The Dry Review - Ο Eric Bana εξιχνιάζει ένα έγκλημα γεμάτο μυστήριο και σασπένς

Με την υπογραφή του Robert Connolly
14 Απριλίου 2021 13:08
The Dry Review - Ο Eric Bana εξιχνιάζει ένα έγκλημα γεμάτο μυστήριο και σασπένς

Ο Robert Connolly σκηνοθετεί το στιβαρό αστυνομικό θρίλερ-δράμα The Dry, έχοντας επιμεληθεί και το σενάριο, μαζί με τον Harry Cripps με πηγή έμπνευσης το ομώνυμο μυθιστόρημα της Jane Harper, με τον Eric Bana να ηγείται του cast εν προκειμένω. Παίζουν επιπλέον οι: Genevieve O'Reilly, Keir O'Donnell, John Polson, Bruce Spence, James Frecheville, Matt Nable, Sam Corlett, Jeremy Lindsay Taylor και η Miranda Tapsell.

Η πλοκή επικεντρώνεται στον ‘Aaron Falk’, έναν ομοσπονδιακό πράκτορα ο οποίος εν όψει της κηδείας του παιδικού του φίλου, ‘Luke’, μετά από μία εικοσαετία περίπου επανέρχεται στην γενέτειρά του. Ο θανόντας όπως ακούγεται, σκότωσε την σύζυγο και τον γιο του και κατόπιν διέπραξε αυτοχειρία. Αυτό το τραγικό συμβάν θα επιχειρήσει να εξιχνιάσει ο ‘Aaron’. Ωστόσο, η επάνοδός του στην επαρχιακή πόλη Kiewarra της Αυστραλίας που περνά επί μήνες μία μακρά περίοδο απίστευτης ξηρασίας, θα αναμοχλεύσει το παρελθόν, ανακινώντας παλιά δυσάρεστα πάθη και φέρνοντας ξανά στο προσκήνιο μία άλυτη υπόθεση, την δολοφονία της ‘Ellie Deacon’, ενός έφηβου κοριτσιού που τότε τύγχανε φίλη του. Ο ήρωας σταδιακά διαπιστώνει πως παρά την διαφορά χρόνων που χωρίζει τα μακάβρια αυτά γεγονότα, εντούτοις υπάρχει ένας συνδετικός κρίκος ανάμεσά τους. Στην προσπάθειά του λοιπόν, να αποκαταστήσει το όνομα του ίδιου και του ‘Luke’ που κατηγορήθηκαν άδικα για τον χαμό της ‘Ellie’, ο ‘Aaron’ θα πρέπει να αναμετρηθεί με το δυσμενές κλίμα και την προκατάληψη που καλά κρατεί ακόμη εναντίον του, διεισδύοντας στα άδυτα της τοπικής κοινότητας.

Ο Robert Connolly μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη έναν σύγχρονο, ατμοσφαιρικό noir μύθο, παίρνοντας τον χρόνο του για να χτίσει την ένταση,  χωρίς να έχει την πρόθεση να καταφύγει σε τετριμμένα μοτίβα και δοκιμασμένες συνταγές. Χωρίς να βιάζεται, προσθέτει αργά αλλά σταθερά στοιχεία που τροφοδοτούν την αγωνία και τον παράγοντα του απρόβλεπτου αφηγούμενος μέσα από ένα σφιχτό σενάριο μία ζοφερή ιστορία-αίνιγμα, με σημείο αναφοράς τρεις φρικτούς φόνους.

Στο εν λόγω έργο, ο δημιουργός προχωρά βήμα βήμα σε αποκαλύψεις που συνταράσσουν το κοινό οδηγώντας μας ενώπιον μίας πολύ σκληρής και επώδυνης αλήθειας που ναι μεν ξεκαθαρίζει τα πράγματα, αλλά δεν μπορεί κανείς να αποφανθεί με σιγουριά για το ότι φέρνει όντως στο τέλος την πολυπόθητη κάθαρση. Μάλιστα, ο επίλογος επισφραγίζεται με μία ανατροπή που δύσκολα θα διέβλεπε κανείς, και εκεί ακριβώς αντιλαμβάνεται ο θεατής την πρόθεση του Connolly να μην προδώσει το καλό του χαρτί μέσα από φθηνά εντυπωσιοθηρικά κόλπα.

Στην ταινία θίγονται ζητήματα όπως ο άδικος διασυρμός, το στίγμα από μία τερατώδη μομφή, η ανάγκη για αποκατάσταση της τιμής και δικαίωση, το ψυχικό τραύμα, το πένθος, η κοινωνική υποκρισία, η μνησικακία, η εκδικητικότητα, η ενοχή, η εξιλέωση, η άσκηση ενδοοικογενειακής βίας, η διαιώνιση στερεοτύπων και προκαταλήψεων, η τοξική αρρενωπότητα, και η εμμονική προσκόλληση σε παρωχημένες ιδέες και πατριαρχικές θεωρήσεις.

Ο Eric Bana με επιδέξιο τρόπο καταφέρνει να κάνει δικό του έναν ρόλο ιδιαίτερο και βαρύ, συμπαρασύροντας τον δέκτη σε ένα περίπλοκο παιχνίδι ανάμεσα στο είναι και στο φαίνεσθαι, δίνοντας παράλληλα στην φιγούρα που υποδύεται μία αλλιώτικη δυναμική και νεύρο. Ο χαρακτήρας που ενσαρκώνει έχει νιώσει την συντριβή αλλά έχει ορθοποδήσει αφού μπόρεσε να παλέψει με τον εαυτό του, να κάνει την αυτοκριτική του και να συμφιλιωθεί ξανά με το μέσα του.

Στο The Dry κάτω από τον καυτό ήλιο στα άγονα τοπία των ερημιών της Αυστραλίας, βγαίνουν πια όλα στο φως, θύτες και θύματα. Σε ένα ατέλειωτο διάστημα ανομβρίας, η απονομή δικαιοσύνης συντελείται έστω και αργά, ερχόμενη σαν δροσερή βροχή, ένα ανέλπιστο θείο δώρο σε ένα αφιλόξενο μέρος που δεν ξέρει να συγχωρεί, με την ελπίδα επιτέλους να σταλάζει πάλι στην καρδιά όσων πίστευαν απογοητευμένοι ότι τους είχε στερέψει.