5 ακόμη φορές που αγαπημένα game franchises είχαν «κακές» κυκλοφορίες

Που ακόμη προσπαθούμε να ξεχάσουμε
29 Ιουλίου 2023 23:17
5 ακόμη φορές που αγαπημένα game franchises είχαν «κακές» κυκλοφορίες

Προφανώς, μιας λίστα πέντε τίτλων δε θα μπορούσε να είναι αρκετή. Πατώντας εδώ μπορείτε να βρείτε το πρώτο άρθρο της σειράς.

Όπως έχει δείξει η ιστορία, ελάχιστες είναι οι σειρές που έχουν μείνει «αλάνθαστες» μέσα στην πάροδο του χρόνο και ειδικά όσο αυξάνονται τα sequels. Ακόμα και τα πιο διάσημα και αγαπητά gaming franchises, αυτά που μας καθήλωσαν με τις ιστορίες τους και τους πρωτοποριακούς μηχανισμούς τους, είχαν…παραπατήματα ή πιο ωμά, κακές κυκλοφορίες.

Παρά το τεράστιο ταλέντο και τη δημιουργικότητα που διαθέτουν οι κορυφαίοι developers της βιομηχανίας, η αναζήτηση της καινοτομίας, οι πίεσες των publishers ή απλά η τεράστια πολυπλοκότητα που κρύβει σαν ‘σπορ’ το game development μπορεί μερικές φορές να οδηγήσουν σε λάθη. Σε αυτές τις περιπτώσεις, αγαπημένα franchises, συνήθως συνώνυμα της ποιότητας, έχουν υποδεχθεί κεφάλαια που αποτελούν μελανά σημεία.

Φυσικά, ο χαρακτηρισμός "κακές κυκλοφορίες " είναι μάλλον βαρύς, ειδικά όταν πρόκειται για τον κόσμο των βιντεοπαιχνιδιών. Εξάλλου, αυτό που ένας παίκτης μπορεί να θεωρήσει ως ασυγχώρητο ελάττωμα, ένας άλλος μπορεί να το δει ως απλά μια μικρή ενόχληση. Το απογοητευτικό sequel για έναν μπορεί να είναι το αγαπημένο κεφάλαιο μιας σειράς για κάποιον άλλο.

Ωστόσο, ακόμη και με αυτό κατά νου, υπάρχουν ορισμένα παιχνίδια που, είτε λόγω σημαντικών τεχνικών προβλημάτων, είτε λόγω κακής εκτέλεσης των ιδεών τους, είτε για πολλούς άλλους λόγους, έχουν θεωρηθεί κατά γενική ομολογία απογοητευτικά.

Ας δούμε, λοιπόν, πέντε ακόμη φορές που αγαπημένα game franchises είχαν «κακές» κυκλοφορίες.

343 Industries – Halo 5: Guardians (2015)

Όταν η Bungie παρέδωσε τη σειρά Halo στην 343 Industries, αρκετοί fans είχαν παραμείνει αισιόδοξοι για το μέλλον του flagship του Xbox. Η πρώτη της προσπάθεια, το Halo 4, έλαβε ως επί το πλείστων θετικά σχόλια, αλλά πολλοί επεσήμαναν επίσης τεράστια λάθη με το multiplayer, το art direction και άλλες πτυχές της εμπειρίας. Ωστόσο, το Halo 5: Guardians ήταν σχεδόν το καρφί στο φέρετρο για το franchise, λαμβάνοντας έντονη κριτική για το campaign του, το οποίο πολλοί θεώρησαν ότι ήταν εξαιρετικά σύντομο και επαναλαμβανόμενο (δες Warden Boss Fight) και ότι επικεντρώθηκε υπερβολικά στο νέο χαρακτήρα Locke αντί του πρωταγωνιστή της σειράς, τον Master Chief. Επιπλέον, η αφαίρεση του local split-screen multiplayer, ενός αγαπημένου χαρακτηριστικού της σειράς, ήταν η αφορμή για αμέτρητα παράπονα. Μεγάλο debate υπήρχε μέχρι και τη γενικότερη ταχύτερη αίσθηση του gameplay που έδινε έμφαση στην κινητικότητα του χαρακτήρα, όταν τα παλαιότερα HALO παιχνίδια δεν είχαν καν sprint, εστιάζοντας σε μια πολύ διαφορετική εμπειρία.


SEGA – Sonic the Hedgehog (2006)

Η σειρά Sonic the Hedgehog είναι μια από τις ιστορικότερες του μέσου, αλλά το κεφάλαιο του 2006, που συχνά αναφέρεται ως "Sonic '06" είναι ένα που η SEGA μάλλον θέλει να ξεχάσει. Το παιχνίδι δέχτηκε έντονη κριτική και θεωρείται ένα από τα χειρότερα όλων των εποχών. Κυκλοφόρησε με πολλά glitches, είχε εκνευριστικά loading times και γενικότερα θεωρήθηκε ότι ήταν κακοσχεδιασμένο και σαν gameplay, με αποτέλεσμα να θεωρείται με διαφορά το μεγαλύτερο παραπάτημα της σειράς.


Konami – eFootball (2021)

Τον Σεπτέμβριο του 2021, το eFootball 2022, ο διάδοχος της ιστορικής σειράς PES, έφτασε με μια λιτή έκδοση που περιλάμβανε μόνο φιλικούς αγώνες και εννέα ομάδες! Σα να μην έφτανε το ελάχιστο περιεχόμενο, οι fans κατέκλισαν αμέσως μετά το ντεμπούτο τα social media, με παράπονα για τα μεγάλα τεχνικά προβλήματα του παιχνιδιού, όπως τα παραμορφωμένα πρόσωπα παικτών, τα αφύσικα animations και τα προβληματικά physics. Η κατάσταση κορυφώθηκε όταν το eFootball έγινε μέσα σε λίγες ώρες το χειρότερα βαθμολογημένο παιχνίδι στην ιστορία του Steam!


Rockstar Games – Grand Theft Auto: The Trilogy – The Definitive Edition (2021)

Κάτι που δεν περίμενε ποτέ κανείς συνέβη το Νοέμβριο του 2021. Η Rockstar Games, η λατρεμένη ομάδα των GTA και RDR που είναι γνωστή για την ποιότητα και την τεράστια κλίμακα των παιχνιδιών της, κυκλοφόρησε ένα από τα πιο απογοητευτικά και γεμάτο προβλήματα remasters όλων των εποχών, το οποίο γέννησε memes και έγινε ο περίγελος του διαδικτύου. Αδικαιολόγητα framedrops, εφιαλτικά μοντέλα χαρακτήρων, με σώματα που είχαν αφύσικες διαστάσεις και έμοιαζαν ξεχειλωμένα και παραμορφωμένα, έλλειψη πολλών εφέ και αρχικού περιεχομένου, βροχή που έδειχνε δίχως υπερβολή απαίσια, το αλαλούμ της PC έκδοσης, η λίστα με τα θέματα μπορεί να συνεχίσει για πολύ ακόμη…


Capcom – Resident Evil: Umbrella Corps (2016)

Όχι, το Resident Evil 6 δεν ήταν το μόνο «λάθος» της Capcom, η οποία παρόλα αυτά φαίνεται να έχει αφήσει τα πάντα πίσω της πλέον και να βρίσκεται σε ένα εξαιρετικό σερί. Το Umbrella Corps που προοριζόταν ως ένα διασκεδαστικό spin-off shooter, δυστυχώς αποδείχθηκε τεράστια απογοήτευση. Οι παίκτες και οι κριτικοί επισήμαναν το ρηχό gameplay του, τον δύστροπο έλεγχο των χαρακτήρων και την έλλειψη ουσιαστικών στοιχείων που να το συνδέουν με το ευρύτερο σύμπαν των Resident Evil. Σα να μην έφταναν όλα αυτά, σοβαρά τεχνικά ζητήματα, όπως η πτώση του framerate και τα περίεργα animations, επιδείνωσαν την αρνητική υποδοχή του παιχνιδιού, με αποτέλεσμα να θεωρείται ευρέως ως μία από τις πιο αδύναμες στιγμές του franchise.

Tags: