Το Luck του Apple TV πάει κόντρα στις προλήψεις για τις μαύρες γάτες! - Review

Και μας λέει ότι όσο υπάρχει αγάπη στη ζωή μας είμαστε άπειρα τυχεροί!
11 Αυγούστου 2022 09:09
Το Luck του Apple TV πάει κόντρα στις προλήψεις για τις μαύρες γάτες! - Review

Η νέα ταινία κινουμένων σχεδίων Luck της Peggy Holmes που κατέφτασε στο Apple TV+ σε σενάριο  των Kiel Murray, Jonathan Aibel και του Glenn Berger, θα “θεραπεύσει” για τα καλά και τους τελευταίους προληπτικούς απέναντι στις μαύρες γάτες!

Η εν λόγω computer-animated μυθοπλασία φαντασίας βασίζεται σε μία ιδέα των Rebeca Carrasco, Juan De Dios και Julián Romero, ενώ στη παραγωγή αυτή της Apple και της Skydance Animation, τις φωνές τους δανείζουν οι: Eva Noblezada, Simon Pegg, Jane Fonda, Whoopi Goldberg, Flula Borg, Lil Rel Howery, Colin O'Donoghue, και ο John Ratzenberger.

Το κουβάρι της υπόθεσης ξετυλίγεται γύρω από τη ‘Sam Greenfield’, μία ορφανή νεαρή και ίσως το πιο άτυχο άτομο τούτου του κόσμου! Η ίδια δεν κατάφερε να βρει την παντοτινή της οικογένεια, και έχοντας πλέον ενηλικιωθεί, καλείται να ζήσει μόνη της οπότε εγκαταλείπει την κοινωνική δομή όπου διέμενε. Αλλά και στο νέο της ξεκίνημα δεν σταματά να διαπιστώνει καθημερινά πως οι αναποδιές που την κυνηγούν από παιδί δεν λένε να τελειώσουν!

Ξαφνικά, θα βρεθεί από τη μια στιγμή στην άλλη στη ‘Χώρα της Τύχης’, την οποία φυσικά, δεν είχε δει ποτέ της ούτε εξ’ όψεως. Τα βήματα της κοπέλας όμως, την οδήγησαν εκεί για να βοηθήσει ένα πολύ αγαπημένο της πρόσωπο, τη ‘Hazel’, ένα κοριτσάκι πίσω στο ίδρυμα που λαχταρά να υιοθετηθεί! Έτσι, η ‘Sam’ ζητάει από ένα μαγικό πλάσμα αυτού του μέρους, μία μαυρόγατα, να της δώσει λίγη καλή τύχη! Κάτι που όπως αποδεικνύεται στην πορεία δεν είναι και τόσο απλό!

 

Καταρχάς, γίνεται πολύ εύκολα αντιληπτό το γεγονός πως η ταινία φέρει έντονα κάτι που παραπέμπει Disney και Pixar ως προς τη συγκεκριμένη στυλιζαρισμένη προσέγγιση που της προσδίδουν οι συντελεστές της. Συνεπώς, καθίσταται κατανοητό πως προτιμήθηκε μία πιο ασφαλής και οικεία οδός αποτύπωσης των μορφών του όλου εγχειρήματος.

Πρόκειται για ένα χαριτωμένο, ευρηματικό και διασκεδαστικό project με το οποίο η Apple επιχειρεί να εδραιώσει την παρουσία της στο 3D animated είδος! Και όντως είναι μία τίμια και ενδιαφέρουσα πρώτη προσπάθεια!

 

Αποπνέει μία αλλιώτικη αμεσότητα, και διαθέτει πολύ καλά υλικά ώστε να κάνει μικρούς και μεγάλους να συγκινηθούν, να αισθανθούν, να σκεφτούν και να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους πάνω σε θέματα όπως αυτό της τύχης, της φιλίας, της αγάπης, της οικογένειας. Στο κάτω-κάτω και η γκίνια με τα απρόβλεπτα τερτίπια της μας κάνει πιο δυνατούς και ικανούς να ξεπερνάμε τις δυσκολίες, και να προσαρμοζόμαστε σε καταστάσεις-πρόκληση που έτσι κι αλλιώς είναι πάντα μέσα στο παιχνίδι!

Ωστόσο, να σημειωθεί μεταξύ άλλων, ότι το έργο αυτό ανατρέπει, μετά από πολλά χρόνια ανορθόδοξες πίστεις που σχετίζονται με την ανάλυση των αιτιωδών σχέσεων ορισμένων ατυχών συμπτώσεων και περιστατικών, δηλαδή με την εξήγηση της κακοτυχίας. Μάλιστα, δίνεται έμφαση στο πόσο άδικα έχουμε αποδώσει σε συγκεκριμένα ζώα το χαρακτηριστικό του γρουσούζη!

Κατά βάση, μέσα στο φιλμ ρέει η φρεσκάδα, ο ενθουσιασμός, ο αυθορμητισμός της νεανικής ψυχής, ο σεβασμός προς την παιδικότητα, και την αθωότητα.

Συν τοις άλλοις, είναι φανερό πως το στοιχείο του ευφάνταστου και της περιπέτειας είναι αισθητό σε όλη την πλοκή. Χιούμορ, ερωτήματα για το άγνωστο, ευτράπελα, παράξενα και ευαισθησία προς την παιδική ψυχή, όλα συνυπάρχουν εδώ. Μπορεί να ανιχνεύει κανείς κάποια κλισέ αλλά οπωσδήποτε κάτι τέτοιο δεν συνεπάγεται από πλευράς του δέκτη δυσανασχέτηση ή ανία.

Όσον αφορά στους πρωταγωνιστές, η Eva Noblezada που υποδύεται την ‘Sam’ δίνει στην ηρωίδα της έναν άλλον δυναμισμό, σκέρτσο, και αισιοδοξία παρ’ όλο που φαίνεται ότι άθελά της έλκει τους μπελάδες σαν μαγνήτης! Μας συστήνεται ως ένα καλόκαρδο κορίτσι που δεν πτοείται από τις κακοτοπιές και τα καπρίτσια της μοίρας ενώ είναι διατεθειμένη να διακινδυνέψει για να προσφέρει το καλύτερο σε δικά της άτομα ακόμη κι αν η ίδια τα βρει σκούρα! Είναι η φίλη ή η οικογένεια που θα διάλεγε κάποιος ασυζητητί! Από την άλλη, βλέπουμε την Jane Fonda σε έναν απολαυστικό ρόλο-έκπληξη, να μας κλείνει το μάτι με χάρη, ενώ και το υπόλοιπο επιτελείο των ηθοποιών ερμηνεύει πολύ ωραία ο καθένας το κομμάτι του!

Το Luck μας θυμίζει πως δεν χρειάζεσαι κανένα τετράφυλλο τριφύλλι, μαγική σκόνη ή γουρλίδικο κέρμα για να νιώσεις τυχερός, αρκεί μονάχα να παίρνεις και να μοιράζεις αγάπη, να περιτριγυρίζεσαι από αληθινούς ανθρώπους και φίλους και βεβαίως να μακαρίζεις την τύχη σου αν περάσει από μπροστά σου μαύρη γάτα!