“Σάπιο“ το Rotten Tomatoes: Αποκαλύφθηκε ότι χειραγωγούνται οι βαθμολογίες ταινιών

Μια PR εταιρία είχε αναλάβει το έργο αυτό εδώ και δύο χρόνια
09 Σεπτεμβρίου 2023 12:39
“Σάπιο“ το Rotten Tomatoes: Αποκαλύφθηκε ότι χειραγωγούνται οι βαθμολογίες ταινιών

Το Rotten Tomatoes έχει γίνει ένας πανίσχυρος δείκτης όχι μόνο για τον κόσμο και τα ειδικά μέσα ενημέρωσης, αλλά και για τα στούντιο του Χόλιγουντ, ώστε να μετράνε την αξία μιας ταινίας. Για όσους δε γνωρίζουν πρόκειται για ένα site που συγκεντρώνει βαθμολογίες και reviews από ταινίες και σειρές, βγάζοντας έναν δικό του δείκτη μέτρησης, ο οποίος βασίζεται στην αναλογία θετικών και αρνητικών κριτικών. 

Αν για παράδειγμα μια ταινία πάρει πάνω από 60% σκορ κριτικών (γιατί υπάρχει και του κοινού που ψηφίζουν απλοί χρήστες) τότε λαμβάνει τη στάμπα "Fresh", ενώ κάτω από αυτό το σκορ θεωρείται "σάπια" ή αλλιώς "Rotten" με την ανάλογη στάμπα επίσης. Για τις βαθμολογίες άνω του 75% η ταινία παίρνει την υψηλότερη διάκριση δηλαδή το έμβλημα "Certified Fresh", που αποτελεί ένα δείγμα κύρους και ποιότητας αφού τα Χολιγουντιανά στούντιο το προσθέτουν στο διαφημιστικό υλικό μιας ταινίας, όπως την αφίσα της. 

Φαίνεται όμως πως οι ντομάτες στο λογότυπο του Rotten Tomatoes, είναι πράγματι...σάπιες και στην πραγματικότητα, καθώς ένα νέο ρεπορτάζ του Vulture ξεσκεπάζει ένα σχέδιο χειραγώγησης των βαθμολογιών από μια εταιρία δημοσίων σχέσεων

Συγκεκριμένα, το ρεπορτάζ αναφέρει πως πίσω από τη χειραγώγηση είναι η Bunker 15, η οποία πλήρωνε κριτικούς για να γράφουν θετικές κριτικές και να θάβονται οι αρνητικές. Λέγεται ότι χρησιμοποιούσαν γενικώς άγνωστους κριτές που δραστηριοποιούνταν στον κύκλο των reviews του Rotten Tomatoes και τους πλήρωναν από $50 ή και περισσότερα δολάρια για κάθε κριτική που έγραφαν. Μάλιστα γίνεται λόγος ότι η Bunker 15 έδινε κατευθυντήριες οδηγίες με email στους κριτικούς που πλήρωνε, λέγοντας ότι "είχαν αντιμετωπιστεί λίγο σκληρά" από μερίδα άλλων κριτικών και ότι θα επωφελούνταν από "περισσότερες συνεισφορές από διάφορους κριτικούς". 

Ποιες ταινίες χειραγωγήθηκαν; 

Το άκρως αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Vulture ρίχνει φως σε μια περίπτωση ταινίας που η Bunker 15 χειραγώγησε τις βαθμολογίες στο Rotten Tomatoes. Ο λόγος για την ταινία "Ophelia" του 2018, που ήταν διασκευή του Άμλετ με πρωταγωνίστρια την Daisy Ridley. Ύστερα από μια ειδική προβολή στον Τύπο η ταινία απέκτησε 13 reviews και χαμηλό σκορ στο 46%. Αφότου επενέβη η Bunker 15 κατάφερε να ανεβάσει το σκορ στο Rotten Tomatoes στο 62% με 34 κριτικές, αποκτώντας κιόλας τη στάμπα "Fresh". 

Άλλες ταινίες που αναφέρονται ότι χειραγωγήθηκαν οι κριτικές τους είναι τα "The Song of Names, "The Last Full Measure" και 'The Warrior Queen of Jhanisi". 

Αναμφίβολα το ρεπορτάζ εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την ακεραιότητα και την αξιοπιστία των βαθμολογιών του Rotten Tomatoes, οι οποίες γίνονται πολλές φορές μέτρο σύγκρισης και απόφασης για τους θεατές για το εάν θα δουν μια ταινία ή όχι. Εκθέτει, επίσης, τα ελαττώματά του συστήματος του Rotten Tomatoes, το οποίο μειώνει τις σύνθετες και διαφοροποιημένες απόψεις σε δύο κατηγορίες πρακτικά "Fresh" ή "Rotten". 

Από την πλευρά του το Rotten Tomatoes έβγαλε ανακοίνωση αναφέροντας ότι "λαμβάνει σοβαρά υπόψη του την ακεραιότητα των βαθμολογιών μας και δεν ανέχεται καμία προσπάθεια χειραγώγησής τους" και ότι έχει αφαιρέσει ορισμένες από τις κριτικές που επισημάνθηκαν από το Vulture.

Να αναφέρουμε ότι εκτός του RT υπάρχουν κι άλλα παρόμοια sites όπως το IMDb, το Metacritic και το Letterboxd τα οποία χρησιμοποιούν διαφορετικές μεθόδους μέτρησης, αλλά κανένα από αυτά δεν διαθέτει το ίδιο επίπεδο επιρροής της βιομηχανίας και του κοινού.