Η μεγάλη μέρα για το Xbox έφτασε

Η Microsoft έχει μια μοναδική ευκαιρία που πρέπει να εκμεταλλευτεί
11 Ιουνίου 2023 12:20
Η μεγάλη μέρα για το Xbox έφτασε

Η μεγάλη μέρα του Xbox έφτασε. Σε λίγες ώρες από τώρα αναμένεται να πραγματοποιηθεί το διπλό σόου της Microsoft, το Xbox Games Showcase και το Starfield Direct και η εταιρία έχει μια μοναδική ευκαιρία να κερδίσει τις εντυπώσεις, μετά τα ομολογουμένως πιο υποτονικά σόου από το PlayStation και τον Geoff Keighley.

Συνολικά, το Xbox έχει ακόμη πολλά να αποδείξει. Ναι, ο Phil Spencer και η ομάδα του έχουν καταφέρει μια τεράστια μεταμόρφωση από την πανωλεθρία του ντεμπούτου του Xbox One στο Xbox του σήμερα με τα σχεδόν 30 στούντιο και τα 2 publishing τμήματα (Xbox Game Studios και Bethesda). Το πλοίο που βούλιαζε σώθηκε, αλλά ακόμη πλέει σε ταραχώδη νερά. Για παράδειγμα, το 2021 ήταν μια εξαιρετική χρονιά για τη Microsoft, η οποία σύμφωνα με το Metacritic ήταν ο κορυφαίος publisher εκείνου του χρόνου, χάρη στα Forza Horizon 5, Psychonauts 2, Halo Infinite, Age of Empires 4 και Microsoft Simulator (Xbox έκδοση). Ωστόσο, το σερί δεν συνεχίστηκε το 2022, το οποίο όπως παραδέχθηκε ο Phil Spencer ήταν μια χρονιά με λιγότερες κυκλοφορίες απ’ ότι θα ήθελε η εταιρία. Μπορεί το 2022 να είχε μεν τα γλυκύτατα Pentiment και Grounded, αλλά μια Obsidian δε φέρνει την άνοιξη.

Πριν κάποιο καιρό, ο επικεφαλής των Xbox Game Studios, Matt Booty, είχε δηλώσει πως στόχος του αμερικανικού κολοσσού είναι μια μεγάλη κυκλοφορία κάθε τρεις μήνες. Προφανώς, η ομολογουμένως άδεια περσυνή χρονιά δημιούργησε ξανά αμφιβολίες. Αντί να συνεχιστεί το σερί του 2021, η Microsoft έπρεπε και πάλι να αποδείξει ότι μπορεί να κυκλοφορεί υψηλής ποιότητας τίτλους και μάλιστα με τακτικούς ρυθμούς.

Φτάνοντας, λοιπόν, στο 2023, η χρονιά ξεκίνησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η Microsoft πραγματοποίησε το πρώτο Xbox & Bethesda Developer_Direct, παρουσιάζοντας αναλυτικά και με gameplay πλάνα διάφορες μελλοντικές της κυκλοφορίες, όπως το Forza Motorsport και το Minecraft Legends. Ναι, και το Redfall. Αυτό που κατάφερε να ξεχωρίσει όμως ήταν το Hi-Fi Rush. Από το πουθενά το Xbox κυκλοφόρησε ένα εξαιρετικό αποκλειστικό παιχνίδι που ξάφνιασε τους πάντες, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές που το καθιστούν ένα από τα καλύτερα παιχνίδια του 2023 μέχρι σήμερα σύμφωνα με το OpenCritic.

Τον Ιανουάριο, λοιπόν, η χρονιά του Xbox φάνταζε ιδανική. Αν το Hi-Fi Rush ήταν μόνο η αρχή και αμέσως μετά ερχόταν το Redfall από την -θεωρητικά- αλάνθαστη Arkane, το εντυπωσιακό Forza Motorsport και το υπερφιλόδοξο Starfield έκλεινε τη χρονιά, η Microsoft θα είχε εκπληρώσει την υπόσχεσή της για ένα μεγάλο παιχνίδι κάθε τρεις μήνες.

Αλλά η φαντασία διέφερε τελικά πολύ από την πραγματικότητα. Στις αρχές του Μαΐου το Xbox προσγειώθηκε μάλλον απότομα. Από τη μία το βρετανικό ‘όχι’ που κλόνισε την εξαγορά της Activision Blizzard, η οποία ακόμη δεν είμαστε απολύτως σίγουροι αν θα ολοκληρωθεί, και από την άλλη, τα απογοητευτικά αρνητικά reviews του Redfall, επανέφεραν ένα κλίμα δυσπιστίας και επιφυλακτικότητας που φαινόταν ότι αρχίζει να ξεπερνάει την τελευταία διετία. Όλα αυτά ανάγκασαν μέχρι και τον Phil Spencer να απολογηθεί δημοσίως και να δεσμευτεί πως θα πάρει μέτρα για να μην επαναληφθούν ξανά τέτοια λάθη.

Και κάπως έτσι φτάνουμε στο τώρα. Το 2023 σίγουρα δεν κύλησε όσο καλά θα ήθελε η Microsoft, αλλά για καλή της τύχη, αυτή τη στιγμή έχει μπροστά της την ευκαιρία να επανορθώσει. Μετά τα νωχελικά φετινά καλοκαιρινά gaming events, το Xbox μπορεί εύκολα να κλέψει τις εντυπώσεις, αν κάνει αυτό που οφείλει και έχει υποσχεθεί.

Το μεγάλο σημερινό σόου πρέπει να μας αποδείξει ότι η Microsoft είναι ικανή να διαχειριστεί αποτελεσματικά τα πολυάριθμα στούντιο που έχει πλέον στην φαρέτρα της. Πρέπει να μας αποδείξει ότι το Redfall ήταν απλά ένα στραβοπάτημα. Ήρθε η ώρα να δούμε τι κάνουν όλες αυτές οι ομάδες. Πως θα διαφέρει το Senua's Saga: Hellblade II τώρα που η Ninja Theory έχει πρόσβαση στους επιπλέον πόρους της Microsoft; Θα είναι η επιστροφή του Fable αντάξια του ονόματος του franchise της Lionhead που αγαπήθηκε από τους gamers; Θα καταφέρει το Starfield να κλέψει την παράσταση ως το πρώτο νέο IP της Bethesda Softworks μετά από δεκαετίες; Θα δούμε επιτέλους τα άφαντα Everwild, State of Decay 3, Perfect Dark, Avowed και Contraband; Τι κάνει η Coalition με το Gears; Η MachineGames με το Indiana Jones;

Είναι αμφίβολο το αν θα πάρουμε απαντήσεις για όλα αυτά τα ερωτήματα και ακόμη πιο αναμφίβολο το αν οι απαντήσεις θα μας αρέσουν. Το σίγουρα πάντως είναι πως η ευκαιρία υπάρχει, μένει να δούμε αν η Microsoft θα την αδράξει.

Όλα τα φώτα στραμμένα στο Xbox Games Showcase λοιπόν. Για να δούμε…