Finch: Ο sci-fi "Ναυαγός" του Tom Hanks αξίζει τη ματιά σας | Review

Μία ιστορία αγάπης σε ένα δυστοπικό μέλλον
09 Νοεμβρίου 2021 22:32
Finch: Ο sci-fi "Ναυαγός" του Tom Hanks αξίζει τη ματιά σας | Review

Ο μηχανικός ρομποτικής Finch Weinberg, ζει μαζί με τον Goodyear (τον σκύλο του) και ένα βοηθό-ρομπότ με το όνομα Dewey, σε ένα υπόγειο εργαστήριο του St. Louis που κάποτε ανήκε στην εταιρεία στην οποία εργαζόταν. Έχουν περάσει 10 χρόνια από τότε που μία ισχυρή ενεργειακή ηλιακή έκλαμψη κατέστρεψε το στρώμα του όζοντος, μετατρέποντας την Γη σε μια ακατοίκητη έρημο, με ακραία καιρικά φαινόμενα και θερμοκρασίες που ακουμπούν τους 70 βαθμούς Κελσίου. Ένας από τους λίγους επιζώντες αυτής της φυσικής καταστροφής, ο Finch, κατασκευάζει ένα ανθρωποειδές ρομπότ, τον Jeff, και του “φορτώνει” τα απαραίτητα δεδομένα για να προστατέψει τον ίδιο, αλλά κυρίως τον σκύλο του.

Σκηνοθετημένο από τον Miguel Sapochnik, γνωστό για της τηλεοπτικές του δουλειές, αλλά κυρίως για τη συμμετοχή του πίσω από τις κάμερες σε αρκετά επεισόδια του Game of Thrones, το καινούργιο μετά-αποκαλυπτικό sci-fi δράμα της Apple+, παραγωγή της Amblin Entertainment του Steven Spielberg, επενδυμένο με τις -πάντα- σαγηνευτικές μελωδίες του Gustavo Santaolalla, μας παρουσιάζει ένα συναισθηματικό road trip movie, με δομικά στοιχεία αφήγησης από 80’s. Είναι ξεκάθαρα ένα one man show, με πρωταγωνιστή τον άνθρωπο που γνωρίζει πολύ καλά τον τρόπο να κουβαλήσει πάνω του μία ταινία μόνος του, τον Tom Hanks, ενώ στους συντελεστές βρίσκεται ένας άλλος παλιός του γνώριμος, ο Robert Zemeckis. Μαζί, για όσους δεν θυμάστε, είχαν κάνει το Cast Away (Ναυαγός), στις αρχές του 2000.

Ο Tom Hanks, ένας σκύλος και ένα “νεογέννητο” ανθρωποειδές ρομπότ, λοιπόν, είναι αρκετοί χαρακτήρες για να μας αφηγηθεί ο Sapochnik μία ιστορία που ασχολείται (επιφανειακά βέβαια) με έννοιες όπως η συντροφικότητα, η εμπιστοσύνη, η κακή πλευρά της ανθρώπινης φύσης και η επιβίωση. Ο πυρήνας της ταινίας όμως, εστιάζει στην εμπιστοσύνη και την ανθρωπιά και πόσο σημαντικά είναι αυτά σε περιόδους που όλα γύρω σου μοιάζουν να γκρεμίζονται και να καταρρέουν. Σε έναν πλανήτη, λοιπόν, που οι κοινωνικές δομές έχουν εξαφανιστεί προ πολλού, ο χαρακτήρας του Tom Hanks, Finch, προσπαθεί να εκπαιδεύσει τον Jeff να μιλάει, να περπατάει, να οδηγεί αμάξι, αλλά κυρίως, να του διδάξει τον λόγο που τον “έφερε” στη ζωή.

Όπως αναφέραμε πιο πάνω όμως, όλα αυτά θα ήταν εκτός κλίματος αν ο σκηνοθέτης και η παραγωγή προσπαθούσαν να τα παρουσιάσουν μέσα από ένα βαρύ δραματικό ύφος. Υπάρχει κι αυτό, αλλά χρησιμοποιείται μόνο όταν χρειάζεται και μόνο για να δώσει περισσότερο συναίσθημα στην ιστορία, αλλά και για να έρθεις κι εσύ ως θεατής πιο κοντά στους χαρακτήρες. Αν φέρετε στο μυαλό σας ταινίες όπως τα A Boy and His Dog (1975), WALL·E (2008), Short Circuit (1986), The Quiet Earth (1985) και Silent Running (1972), σε συνδυασμό με την -όχι στον ίδιο βαθμό φυσικά- υπαρξιακή απόγνωση του The Road (2009), θα καταλάβετε ακριβώς τις προθέσεις που είχε η ταινία του Sapochnik.

Οπότε, αν περιμένετε κάποιοι από εσάς μία ταινία επιβίωσης σε ένα δυστοπικό μέλλον, με έντονη δράση που θα συναντούσατε σε ταινίες παρόμοιας θεματικής όπως το I, Robot (2004) ή το I Am Legend (2007), τότε σίγουρα θα απογοητευτείτε. Αυτό που έχουμε εδώ είναι μία μελαγχολική ιστορία ενός ανθρώπου που η μοναδική του έννοια είναι η προστασία του γλυκού και αβοήθητου τετράποδου φίλου του. Αυτός είναι κι ο λόγος που δημιουργεί το Jeff (τον οποίο υποδύεται ο Caleb Landry Jones), για να προσέχει και να φροντίζει τον Goodyear σε περίπτωση που κάτι συμβεί στον ίδιο και το μαθαίνουμε αυτό αρκετά νωρίς. Παρόλα αυτά έχει κάποιες στιγμές έντασης, μόνο και μόνο, όμως, για να μας δείξει τον κίνδυνο που ελλοχεύει στον κόσμο τους.

Εν κατακλείδι, το Finch, είναι μία ταινία για την ζωή, την απώλεια, την συντροφικότητα, την σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στον δημιουργό και την δημιουργία του, με φόντο μία ζοφερή και σκληρή πραγματικότητα. Παρόλο που το συγκεκριμένο σενάριο ακουμπάει όλα τα παραπάνω ζητήματα αρκετά επιφανειακά, η απλότητά του, αλλά κι οι προθέσεις του, θεωρούνται επιτυχημένες.