοί στις ΗΠΑ!

Κινδυνεύουν τελικά οι άνθρωποι από τον ιό των  «ζόμπι» ελαφιών;
27 Απριλίου 2024 12:12
Ιός «ζόμπι» ελαφιών: Έκανε το άλμα στο ανθρώπους; - Πέθαναν δύο κυνηγοί στις ΗΠΑ!

Το Φεβρουάριο του 2019 σας είχαμε ενημερώσει πως επιστήμονες ζητούσαν εκτάκτως μέτρα ασφαλείας, αφού μια ασθένεια είχε χτυπήσει τα ελάφια σε δεκάδες πολιτείες των ΗΠΑ και σε δύο επαρχίες του Καναδά, η οποία έχει ταιριαστά ονομαστεί “ελάφι ζόμπι”.

Συγκεκριμένα, ελάφια και τάρανδοι είχαν χτυπηθεί από το Chronic Wasting Disease (CWD), έναν ιό ο οποίος επιτίθεται στον εγκέφαλο, τη σπονδυλική στήλη και τους ιστούς των μολυσμένων ζώων, προκαλώντας επιθετικότητα, απώλεια συγκέντρωσης, έλλειψη φόβου προς τους ανθρώπους, νωθρότητα και έκκριση υγρών από το στόμα. Όπως αντιλαμβάνεστε και από τα συμπτώματα, το CWD δεν πήρε τυχαία το παρατσούκλι ‘zombie deer disease’ και για την ιστορία έχει παρατηρηθεί από το 1967!

Τώρα όμως υπάρχουν πολύ έντονες ανησυχίες πως η θανατηφόρα ασθένεια μπορεί πλέον να έχει περάσει από τα ελάφια στον άνθρωπο. Αναλυτικότερα, δύο κυνηγοί έχασαν πριν μερικές ημέρες τη ζωή τους, αφού κατανάλωσαν κρέας ελαφιού από έναν πληθυσμό που είναι γνωστό ότι έχει μολυνθεί από τη νόσο.

Σύμφωνα με την ομάδα γιατρών του Πανεπιστημίου του Τέξας, πρώτα έφυγε από τη ζωή ένας 72χρονος άνδρας, αφού παρουσίασε ραγδαία εκδήλωση σύγχυσης και επιθετικότητα. Ο φίλος του άνδρα, ο οποίος ήταν μέλος του ίδιου κυνηγετικού καταφυγίου, πέθανε σε μεταγενέστερη, απροσδιόριστη ημερομηνία, αφού παρουσίασε παρόμοια συμπτώματα. Η νεκροψία διαπίστωσε ότι ο δεύτερος αυτός ασθενής πέθανε από τη νόσο Creutzfeldt-Jakob, επίσης γνωστή ως υποξεία σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια ή νευρογνωστική διαταραχή λόγω της πραϊονικής νόσου.

Δεδομένου ότι η πραϊονική νόσος είναι σχετικά σπάνια στον άνθρωπο, τα δύο περιστατικά θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι η νόσος των  «ζόμπι» ελαφιών έκανε για πρώτη φορά το ζωονοσολογικό άλμα από τα ζώα στους ανθρώπους!

Κινδυνεύουν οι άνθρωποι από τον ιό των  «ζόμπι» ελαφιών;

Οι πραϊονικές ασθένειες, γνωστές ως νόσος Creutzfeldt-Jakob ή CJD στους ανθρώπους, είναι σίγουρα πολύ τρομακτικές. Τα πράιονς είναι πρωτεΐνες που δεν έχουν αναδιπλωθεί σωστά και, ως εκ τούτου, δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε. Το πρόβλημα είναι ότι αυτές οι λανθασμένα διπλωμένες πρωτεΐνες διδάσκουν και στις πρωτεΐνες γύρω τους πώς να διπλώνονται επίσης με τον λάθος τρόπο, με αποτέλεσμα την εξάπλωση δυσλειτουργικών ιστών που δεν μπορούν να σταματήσουν ή να θεραπευτούν.

Η εξάπλωση των πράιονς μέσω του εγκεφαλικού ιστού προκαλεί συμπτώματα που μοιάζουν πολύ με ένα είδος ταχύρρυθμης άνοιας, στην οποία ο ασθενής τελικά υποκύπτει. Δεδομένου ότι η CJD δεν παράγει κανενός είδους ανοσολογική αντίδραση, είναι πρακτικά αδύνατο να διαγνωστεί σε έναν ζωντανό ασθενή.

Όσον αφορά την Chronic Wasting Disease που μολύνει ζώα όπως ελάφια και άλκες, αυτή φαίνεται να μεταδίδεται αρκετά εύκολα μεταξύ τους. Ειδικότερα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μεταδίδεται μέσω σωματικών υγρών όπως το αίμα ή το σάλιο, είτε μέσω άμεσης επαφής, είτε μέσω μόλυνσης στο περιβάλλον.

Η έρευνα πάνω στους δύο κυνηγούς που αναρτήθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neurology, επισημαίνει ότι η Chronic Wasting Disease μπορεί να μολύνει ποντίκια που έχουν τροποποιηθεί με ανθρώπινο γενετικό υλικό σε εργαστηριακό περιβάλλον! Παράλληλα, μια άλλη μελέτη από το μακρινό 2019 σημείωνε ότι περίπου 7.000 έως 15.000 ζώα με τη νόσο τρώγονται από ανθρώπους κάθε χρόνο, αριθμός που πιθανόν να αυξάνεται κατά 20% ετησίως.

Ακόμη δε γνωρίζουμε με βεβαιότητα αν οι δύο άνδρες από τις ΗΠΑ υπέκυψαν όντως στη Chronic Wasting Disease ή αν η ασθένειά τους είχε άλλη πηγή. Η νόσος των πράιονς μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και από μόνη της, για παράδειγμα, αν και αυτό θεωρείται εξαιρετικά σπάνιο.

Φυσικά, ακόμη δε χρειάζεται πανικός, αλλά οι επιστήμονες τονίζουν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να αντιληφθούμε τι συνέβη πραγματικά.


Πηγή: sciencealert