Οι δέκα πιο επιτυχημένες οικιακές κονσόλες όλων των εποχών – Δεκέμβριος 2023

Μια νέα προθήκη στη λίστα
20 Δεκεμβρίου 2023 16:22
Οι δέκα πιο επιτυχημένες οικιακές κονσόλες όλων των εποχών – Δεκέμβριος 2023

Και επίσημα η λίστα με τις πιο επιτυχημένες κονσόλες όλων των εποχών μόλις άλλαξε, με μια σημαντική ανακατάταξη στην δέκατη θέση.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, η Sony αποκάλυψε μόλις τα νεότερα στατιστικά στοιχεία σχετικά με την πορεία της νεότερης κονσόλας της, του PS5, αφού το 2023 φαίνεται πως έκλεισε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για αυτή. Και επίσημα, το PlayStation 5 ξεπέρασε τις 50 εκατομμύρια πωλήσεις!

Κάπως έτσι επιβεβαιώθηκε ότι το Top 10 των πιο επιτυχημένων οικιακών κονσολών άλλαξε, με το PS5 να παίρνει τη θέση SNES/Super Famicom της Nintendo που βρισκόταν στη λίστα από το 1992, όντας γνωστό για αριστουργηματικούς τίτλους, όπως τα "Super Mario World" και το "The Legend of Zelda: A Link to the Past".

Ας ρίξουμε, λοιπόν, μια νέα ματιά στη λίστα με τις κορυφαίες gaming κονσόλες που κυκλοφόρησαν ποτέ, από άποψη πωλήσεων.

Οι δέκα πιο επιτυχημένες οικιακές κονσόλες όλων των εποχών:

1. PlayStation 2 | Πάνω από 155 εκατομμύρια

Το PlayStation 2 κυκλοφόρησε στην Ευρώπη τον Νοέμβριο του 2000 και είναι η πιο επιτυχημένη κονσόλα όλων των εποχών με διαφορά, καθώς πούλησε πάνω από 155 εκατομμύρια. Ήταν η πρώτη κονσόλα που ήταν πλήρως συμβατή με τα DVDs και έτσι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διάδοση του format. Αξιοσημείωτα παιχνίδια όπως το "Grand Theft Auto: San Andreas" και το "Final Fantasy X" συνέβαλαν στην απήχησή του.

2. Nintendo Switch | 132,46 εκατομμύρια

Το Nintendo Switch κυκλοφόρησε στην Ευρώπη τον Μάρτιο του 2017 και έχει πουλήσει 129,53 εκατομμύρια μέχρι σήμερα. Είναι γνωστό για την ευελιξία του τόσο ως οικιακή κονσόλα όσο και ως φορητή συσκευή. Το Switch έχει καθηλώσει την κοινότητα με την τεράστια βιβλιοθήκη του, έχοντας επιτυχίες όπως το "The Legend of Zelda: Breath of the Wild" και το "Animal Crossing: New Horizons".

3. PlayStation 4 | 117,2 εκατομμύρια

Το PlayStation 4 κυκλοφόρησε στα ευρωπαϊκά καταστήματα τον Νοέμβριο του 2013, πουλώντας 117,2 εκατομμύρια. Μεταξύ άλλων έφερε το κουμπί Share για το εύκολο streaming και έδωσε έμφαση στην κοινωνική αλληλεπίδραση, ενώ παράλληλα σεβάστηκε πολλά από τα πράγματα που εκτιμούν οι σκληροπυρηνικοί παίκτες. Διαθέτει μια πολύ μεγάλη βιβλιοθήκη με αναγνωρισμένους αποκλειστικούς τίτλους, όπως το "The Last of Us Part 2" και το "Uncharted 4: A Thief's End".

4. PlayStation | 102,49 εκατομμύρια

Το αρχικό PlayStation κυκλοφόρησε στην Ευρώπη τον Σεπτέμβριο του 1995 και σηματοδότησε την είσοδο της Sony στην αγορά των κονσολών. Έφερε επανάσταση στο 3D gaming και πούλησε 102,49 εκατομμύρια, έχοντας κλασικά παιχνίδια όπως το "Final Fantasy VII" και το "Metal Gear Solid" που καθόρισαν ολόκληρη τη γενιά.

5. Wii | 101,63 εκατομμύρια

Το Nintendo Wii κυκλοφόρησε στην Ευρώπη τον Δεκέμβριο του 2006 και έχει πουλήσει 101,63 εκατομμύρια. Έφερε τα motion controls μέσω του Wii Remote, προσελκύοντας ένα ευρύ κοινό, ακόμη και ανθρώπους που δεν είχαν παίξει ποτέ παιχνίδια στο παρελθόν. Έχει μερικές πασίγνωστες mainstream επιτυχίες, όπως το "Wii Sports" και το "Mario Kart Wii" που το έκαναν αγαπημένο σύστημα πολλών οικογενειών.

6. PlayStation 3 | Πάνω από 87,4 εκατομμύρια

Το PlayStation 3 κυκλοφόρησε στην Ευρώπη τον Μάρτιο του 2007 και ήταν η πρώτη κονσόλα που υποστήριζε Blu-ray δίσκους. Πούλησε πάνω από 87,4 εκατομμύρια μονάδες, και παρά το προβληματικό λανσάρισμά του και την υψηλή τιμή του, είχε πολλά εξαιρετικά αποκλειστικά παιχνίδια όπως τα "The Last of Us" και "God of War III", τα οποία εξακολουθούν να εξυμνούνται για την αφήγηση και το gameplay τους.

7. Xbox 360 | Πάνω από 84 εκατομμύρια

Το Xbox 360 κυκλοφόρησε στην Ευρώπη τον Δεκέμβριο του 2005 και έχει πουλήσει πάνω από 84 εκατομμύρια μονάδες. Εισήγαγε τα achievements και με τα πολύ προσεγμένα online χαρακτηριστικά του, στο πλαίσιο του Xbox Live, έθεσε νέα πρότυπα για το multiplayer gaming. Φιλοξένησε διάφορες blockbuster σειρές όπως τα "Halo" και "Gears of War".

8. NES | 61,91 εκατομμύρια

Το NES, ή Famicom στην Ιαπωνία, κυκλοφόρησε στην Ευρώπη τον Σεπτέμβριο του 1986. Πουλώντας 61,91 εκατομμύρια μονάδες, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην αναζωογόνηση της βιομηχανίας μετά την κατάρρευση στις αρχές της δεκαετίας του '80. Πασίγνωστες σειρές όπως το "Super Mario Bros." και το "The Legend of Zelda" ξεκίνησαν σε αυτή την πλατφόρμα.

9. Xbox One ~58 εκατομμύρια

Το Xbox One κυκλοφόρησε στην Ευρώπη τον Νοέμβριο του 2013 και έχει πουλήσει περίπου 58 εκατομμύρια μονάδες, σχεδόν τα μισά δηλαδή από όσα κατάφερε ο προκάτοχός του. Η κονσόλα ξεκίνησε δίνοντας έμφαση στα χαρακτηριστικά πολυμέσων και στην ενσωμάτωσή της με την καλωδιακή τηλεόραση. Είχε κάποιες αποκλειστικές επιτυχίες όπως το "Forza Horizon 3" και το "Gears 5" και ήταν η κονσόλα στην οποία ξεκίνησε το Xbox Game Pass.

10. PlayStation 5 | 50 εκατομμύρια

Το PlayStation 5 έκανε το ντεμπούτο του στις 19 Νοεμβρίου του 2020 στην αγορά της Ευρώπης. Παρόλο που τον πρώτο καιρό το στοκ του στα καταστήματα ήταν πολύ περιορισμένο, κάτι που σίγουρα έβλαψε εν μέρει τις πωλήσεις, το σύστημα της Sony όχι απλώς δεν πτοήθηκε, αλλά κατάφερε κιόλας να γίνει μια από τις πιο επιτυχημένες όλων των εποχών. Το PS5 μας έχει χαρίσει ήδη πολλούς άκρως επιτυχημένους τίτλους, από το πρόσφατο "Marvel's Spider-Man 2" και το "Ratchet & Clank: Rift Apart" της Insomniac, μέχρι το "Gran Turismo", το "God of War: Ragnarok", το "Returnal" και το "Final Fantasy 16".