5 επικές ατάκες ταινιών που λέμε λάθος και έτσι τελικά παρέμειναν

Τα σαρδάμ του προφορικού λόγου που χάραξαν διαφορετικά ατακάρες του σινεμά
25 Ιουλίου 2023 01:57
5 επικές ατάκες ταινιών που λέμε λάθος και έτσι τελικά παρέμειναν

Ο κινηματογράφος έχει χαρίσει αμέτρητες συγκινήσεις εδώ και πολλές δεκαετίες, σε βαθμό που έχει επηρεάσει τον πολιτισμό και την ποπ κουλτούρα που πλέον αναφερόμαστε συχνά-πυκνά σε αυτή, αλλά και φυσικά την ίδια την κοινωνία. Πόσες φορές έχετε βρεθεί σε μια φιλική συζήτηση και κάποιος από την παρέα πέταξε μια ατάκα από ταινία που όλοι κατάλαβαν.

Συνήθως όμως τείνουμε να τις λέμε…λάθος από ότι ειπώθηκαν αρχικά στις ταινίες. Πείτε ότι φταίει το «φαινόμενο του Μαντέλα» πείτε ότι κάποιες φορές δεν μας έρχονται οι ατάκες στον φυσικό διάλογο, όωπς είναι γραμμένες στις ταινίες. Όμως ότι και να είναι τις λέμε λάθος και εν τέλει έτσι μάθαμε να τις λέμε και να… νομίζουμε πως έτσι ειπώθηκαν και στις ταινίες.

Πολλές φορές όμως ακόμη μια μικρή αλλαγή μιας λέξης σε μια τέτοια ατάκα μπορεί να τις χαλάσει το αρχικό νόημα, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που απλουστεύονται για χάρη του προφορικού λόγου. Θυμάστε ας πούμε τον Darth Vader να λέει το «Luke, I am your father” στο Star Wars: The Empire Strikes Back; Ή την ατάκα στην ταινία Apollo 13 με το περίφημο "Χιούστον έχουμε πρόβλημα" (Houston, we have a problem). Αυτή η λίστα θα σας κάνει να το ξανασκεφτείτε.


“Luke, I am your father” – Star Wars: The Empire Strikes Back

Ίσως η πιο γνωστή ατάκα ταινίας που ακούγεται όχι μόνο σε άλλες ταινίες και σειρές σαν μια ανάλαφρη αναφορά σε ένα από τα διαμάντια της ποπ κουλτούρας, αλλά τη συναντάμε σε memes και ό,τι άλλο φανταστείτε. Το 1982 όμως στους κινηματογράφους οι θεατές άκουγαν τον James Earl Jones να λέει την ατάκα «Νο, I am your father” δίνοντας έμφαση στην ίδια   την ενοχή του Vader μπροστά στον χαμένο του γιο. Άσχετα αν εμείς τη λέμε με το «Luke” μπροστά γιατί έτσι μας έμεινε και μας βόλεψε

“Houston we have a problem” – Apollo 13

Άλλη μια cult classic ατάκα που θα τη πει μέχρι και ο πατέρας σας αν χαλάσει κάτι μέσα στο σπίτι ή έρθει ο λογαριασμός του ρεύματος. Η κανονική ατάκα που ειπώθηκε στην ταινία του Ron Howard από τον Τομ Χανκς ήταν «…Ah, Houston, we’ve had a problem”.

Casablanca – “Play It again, Sam”

Η θρυλική Ingrid Bergman λέει στον Σαμ να παίξει ακόμη μια φορά το κομμάτι που της φέρνει τόσες αναμνήσεις. Στην πραγματικότητα όμως λέει την ατάκα «Play it, Sam. Play as time goes by”.

Jaws – “We’re gonna need a bigger boat”

Η ταινία τρόμου του Steven Spielberg έμεινε στην ποπ κουλτούρα για πολλά πράγματα και ένα από αυτά είναι η εν λόγω σκηνή και η ατάκα με τη βάρκα. Τι ειπώθηκε όμως κανονικά; “You’re gonna need a bigger boat”.

Frankenstein – “He’s Alive”

Μια από τις ταινίες τρόμου που άφησαν εποχή είναι το «Τέρας του Φρανκενστάιν». Στην σκηνή που ζωντανεύει το ανθρωπόμορφο τέρας που υποδύεται ο Bors Karloff, ο Colin Clive που υποδύεται τον παλαβό Δρ Φρανκενστάιν φωνάζει με εκστασιασμό μια ατάκα που σφραγίστηκε στην ποπ κουλτούρα. Κανονικά όμως φώναζε «It’s Alive! It’s Alive!”

Tags: