Πριν από 18 χρόνια κυκλοφόρησε το “Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας” - Facts που ίσως δε γνωρίζατε

Μια ταινία που γνώρισε μεγάλη επιτυχία και στην Ελλάδα
15 Ιουλίου 2023 13:46
Πριν από 18 χρόνια κυκλοφόρησε το “Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας” - Facts που ίσως δε γνωρίζατε

Το Charlie and the Chocolate Factory (Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας) κυκλοφόρησε σαν σήμερα πριν από 18 χρόνια, γράφοντας τη δική του ιστορία στον κινηματογράφο. Με σκηνοθέτη τον θρυλικό Tim Burton και πρωταγωνιστή τον Johnny Depp, η ταινία γνώρισε πολύ μεγάλη επιτυχία παγκοσμίως, αφού γέμισε τα ταμεία της Warner Bros. με περισσότερα από 470 εκατομμύρια δολάρια, ενώ ήταν υποψήφιο και για ένα Όσκαρ.

Η ταινία είναι βασισμένη σε ένα παιδικό βιβλίο που είχε εκδοθεί το 1964. Η ιστορία περιγράφει τις περιπέτειες του νεαρού Charlie Bucket στο εργοστάσιο σοκολάτας του εκκεντρικού σοκολατοποιού, Willy Wonka. Ωστόσο, δεν ήταν η πρώτη ταινία που βασιζόταν στο βιβλίο, αφού το 1971 κυκλοφόρησε το Willy Wonka & the Chocolate Factory, το οποίο όμως δεν είχε την ίδια επιτυχία εκείνη την εποχή. Μέσα στη χρονιά, θα κάνει πρεμιέρα επίσης μία ολοκαίνουργια ταινία βασισμένη στο βιβλίο, το Wonka με πρωταγωνιστή τον Timothée Chalamet.

Μιας και η ταινία, λοιπόν, γιορτάζει τα 18 της χρόνια, αφού σε πολλές περιοχές είχε κυκλοφορήσει στις 15 Ιουλίου 2005 (αν και σε άλλες κατέφθασε αρκετές μέρες μετά), σε αυτό το άρθρο θα βρείτε μερικά facts γι’ αυτήν που ίσως δεν γνωρίζατε.

Τα βιβλία του Charlie

Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας είναι παιδικό βιβλίο του 1964 του Βρετανό συγγραφέα Roald Dahl. Εκτός από το Εργοστάσιο Σοκολάτας, υπάρχει και η συνέχεια ονόματι Charlie and the Great Glass Elevator (Ο Τσάρλι και ο Μεγάλος Γυάλινος Ανελκυστήρας), το οποίο γράφτηκε από το Dahl το 1971 και εκδόθηκε ένα χρόνο μετά. Ωστόσο, ο συγγραφέας σχεδίαζε να γράψει και ένα τρίτο βιβλίο, το οποίο όμως δεν κατάφερε να ολοκληρώσει ποτέ.

Η Nestle και οι σοκολάτες…

Η γνωστή εταιρία σοκολάτας (και όχι μόνο) παρείχε στην παραγωγή της ταινίας 1.850 μπάρες πραγματικής σοκολάτας.

Ήταν σχεδόν όλα αληθινά

Στην ταινία υπάρχουν γλειφιτζούρια στα δέντρα, υπάρχουν τεράστια ροζ ζαχαροκάλαμα και τεράστια humbugs (ένα ζαχαρωτό αρκετά δημοφιλές σε Αγγλία και άλλες περιοχές) και είναι πραγματικά ζαχαρωτά και όχι κάποια props.

Ο Johnny Depp εμπνεύστηκε από τον Marilyn Manson

Ο Johnny Depp είχε δηλώσει παλιότερα ότι τα κοστούμια του στην ταινία τα είχαν εμπνευστεί από το άλμπουμ του Marilyn Manson, "The Golden Age of Grotesque", το οποίο είχε κυκλοφορήσει τον Μάιο του 2003.

Ο Roald Dahl δεν ήθελε το 2ο βιβλίο να γίνει ταινία

Ο συγγραφέας δεν ήθελε το Charlie and the Great Glass Elevator να γίνει ταινία, μετά την απογοητευτική πορεία του Willy Wonka & the Chocolate Factory που κυκλοφόρησε το 1971. Παρ’ όλα αυτά, ούτε ο Tim Burton ήθελε να κάνει ένα sequel που θα βασιζόταν στο 2ο βιβλίο.

Το Charlie and the Chocolate Factory και το VHS

Όπως γνωρίζουμε, το Charlie and the Chocolate Factory ήταν η τελευταία ταινία της Warner Bros. που κυκλοφόρησε σε VHS (κασέτα για το βίντεο).

Η ροζ βάρκα της ταινίας…

Η ροζ βάρκα που βλέπετε στην ταινία επέπλεε κανονικά στην "λίμνη σοκολάτας" και η παραγωγή χρειάστηκε περίπου 20 εβδομάδες για να την κατασκευάσει.

110.000 πλαστικές μπάρες σοκολάτας

Φυσικά, όλες οι σοκολάτες που βλέπατε δεν ήταν όλες αληθινές, αφού η παραγωγή τύλιξε περίπου 110.000 χιλιάδες ψεύτικες μπάρες σοκολάτας και τις συσκεύασε με το περιτύλιγμα της Nestlé.

Η παραγωγή κοιτούσε πολλούς ηθοποιούς για το ρόλο

Φαντάζεστε αυτήν την ταινία χωρίς τον Johnny Depp; Κι όμως, η παραγωγή σκεφτόταν πολλούς γνωστούς ηθοποιούς όπως τους Rowan Atkinson, Nicolas Cage, Jim Carrey, John Cleese, Robert De Niro, Eric Idle, Dwayne "The Rock" Johnson, Adam Sandler, Michael Keaton, Steve Martin, Bill Murray, Mike Myers, Leslie Nielsen, Michael Palin, Brad Pitt, Will Smith, Sir Patrick Stewart, Ben Stiller, Christopher Walken και Robin Williams.

Το Charlie and the Chocolate Factory ήταν η 2η ταινία του Johnny Depp που βασιζόταν στην σοκολάτα

Ναι, καλά διαβάσατε. Το Charlie and the Chocolate Factory δεν ήταν η 1η ταινία του Depp που βασιζόταν στην σοκολάτα, αφού εκείνος έπαιζε και στην ταινία Chocolat που κυκλοφόρησε το 2000 και ήταν υποψήφιο για 5 βραβεία Όσκαρ. Σκηνοθέτης ήταν ο Lasse Hallström, σε ένα σενάριο που είχαν επιμεληθεί οι Joanne HarrisRobert και Nelson Jacobs.

Πηγή: IMDB, Wikipedia