Fast and Furious: Τα αληθινά γεγονότα και πρόσωπα που ζωντάνεψαν τη φαμίλια του Vin Diesel

Η ιστορία πίσω από το “Racer X“ και οι παράνομοι αγώνες στους δρόμους της Νέας Υόρκης
09 Μαΐου 2023 12:15
Fast and Furious: Τα αληθινά γεγονότα και πρόσωπα που ζωντάνεψαν τη φαμίλια του Vin Diesel

Σε έναν έρημο αυτοκινητόδρομο αργά την νύχτα, τρία τροποποιημένα Honda Civic καταφέρνουν να κλέψουν εν κινήσει το φορτίο από ένα φορτηγό που μετέφερε ηλεκτρονικά είδη. Βασικός ύποπτος για την συγκεκριμένη κλοπή είναι ο μηχανικός αυτοκινήτων Dominic Toretto και η ομάδα που έχει συνθέσει. Ο Toretto και η ομάδα του θεωρούνται από το αστυνομικό τμήμα του Λος Άντζελες  υπεύθυνοι για μία σειρά κλοπών ηλεκτρονικού εξοπλισμού, οπότε στέλνουν τον αξιωματικό Brian O'Conner μυστικά, για να ερευνήσει τις κλοπές.

Ο Toretto μαζί με το crew του οργανώνουν παράλληλα παράνομες κόντρες τα βράδια στους δρόμους της πόλης. Οπότε, για να καταφέρει ο O'Conner να διεισδύσει αλλά και να κερδίσει τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη των παράνομων οδηγών αγώνων, θα πρέπει να αποδείξει τις ικανότητες του στην γρήγορη οδήγηση.

Η παραπάνω περιγραφή ανήκει φυσικά στο Fast and Furious του 2001, στην ταινία δηλαδή που έστρωσε τον δρόμο για ένα γιγαντιαίο franchise το οποίο είναι ενεργό μέχρι και σήμερα. Έχοντας κάνει εισπράξεις δισεκατομμυρίων δολαρίων στο box office αλλά και μία δυνατή βάση θαυμαστών ανά τον κόσμο, θεωρείται όχι άδικα μία από τις πιο επιτυχημένες σειρές ταινιών όλων των εποχών. Μέχρι στιγμής, βρισκόμαστε στην ταινία νούμερο 10 του franchise, το οποίο όπως είναι γνωστό ασχολείται σε μεγάλο βαθμό με τους παράνομους αγώνες δρόμου, τα φτιαγμένα αυτοκίνητα, τις ληστείες, τους κατασκόπους, πάντα όμως με κεντρική θεματική την έννοια της… οικογένειας. 

Ωστόσο, αν κάποιος θα ήθελε να μάθει την ιστορία για το πώς ξεκίνησαν όλα, θα πρέπει να γυρίσει στην αρχική ταινία του 2001, The Fast and the Furious, η οποία άντλησε έμπνευση από γεγονότα και ανθρώπους της πραγματικής ζωής. Η ιστορία πίσω από την ταινία λοιπόν ξεκινά από τη σκηνή αγώνων δρόμου του Λος Άντζελες στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Την συγκριμένη εποχή, οι παράνομοι αγώνες δρόμου είχαν αποκτήσει την μορφή υποκουλτούρας μεταξύ των νέων της πόλης, ιδιαίτερα στην περιοχή του San Fernando Valley. Οι αγώνες δρόμου δεν ήταν μόνο ένας τρόπος για τους συμμετέχοντες να επιδείξουν τις οδηγικές τους ικανότητες και να ανταγωνίζονται μεταξύ τους, αλλά ήταν επίσης ένας τρόπος για να ξεφύγουν έστω και για λίγες ώρες από τις δυσκολίες και τα προβλήματα της καθημερινότητας τους.

Ήταν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου που ένας δημοσιογράφος με το όνομα Ken Li έγραψε ένα άρθρο για το περιοδικό Vibe με τίτλο "Racer X" σχετικά με τη σκηνή των παράνομων αγώνων δρόμου στο Λος Άντζελες. Το άρθρο τράβηξε την προσοχή του σκηνοθέτη Rob Cohen ο οποίος αφότου το διάβασε, επηρεάστηκε σε τέτοιο βαθμό που θέλησε τελικά να κάνει μία ταινία βασισμένη στους παράνομους αγώνες δρόμου. Ο παραγωγός ταινιών Neal H. Moritz, γοητευμένος κι αυτός από τον συγκεκριμένο κόσμο, προσεγγίζει τους Gary Scott Thompson, Erik Bergquist και David Ayer για την συγγραφή του σεναρίου.

Το άρθρο του Ken Li εστίαζε συγκεκριμένα στον Rafael Estevez, ο οποίος ήταν ένας από τους καλύτερους οδηγούς των παράνομων αγώνων. Επιπρόσθετα, η προσωπική φιλοσοφία του Estevez ενέπνευσε άμεσα τον εμβληματικό χαρακτήρα του Dominic Toretto που στις ταινίες τον υποδύεται ο Vin Diesel. Το “Racer X” περιλαμβάνει επίσης αποσπάσματα από πραγματικούς αγώνες με νικητή τον Estevez αλλά και την αγάπη του στο να “φτιάχνει” τα αυτοκίνητα του. O Vin Diesel και ο Paul Walker σε παλιότερες συνεντεύξεις τους είχαν αναφέρει ότι παρακολούθησαν πραγματικούς αγώνες δρόμου κατά τα γυρίσματα της ταινίας ενώ ο σκηνοθέτης της, Rob Cohen, αφιέρωσε χρόνο παρακολουθώντας τέτοιου είδους αγώνες αλλά και συνομιλώντας με πραγματικούς οδηγούς για να κατανοήσει καλύτερα την κουλτούρα τους.

Αν και το franchise πλέον έχει απομακρυνθεί κάπως από τις σκηνές αγώνων εμπνευσμένων από το “Racer X”, η πρώτη του ταινία, είναι σε μεγάλο βαθμό εμπνευσμένη από την πραγματική ιστορία του Rafael Estevez όπως αυτή καταγράφηκε από τον Kenneth Li. Το πρώτο The Fast and the Furious έκανε πρεμιέρα τον Ιούνιο του 2001 και αποτέλεσε την έκπληξη της χρονιάς, με εισπράξεις πάνω από 207 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.