5 φορές που αγαπημένα game franchises είχαν «κακές» κυκλοφορίες

Συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες...
29 Ιουλίου 2023 01:22
5 φορές που αγαπημένα game franchises είχαν «κακές» κυκλοφορίες

Όπως έχει δείξει η ιστορία, ελάχιστες είναι οι σειρές που έχουν μείνει «αλάνθαστες» μέσα στην πάροδο του χρόνο και ειδικά όσο αυξάνονται τα sequels. Ακόμα και τα πιο διάσημα και αγαπητά gaming franchises, αυτά που μας καθήλωσαν με τις ιστορίες τους και τους πρωτοποριακούς μηχανισμούς τους, είχαν…παραπατήματα ή πιο ωμά, κακές κυκλοφορίες.

Παρά το τεράστιο ταλέντο και τη δημιουργικότητα που διαθέτουν οι κορυφαίοι developers της βιομηχανίας, η αναζήτηση της καινοτομίας, οι πίεσες των publishers ή απλά η τεράστια πολυπλοκότητα που κρύβει σαν ‘σπορ’ το game development μπορεί μερικές φορές να οδηγήσουν σε λάθη. Σε αυτές τις περιπτώσεις, αγαπημένα franchises, συνήθως συνώνυμα της ποιότητας, έχουν υποδεχθεί κεφάλαια που αποτελούν μελανά σημεία.

Φυσικά, ο χαρακτηρισμός "κακές κυκλοφορίες " είναι μάλλον βαρύς, ειδικά όταν πρόκειται για τον κόσμο των βιντεοπαιχνιδιών. Εξάλλου, αυτό που ένας παίκτης μπορεί να θεωρήσει ως ασυγχώρητο ελάττωμα, ένας άλλος μπορεί να το δει ως απλά μια μικρή ενόχληση. Το απογοητευτικό sequel για έναν μπορεί να είναι το αγαπημένο κεφάλαιο μιας σειράς για κάποιον άλλο.

Ωστόσο, ακόμη και με αυτό κατά νου, υπάρχουν ορισμένα παιχνίδια που, είτε λόγω σημαντικών τεχνικών προβλημάτων, είτε λόγω κακής εκτέλεσης των ιδεών τους, είτε για πολλούς άλλους λόγους, έχουν θεωρηθεί κατά γενική ομολογία απογοητευτικά.

Ας δούμε, λοιπόν, πέντε φορές που αγαπημένα game franchises είχαν «κακές» κυκλοφορίες.

Bioware - Mass Effect: Andromeda (2017)

Η Bioware είναι γνωστή για πολλά εμβληματικά RPGs, όπως τα Mass Effect, Dragon Age και Star Wars: Knights of the Old Republic. Ωστόσο, η κυκλοφορία του Mass Effect: Andromeda γνώρισε μέτριας αποδοχής. Το παιχνίδι είχε σοβαρά τεχνικά προβλήματα κατά την κυκλοφορία του και επικρίθηκε για την ανέμπνευστη ιστορία του και την αδύναμη ανάπτυξη των χαρακτήρων του. Πρόκειται για στοιχεία για τα οποία είχε επαινεθεί η αρχική τριλογία, η οποία θεωρείται μια από τις καλύτερες όλων των εποχών στο μέσο, κάνοντας το sequel να μοιάζει τεράστιο παραπάτημα.


Konami - Metal Gear Survive (2018)

Η σειρά Metal Gear της Konami είναι μία από τις πιο σεβαστές στη βιομηχανία, κυρίως χάρη στην καθοδήγηση από τον θρύλο του μέσου, Hideo Kojima. Ωστόσο, μετά από μια πολύκροτη διαμάχη με τον Ιάπωνα δημιουργό, η Konami ανέπτυξε και κυκλοφόρησε χωρίς τη δική του επιμέλεια το Metal Gear Survive. Το παιχνίδι έλαβε τρομερά αρνητικά σχόλια από τους fans και τους κριτικούς λόγω της εστίασής του στα survival στοιχεία και όχι στο stealth, ενώ είχε τρομερά μονότονο gameplay, με παρά προβλήματα ακόμη και για τα δεδομένα του είδους.


Capcom - Resident Evil 6 (2012)

Η σειρά Resident Evil της Capcom είναι ένα απίστευτα σημαντικό franchise στο horror είδος, το οποίο έχει αγαπηθεί όσο λίγα. Μεταξύ άλλων, το τέταρτο κεφάλαιο της σειράς θεωρείται ένα από τα καλύτερα παιχνίδια όλων των εποχών γενικότερα. Παρόλα αυτά, το Resident Evil 6 έτυχε κακής υποδοχής από πολλούς fans και κριτικούς. Το παιχνίδι επικρίθηκε για την εστίασή του στη δράση αντί για το survival horror, ενώ αρνητικές ήταν οι αντιδράσεις και για την πολύπλοκη αφηγηματική δομή και τους μη ισορροπημένους μηχανισμούς του. Από πολλούς θεωρείται με διαφορά το χειρότερο κεφάλαιο του franchise.


Ubisoft - Assassin's Creed: Unity (2014)

Η σειρά Assassin's Creed της Ubisoft λαμβάνει συνήθως θετικά σχόλια. Ωστόσο, το Assassin's Creed: Unity κυκλοφόρησε και κατευθείαν προκάλεσε αντιδράσεις. Το παιχνίδι ήταν τόσο προβληματικό τεχνικά, σε σημείο που για κάποιους ήταν εντελώς unplayable. Παράλληλα, επικρίθηκε και για την αδύναμη ιστορία του, αν και πολλοί fans φαίνεται να έχουν αναθεωρήσει από τότε. Όπως και να ‘χει, το ντεμπούτο του ήταν τόσο κακό που εν μέρει ήταν ο λόγος που η Ubisoft αποφάσισε να σταματήσει για λίγο τις ετήσιες κυκλοφορίες και να αλλάξει τη φόρμουλα, με το RPG τύπου Origins που ήρθε μερικά χρόνια αργότερα.

Bethesda Game Studios - Fallout 76 (2018)

Η Bethesda είναι γνωστή για τη σειρά Elder Scrolls και τη σειρά Fallout, έχοντας κερδίσει GOTY βραβεία για τα RPGs και των δύο αυτών franchises. Ωστόσο, η κυκλοφορία του Fallout 76 δεν πήγε το ίδιο καλά. Αυτό το multiplayer κεφάλαιο της μεταποκαλυπτικής σειράς επικρίθηκε έντονα λόγω των ατελείωτων bugs του, των προβληματικών gameplay μηχανισμών του, της αντιληπτής έλλειψης περιεχομένου και του άδειο κόσμου του, αποτυγχάνοντας να ανταποκριθεί στις προσδοκίες που είχαν οι παίκτες, εν μέρει χάρη στις τεράστιες υποσχέσεις της ίδιας της Bethesda. Από τότε έχει αλλάξει και έχει βελτιωθεί αρκετά, ωστόσο το αρχικό στραβοπάτημα θα μείνει αξέχαστο.

Tags: