Το The Afterparty είναι μία κωμωδία μυστηρίου-έκπληξη! | Review

Εδώ, η ανατροπή σου την έχει στημένη στη γωνία!
17 Φεβρουαρίου 2022 13:43
Το The Afterparty είναι μία κωμωδία μυστηρίου-έκπληξη! | Review

Η έξυπνη whodunit μαύρη κωμωδία μυστηρίου The Afterparty της Apple TV+ έρχεται δια χειρός του Christopher Miller και υπόσχεται να σας κάνει να διατυπώσετε πολλές θεωρίες για το ποιος είναι ο δολοφόνος μίας ιστορίας τόσο εξωφρενικής όσο δεν φαντάζεστε!

Είδαμε τα τρία πρώτα επεισόδια και σας το υπογράφουμε ότι θα περάσετε πολύ ωραία την ώρα σας με αυτό το σόου!

Ο κεντρικός της άξονας περιστρέφεται γύρω από την επανένωση κάποιων παλιών συμμαθητών από το λύκειο οι οποίοι στο πάρτι της σύναξής τους άλλα περίμεναν και άλλα τελικά τους βρήκαν! Συγκεκριμένα, η βραδιά τους εξελίσσεται τελείως ανατρεπτικά αφότου ένας από αυτούς βρίσκει τραγικό θάνατο έπειτα από την πτώση του στο κενό. Πρόκειται για ατύχημα ή φόνο; Όλοι είναι ύποπτοι. Η αστυνομία λοιπόν, ξεκινάει τις ανακρίσεις, με την επιθεωρήτρια που ηγείται της έρευνας να τους στριμώχνει έναν προς έναν με τις ανορθόδοξες μεθόδους της επιχειρώντας να αποκαλύψει τα βαθύτερα κίνητρα του δράστη. Καθένας από τους παρευρισκόμενους καλείται τώρα να δώσει την δική του εκδοχή για το πως συνέβησαν τα γεγονότα εκείνη τη νύχτα, και όλα αυτά μέχρι να έρθει στο φως η συνταρακτική αλήθεια.

Το cast συγκροτούν οι: Tiffany Haddish, Sam Richardson, Zoë Chao, Ben Schwartz, Ike Barinholtz, Ilana Glazer, Jamie Demetriou και ο Dave Franco.

Πρόκειται για μία πολύ ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική μυθοπλασία η οποία απ’ ό,τι φαίνεται έχει επιρροές και από το Only Murders in the Building. Το project αυτό κατορθώνει να φέρει σε ένα επιτυχημένο πάντρεμα το δράμα, το μαύρο χιούμορ, την ίντριγκα, και το σασπένς με πολύ ευρηματικό και ανάλαφρο τρόπο συντηρώντας παράλληλα το αίνιγμα του ποιος βρίσκεται πίσω από το έγκλημα που διαπράχθηκε, με αποτέλεσμα να γυρίζει ανάποδα πολλές προβλέψεις και να σε κρατάει στην τσίτα συνεχώς.

Ο παράγοντας του απρόβλεπτου, το αστείο και η περιπέτεια ακολουθούν με μία πιο χαλαρή προσέγγιση τις συμβάσεις του συγκεκριμένου είδους ώστε να σε ξαφνιάζει ευχάριστα το πόσο ευέλικτα χειρίζεται το εν λόγω ζήτημα ο δημιουργός.

Το κοινό βλέπει να ζωντανεύει μπροστά στα μάτια του σε μορφή επεισοδίου-short φιλμ η μαρτυρία καθενός από τους άμεσα εμπλεκόμενους της υπόθεσης. Δηλαδή, το κάθε επεισόδιο λειτουργεί ως αυτοτελές παρουσιάζοντάς μας την οπτική του εκάστοτε καλεσμένου του πάρτι για το πως έφτασε η κατάσταση στο άδοξο τέλος ενός νέου ανθρώπου και σημειωτέον του πιο διάσημου του σχολείου.

Το διαφορετικό ύφος με το οποίο επιλέγουν οι ύποπτοι να αναλύσουν τα τεκταινόμενα αντανακλά πολλά στοιχεία για την κοσμοθεωρία, την προσωπικότητα και την ιδιοσυγκρασία του καθενός από αυτούς, ώστε να σκιαγραφήσουμε πληρέστερα το προφίλ του.

Έτσι, οι εναλλαγές σκοπιάς που εντοπίζονται εν προκειμένω μοιάζει να ταιριάζουν ακριβώς και σε ένα συγκεκριμένο κινηματογραφικό genre (π.χ. τρόμου, αισθηματικής κομεντί, δράσης, μιούζικαλ κ.ο.κ). Οπότε μέσα από όλο αυτό, τα κομμάτια του γρίφου ενώνονται επιδέξια σ’ ένα ιδιαίτερο μωσαϊκό από εικόνες, επεισοδιακά σκηνικά, σατανικές συμπτώσεις και λεπτομέρειες οι οποίες κάνουν τη διαφορά, για να μην αναφερθούν οι guest-εμφανίσεις δημοφιλών αστέρων!

Βέβαια, οι υποκειμενικές προσλαμβάνουσες του καθενός από τους βασικούς ήρωες, το πως επεξεργάζονται τα ερεθίσματα, τα δεδομένα γύρω τους απέχουν σημαντικά μεταξύ τους ώστε να έχεις διαρκώς την προσοχή σου εστιασμένη στο τι λαμβάνει χώρα και να είσαι σε μία εγρήγορση. Οι μεταπτώσεις στις ψυχικές τους διαθέσεις και στη ροή της επικοινωνίας τους πυροδοτούν την ένταση και τροφοδοτούν κατάλληλα την αγωνία.

Οι περσόνες που μας συστήνονται εδώ είναι πολύ χαρακτηριστικές, εκείνη όμως που θα ξεχωρίσεις είναι της “θεούλας” ντεντέκτιβ που είναι αποφασισμένη να βρει τον θύτη πάση θυσία και να βγάλει από την φαρέτρα της τις ασυνήθιστες πρακτικές της για να εκμαιεύσει το τι πραγματικά έγινε. Η Tiffany Haddish είναι απλά απολαυστική σε αυτόν τον ρόλο όπως και ο Dave Franco ο οποίος χαίρει συγχαρητηρίων αφού στην ερμηνεία του ως ‘Xavier’ καταφέρνει αυτό που λέμε αγαπάς να τον μισείς και αυτό θέλει ταλέντο επίσης!

Στο εγχείρημα αυτό της μικρής οθόνης διαπιστώνει κανείς ως προς τη θεματολογία του ότι κυριαρχούν συναισθηματικές διακυμάνσεις, σκαμπανεβάσματα στις δυναμικές των διάφορων διαπροσωπικών σχέσεων των κύριων φιγούρων, το κυνήγι της ευτυχίας, της αληθινής αγάπης, οι τύψεις, τα απωθημένα, οι ευσεβείς πόθοι, η διεκδίκηση μίας δεύτερης ευκαιρίας εδώ και τώρα. Δίνεται έμφαση στις ανασφάλειες, τους φόβους και την ανάγκη για επιβεβαίωση από τους άλλους, την αναγνώριση της προσωπικής αξίας του καθενός, την αναζήτηση εσφαλμένων μέσων προς την αυτοπραγμάτωση. Συν τοις άλλοις, τονίζεται και η επιθυμία να δραπετεύσει κανείς έστω και προσωρινά από τη ρουτίνα της κανονικότητάς του και να διηγηθεί αυτό που βιώνει εμπειρικά και αντιλαμβάνεται ο ίδιος ως «δικό του πρωταγωνιστικό ρόλο στο έργο».

Το The Afterparty είναι μία αστυνομική κωμική σειρά έξω από καλούπια, που τολμά να  δώσει στο θέαμα μυστηρίου κάτι το εκκεντρικό, το εύθυμο, και το απροσδόκητο δοκιμάζοντας να δει πόσο υποψιασμένοι θεατές είμαστε και πόσο εξοικειωμένοι με το παράδοξο της ίδιας της ζωής ακόμη κι όταν αυτή φτάνει στο σημείο να σε ταρακουνήσει για τα καλά μέσα από κάτι σοκαριστικά συγκλονιστικό που μπορεί να σου κόψει το αίμα.