Promising Young Woman Review - Η Carey Mulligan παίρνει αργά και βασανιστικά την εκδίκησή της

Στο σκηνοθετικό ντεμπούτο της Emerald Fennell
06 Ιανουαρίου 2021 16:36
Promising Young Woman Review - Η Carey Mulligan παίρνει αργά και βασανιστικά την εκδίκησή της

Η Emerald Fennell επιχειρεί πάρει το βάπτισμα του πυρός ως δημιουργός ενορχηστρώνοντας την δράση του θρίλερ εκδίκησης Promising Young Woman, ενώ επιμελήθηκε και το σενάριο, με την Carey Mulligan (Mudbound, Shame, Never Let Me Go) να ερμηνεύει κεντρικό ρόλο εδώ.

Το cast συμπληρώνουν οι: Bo Burnham, Alison Brie, Connie Britton, Adam Brody, Jennifer Coolidge, Laverne Cox, Max Greenfield, Christopher Mintz-Plasse, Sam Richardson, Clancy Brown και η Molly Shannon.

Η πλοκή εστιάζει σε μία νέα, εύστροφη και δυναμική γυναίκα, την ‘Cassie’ (Mulligan) την οποία έχει σημαδέψει μία πολύ επώδυνη τραυματική εμπειρία που βίωσε πριν από αρκετά χρόνια.  Μία απρόσμενη συνάντηση θα παρακινήσει την ηρωίδα να ξορκίσει τα φαντάσματα του παρελθόντος, αποφασισμένη να διορθώσει έστω και τώρα παλιά λάθη, και να αποδώσει δικαιοσύνη για ό,τι χάθηκε.

Η σεναριογράφος του Killing Eve, κάνει ένα φιλόδοξο και αξιόλογο σκηνοθετικό ντεμπούτο διαλέγοντας ως μούσα της την πρωταγωνίστρια του Wildlife, και πράγματι το αποτέλεσμα δικαιώνει και τις δύο. Το φιλμ αυτό προσεγγίζει μέσα από μία ιδιαίτερη φεμινιστική ματιά ζητήματα που αφορούν την βία εναντίον των γυναικών καταφέρνοντας να αγγίξει ευαίσθητες χορδές του ψυχισμού του ατόμου, την ίδια ώρα που αποφεύγει πολύ επιδέξια να πέσει στην παγίδα της υπερβολής, της θυματοποίησης και των κλισέ μελοδραματισμών.

Η σκηνοθέτης αρθρώνει με μαεστρία και ευρηματικότητα το δικό της δριμύ κατηγορώ απέναντι σε ένα ολόκληρο σύστημα ανδροκρατούμενης νοοτροπίας στο οποίο φαίνεται να είναι γερά ριζωμένη η τοξική αρρενωπότητα, ο σεξισμός, η ανισότητα και μία ηθικολογική τυπολατρία όπου εξακολουθούν να υφίστανται παρωχημένα στερεότυπα και αβάσιμες προκαταλήψεις.

Η Emerald Fennell δίνει ένα γερό, τολμηρό, και αφοπλιστικά ωμό σκαμπίλι στην πατριαρχία, στα χάσματα που γεννά σε καθημερινό επίπεδο και στα υπαρξιακά αδιέξοδα που προκύπτουν από αυτήν. Καυτηριάζει πολύ εύστοχα την κοινωνική υποκρισία που συχνά αποστρέφει επιλεκτικά το βλέμμα από την αδικία, ενώ με περισσή άνεση σπεύδει να αποδώσει εγκλήματα σεξουαλικής φύσεως είτε ως επιπόλαια παραστρατήματα της νιότης είτε ως αναμενόμενη συνέπεια μίας υποτιθέμενης συμπεριφοράς-πρόκλησης. 

Μέσα στο έργο αυτό γράφεται μία σκληρά ρεαλιστική ιστορία αυτοδικίας, με την ηρωίδα να λειτουργεί ως η πιο δυσβάσταχτη νέμεση όσων συνειδητά έπραξαν το κακό και συνέχισαν χωρίς ίχνος μεταμέλειας να αυτοαποκαλούνται αθώοι μόνο και μόνο επειδή δεν «πιάστηκαν».

Η Carey Mulligan μεταμορφώνεται σε μία αλλιώτικη τιμωρό, με το φαινομενικά χαριτωμένο, εύθραυστο παρουσιαστικό της και την απίστευτη οξύνοιά της να αποδεικνύονται τα μεγαλύτερα όπλα της στον προσωπικό αγώνα που ξεκίνησε για να τιμήσει την μνήμη ενός πολύ αγαπημένου της προσώπου. Απώλεια, πένθος, πόνος, συναισθηματικό μούδιασμα και οργή εναλλάσσονται ενδόμυχά της, με την ίδια να αντιλαμβάνεται ότι έχει αφήσει προ πολλού πίσω της το σημείο επιστροφής. Το κίνητρό της για συνέχεια ισοδυναμεί με το να υπερασπιστεί την αξιοπρέπεια ενός ανθρώπου που άλλοι έβλαψαν ανεπανόρθωτα.

Στο κινηματογραφικό κάδρο κυριαρχούν έντονα τα φωτεινά και παστέλ χρώματα, με απαλές αποχρώσεις του ροζ και του γαλάζιου να ξεχωρίζουν θέλοντας να υπογραμμίσουν την υπενθύμιση μίας αλλοτινής αθωότητας που χάθηκε εξαιρετικά βάναυσα τόσο όσον αφορά την ίδια την ‘Cassie’ όσο και το ποιον θρηνεί. Η φωτογραφία του Benjamin Kračun και η μουσική του Anthony Willis, με μία πολύ ενδιαφέρουσα παραλλαγή του κομματιού Toxic προς το τέλος συμβάλλουν σημαντικά ως προς την ατμοσφαιρικότητα της ταινίας.

Η ένταση και η αγωνία συντηρούνται πολύ επιτυχημένα από την αρχή μέχρι το τέλος μέσα από συγκεκριμένα περιστατικά που φέρνουν σταδιακά στο φως συγκλονιστικές αποκαλύψεις οι οποίες ταρακουνούν τον θεατή και τον κάνουν να αδημονεί για πώς θα επισφραγιστεί ο επίλογος του μύθου.

Το ανατρεπτικό τέλος του Promising Young Woman κάνει ακόμη πιο δυνατή την όλη αφήγηση, με την θεία δίκη να έρχεται μέσα από ανθρώπινα χέρια βρίσκοντας κατευθείαν στόχο στους καθεαυτού ενόχους.

Βρείτε την ταινία στο IMDB