Το Fear Street Part Two: 1978 φέρνει ένα κάπως καλύτερο καλοκαιρινό slasher μακελειό

Κατά πόσο βελτιωμένο είναι το Β' Μέρος της τριλογίας;
13 Ιουλίου 2021 12:26
Το Fear Street Part Two: 1978 φέρνει ένα κάπως καλύτερο καλοκαιρινό slasher μακελειό

Βασισμένο στην σειρά βιβλίων τρόμου του R. L. Stine, το δεύτερο μέρος της τριλογίας Fear Street, είναι η συνέχεια του Fear Street Part One: 1994 που έκανε πρεμιέρα στο Netflix, και πρωταγωνιστούν οι: Sadie Sink, Emily Rudd, Ryan Simpkins, McCabe Slye, Ted Sutherland, Gillian Jacobs, Kiana Madeira, Benjamin Flores Jr. και Olivia Scott Welch. Την κινηματογραφική μεταφορά των βιβλίων έχει αναλάβει ο Leigh Janiak, ο οποίος θα σκηνοθετήσει και τις τρεις ταινίες, με τους Zak Olkewicz και Phil Graziadei να βοηθούν πίσω από τις κάμερες στη συγγραφή των σεναρίων.

Το Fear Street Part Two: 1978 επικεντρώνεται στο καλοκαίρι του ΄78 σε μια ομάδα εφήβων που περνάνε τις διακοπές τους στο Camp Nightwing. Όλα μοιάζουν φυσιολογικά μέχρι την στιγμή που ένας από τους ομαδάρχες αρχίζει να δολοφονεί με τον πιο μακάβριο τρόπο τους μαθητές της θερινής κατασκήνωσης. Οι αδερφές Berman, “Ziggy” και Cindy από το Shadyside, δυο εντελώς αντίθετες προσωπικότητες, περνάνε ένα ακόμη καλοκαίρι μαζί στην κατασκήνωση του Nightwing. Στην προσπάθεια τους να βελτιώσουν την σχέση τους όμως, καταλήγουν στην μέση μίας τρομακτικής έξαρση βίας. Αυτό που θα αντιληφθούν πολύ γρήγορα είναι ότι πίσω από τους τόνους αίματος που χύνονται, κρύβονται σκοτεινές δυνάμεις ικανές να εξαφανίσουν μέχρι και το τελευταίο παιδί στην κατασκήνωση.

Το πρώτο μέρος της τριλογίας μας παρουσίασε μία αρκετά αμήχανη εισαγωγή του κόσμου που πρόκειται να ακολουθήσουμε, με επιρροές από ταινίες όπως το Halloween (1978) του John Carpenter, το A Nightmare on Elm Street (1984) του Wes Craven και φυσικά το Scream (1996), του ίδιου σκηνοθέτη. Με εξαίρεση μία-δύο ανατροπές -κυρίως στο τελευταίο κομμάτι της ταινίας- και την εξαιρετική αρχική σεκάνς, δεν μπορούμε να πούμε ότι έχει να σου προσφέρει κάτι περισσότερο.

Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα δείχνουν διαφορετικά. Το σενάριο είναι πολύ πιο σφιχτοδεμένο η ιστορία αρκετά πιο ενδιαφέρουσα και οι βασικοί χαρακτήρες-κλειδιά περισσότερο συμπαθητικοί από εκείνους της πρώτης ταινίας.

Η Sadie Sink, γνωστή για τον ρόλο της στη τρίτη σεζόν του Stranger Things, μαζί με την ερμηνεία της Emily Rudd, ανήκουν σίγουρα στα highlights της ταινίας. Τον χρόνο που μοιράζονται μαζί στην οθόνη τον αξιοποιούν με τον καλύτερο τρόπο και καταφέρνουν να σε πείσουν τόσο για την προβληματική επικοινωνία που αντιμετωπίζουν, όσο και για την βαθύτερη αγάπη και στοργικότητα που υπάρχει στην σχέση τους.

Όπως και σε άλλες ταινίες παρόμοιου ύφους όμως, αυτή η δύσκολη σχέση δεν θα εξερευνηθεί περισσότερο και προσεγγίζεται με την κατάλληλη ελαφρότητα που απαιτεί το είδος των slasher movies.

Το καλό γράψιμο των χαρακτήρων λοιπόν δίνει πολλούς πόντους σε σύγκριση με την πρώτη ταινία. Ξέρουμε όλοι πολύ καλά ότι αν καταφέρει ο σεναριογράφος να σε κάνει να ταυτιστείς με τον ήρωα που παρακολουθείς στην οθόνη, τότε θα τον ακολουθήσεις παντού, ακόμα και όταν η ιστορία χωλαίνει σε διάφορα σημεία. Επειδή, λοιπόν, υπάρχουν χαρακτήρες που νοιάζεσαι, η ταινία παρουσιάζει και ιδιαίτερο σασπένς. Όσο πλησιάζουμε προς το φινάλε της δηλαδή, οι σκηνές, εκτός του ότι γίνονται ακόμα πιο αιματηρές, αποκτούν και ένα συναισθηματικό βάρος που έλειπε από το πρώτο μέρος. Αυτό φυσικά συμβαίνει επειδή όπως είπαμε πιο πάνω, πλέον, υπάρχουν χαρακτήρες που σε ενδιαφέρουν.

Η ιστορία φυσικά συνδέεται με εκείνη που είδαμε στο προηγούμενο μέρος, και όλα δείχνουν πως μπαίνουν σε μία σειρά. Δεν νομίζω να συναντήσετε κάποια ασυνέπεια στο σενάριο που θα σας χαλάσει την εμπειρία με την ταινία. Επίσης, βελτιωμένα στοιχεία υπάρχουν και στον τρόπο που ξετυλίγεται η πλοκή.

Από εκεί και πέρα, όσον αφορά τις προθέσεις της, το Fear Street Part Two: 1978, είναι πολύ ξεκάθαρη και ειλικρινής με το κοινό της και μας παρουσιάζει μίας σαφώς ανώτερη εκδοχή σε σχέση με τον προκάτοχο του. Το τρίτο και τελευταίο μέρος έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει από την πλατφόρμα του Netflix στις 16 Ιουλίου.