Οι Unboxholics στο 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Έμπνευση και αυθεντικότητα… και όλα είναι σινεμά!
23 Νοεμβρίου 2020 11:59
Οι Unboxholics στο 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έσβησε τα 61α κεράκια της μακράς πορείας του ως ένας από τους πιο ξεχωριστούς διεθνείς θεσμούς της 7ης Τέχνης ο οποίος αυτή τη χρονιά προσέλκυσε διαδικτυακά πάνω από 80.000 θεατές και επαγγελματίες του σινεμά, διοργανώνοντας παράλληλα ένα πλήθος online δραστηριοτήτων, masterclass και ανοιχτών συζητήσεων.

Βεβαίως, αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος κατέστη ακόμη πιο αισθητή η προσπάθεια στήριξης των Ελλήνων δημιουργών μέσα από καινούργιες δράσεις, εγχειρήματα και βραβεία. Φυσικά, δεν έλειψαν οι εκθέσεις και τα καλλιτεχνικά δρώμενα με πρωτοβουλίες όπως η ανάδειξη έργων τέχνης, η αξιοποίηση video mapping και η διακόσμηση δημόσιων χώρων της πόλης με σημείο αναφοράς το Φεστιβάλ.

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη της COSMOTE TV ως μέγα χορηγού του πραγματοποιήθηκε ψηφιακά από τις 5 έως τις 15 Νοεμβρίου του 2020, καταφέρνοντας υπό τις πολύ ιδιαίτερες συνθήκες που βιώνουμε εν μέσω πανδημίας να ανταποκριθεί δυναμικά στην σύγχρονη κανονικότητα υποδεχόμενο ποικίλες εντυπωσιακές συμμετοχές που οπωσδήποτε συνιστούν στιβαρές δουλειές στον χώρο της κινηματογραφικής παραγωγής.

Η διαδικασία θέασης των φιλμ περιελάμβανε ακουστική περιγραφή (AD: Audio Description) για άτομα με προβλήματα όρασης, και υπότιτλους για άτομα με προβλήματα ακοής (SDH: Subtitles for the Deaf or Hard of Hearing).


Οι Unboxholics εννοείται ότι δεν θα μπορούσαμε να λείπουμε από αυτήν την λαμπρή πολιτιστική γιορτή όπου είναι διάχυτη η ανοιχτή ματιά, η έμπνευση και η διαφορετικότητα. Έτσι, με την σειρά μας διακρίναμε ταινίες που σίγουρα μας κέρδισαν:

Στην Πυρά | Sisters Apart (2020) - Ενότητα: Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου

Πόσο μακριά θα ήσουν διατεθειμένος να φτάσεις για κάποιον που αγαπάς; Πόσο ισχυρός είναι ο αδελφικός δεσμός; Η Δάφνη Χαριζάνη σκηνοθετεί το Sisters Apart, ένα καθηλωτικό δράμα όπου λογική και υπέρβαση, καθήκον και επιθυμία, καρδιά και νους, ιδεατό και πραγματικό αναμετριούνται σκληρά σε ένα επισφαλές παρόν όπου οι ισορροπίες γίνονται ολοένα και πιο εύθραυστες. Η πλοκή εστιάζει σε μία κουρδικών ριζών, Γερμανίδα στρατιωτικό η οποία προσφέρεται εθελοντικά να λάβει μέρος σε μία ειδική επιχείρηση στο Ιράκ με στόχο την περαιτέρω εκπαίδευση γυναικών-μαχητριών του Κουρδικού Στρατού που πολεμά εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Ωστόσο, κάτι άλλο την παρακινεί και την σπρώχνει να πάει σε εκείνους τους τόπους: η λαχτάρα της για επανένωση με την αδελφή της. Εμφανίζονται οι: Almila Bagriacik, Zübeyde Bulut, Maryam Boubani, Christoph Letkowski, Judith Neumann, Lucas Prisor, Niels-Bruno Schmidt, Eva Maria Sommersberg και η Gonca de Haas.


Παρί | Pari (2020) - Ενότητα: Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου

Το επίκαιρο κοινωνικοπολιτικό δράμα Pari της Siamak Etemadi αποτελεί μία αξιοπρόσεχτη συμπαραγωγή μεταξύ Ελλάδας, Γαλλίας, Ολλανδίας και Βουλγαρίας, που κατορθώνει να αγγίξει βαθιά τον θεατή, συνδυάζοντας το στοιχείο του βαθιά ανθρώπινου και συνάμα του αφοπλιστικά ωμού με πυρήνα του να διατρέχει το μητρικό φίλτρο καθώς ξεπηδά κραταιό μέσα από μία πολύπαθη και γενναία ηρωίδα. Η ‘Pari’, μία Ιρανή γυναίκα χάνει εντελώς ανεξήγητα τα ίχνη του γιου της, ‘Babak’ ο οποίος είχε έρθει να σπουδάσει στην Αθήνα. Το ταξίδι της μαζί με τον σύζυγό της στο αχανές αστικό κέντρο σε μία ταραχώδη εποχή, θα δοκιμάσει τις αντοχές της αλλά εκείνη θα ψάξει παντού προκειμένου να ξανανταμώσει με το παιδί της και όλα αυτά μέσα σε μία ανοίκεια πόλη με πολλά πρόσωπα.

Η ‘Pari’ πασχίζει να εντοπίσει και το παραμικρό ίχνος που άφησε πίσω του ο νεαρός εντός του οποίου έχει ανάψει μια επαναστατική φλόγα που όλο και θεριεύει, ζητώντας να ελευθερωθεί. Η αγωνία, ο φόβος, ο πόνος, η ελπίδα και η αγάπη της μάνας την οπλίζουν με πείσμα και αποφασιστικότητα ώστε περιπλανώμενη από τα πιο κεντρικά μέχρι τα πιο απόμερα σημεία, να κινήσει γη και ουρανό χωρίς ανάπαυλα. Τα βήματά της θα την οδηγήσουν σε διαδρομές γεμάτες ρίσκο μέσα στο πυκνό σκοτάδι και την βοή του δρόμου, την ίδια στιγμή που η ίδια ανακαλύπτει από την αρχή τα όρια του εαυτού της. Εμφανίζονται οι: Melika Foroutan, Shahbaz Noshir, Sofia Kokkali, Argyris Pandazaras, Lena Kitsopoulou, Lefteris Tsatsis, Bijan Daneshmand, Dimitris Xanthopoulos και η Aspasia Kokosi.


Φαντάσματα στην Πόλη | Ghosts (2020) - Ενότητα: Διεθνές Διαγωνιστικό

Το Ghosts της Azra Deniz Okyay με σταρ τους Nalan Kuruçim, Dilayda Güneş, Beril Kayar, και τον Emrah Özdemir, κατέκτησε το βραβείο της Βουλής των Ελλήνων «Ανθρώπινες Αξίες» και το βραβείο του ελληνικού τμήματος του WIFT (Women in Film & Television). Η εν λόγω αφήγηση ανατέμνει σε βάθος, αριστοτεχνικά και με ρεαλισμό μία κοινωνία που ταλανίζεται από την αστάθεια, τις συγκρούσεις, την βιαιότητα, την καταπίεση, την πατριαρχία, την ανελευθερία και την αδικία. Τα γεγονότα της τοποθετούνται χρονικά σε ένα όχι και τόσο μακρινό μέλλον, με ορόσημο την Τουρκία όπου μία απροσδόκητη διακοπή ρεύματος δίνει το έναυσμα για εκρηκτικές καταστάσεις και άγρια επεισόδια.

Τρεις διαφορετικές γυναικείες μορφές αντικατοπτρίζουν τους πολυσχιδείς κόσμους των ομάδων όπου ανήκουν, διεκδικώντας ανυποχώρητα την θέση τους και τα δικαιώματά τους κόντρα στην ανάλγητη, ρευστή και συντηρητική πραγματικότητα που τις περιβάλλει. Μέσα από αρκετές παλινδρομήσεις μεταξύ του τότε και του τώρα, και υπό το πρίσμα των επιμέρους σκοπιών των χαρακτήρων αποκαλύπτεται ένα πολυδιάστατο αίνιγμα με έντονες συναισθηματικές κορυφώσεις και με αλύγιστη πίστη στην αντίσταση και την αλλαγή.


Χαρακτηριστικά Γνωρίσματα | Identifying Features (2020) - Ενότητα: Διεθνές Διαγωνιστικό

Η Fernanda Valadez ενορχηστρώνει την δράση του υποβλητικού και βραδυφλεγούς σε ένταση δράματος Identifying Features το οποίο φέτος απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας - Χρυσός Αλέξανδρος «Θόδωρος Αγγελόπουλος», με τους Mercedes Hernández, David Illescas, και τον Juan Jesús Varela να έχουν τις κύριες ερμηνείες. Πρόκειται για την οδύσσεια δύο ανθρώπων οι οποίοι κινούνται από τις δυνάμεις της τύχης, της ανάγκης και έναν ανώτερο σκοπό. Ο ‘Miguel’ μετά από την απέλασή του από την Αμερική, αναγκάζεται να γυρίσει στο Μεξικό με μοναδική του παρηγοριά ότι θα αγκαλιάσει ξανά την μητέρα του. Η ‘Magdalena’ από την άλλη, ψάχνει εναγωνίως μία εξήγηση για το τι απέγινε ο γιος της ο οποίος αγνοείται από τότε που έκανε μία απόπειρα να περάσει τα σύνορα της χώρας. Η μοναχική μοίρα της ‘Magdalena’ θα αρχίσει να πλέκεται με αυτήν του ‘Miguel’ την ώρα που περνούν μέσα από αφιλόξενα, ερημικά τοπία και βιώνουν αλλεπάλληλες ματαιώσεις, ανείπωτη θλίψη και οδύνη. Στο διάβα τους ορθώνονται το απρόβλεπτο, το αβέβαιο και η σκληρότητα, με διακαή πόθο να γευτούν επιτέλους ο καθένας τους την λύτρωση.


200 μέτρα | 200 Meters (2020) - Ενότητα: Διαγωνιστικό «Γνωρίστε τους γείτονες»

Ο Ameen Nayfeh υφαίνει το κουβάρι μίας συγκλονιστικής εξιστόρησης, του 200 Meters στο οποίο απονεμήθηκαν το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας - Χρυσός Αλέξανδρος Meet the Neighbors και το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής για την Καλύτερη Σκηνοθεσία - Χάλκινος Αλέξανδρος Meet the Neighbors. Το εξαιρετικό αυτό project μιλάει για το κονίαμα των σχέσεων σε μία οικογένεια, την προσπάθεια να “κλείσουν” κοινωνικοπολιτικά αγεφύρωτα χάσματα, τον συγκινητικό αγώνα ενός πατέρα να είναι εκεί για τα άτομα που νοηματοδοτούν ολόκληρη την ύπαρξή του έστω και αν συχνά τον χωρίζει από αυτά μία απόσταση 200 μέτρων.

Το τείχος της Δυτικής Όχθης ορθώνεται αγέρωχο ανάμεσά τους αλλά τον ‘Mustafa’ αποζημιώνει πάντα η γλυκιά θαλπωρή του προσωπικού του καταφύγιου, του σπιτιού του όποτε κάθε τόσο επιστρέφει από την δουλειά. Κάποτε ο γιος του τραυματίζεται στο σχολείο και ο ‘Mustafa’ κάνει τα αδύνατα δυνατά ώστε να μεταβεί πίσω στην Παλαιστίνη, μα τα γραφειοκρατικά κωλύματα που συναντά στο σημείο ελέγχου του στερούν αυτήν την δυνατότητα. Ως μόνη λύση του απομένει πια μία άλλη, παράτολμη οδός με την οποία θα διακινδυνεύσει ακόμη και την ίδια του την ζωή αν αυτό σημαίνει ότι θα βρεθεί και πάλι στο πλάι του μικρούλη του. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Ali Suliman, Anna Unterberger, Lana Zreik, Gassan Abbas, Nabil Al Raee, Motaz Malhees, Mahmoud Abu Eita, Samia Bakri Qazmuz και η Rebecca Esmeralda Telhami.


Το Ταξίδι | Charter (2020) - Ενότητα: Ανοιχτοί Ορίζοντες

H Amanda Kernell (Sami Blood) υπογράφει το Charter με πρωταγωνιστές τους Eva Melander, Sverrir Gudnason, και την Ane Dahl Torp. Εμφανίζονται επιπρόσθετα οι: Tintin Poggats Sarri, Troy Lundkvist, Sverrir Gudnason, Caroline Söderström, Siw Erixon, Sofia Jannok και η Ayla Gáren Audhild P. Nutti. Ο κεντρικός άξονας του έργου περιστρέφεται γύρω από την ‘Alice’ (Dahl Torp), μία γυναίκα η οποία ζει στη Στοκχόλμη και δεν έχει δει τα παιδιά της τουλάχιστον εδώ και δύο μήνες έπειτα από το διαζύγιο ενώ περιμένει να βγει η ετυμηγορία του δικαστηρίου για την επιμέλεια.

Η ικανότητα της ‘Alice’ ως μητέρα τίθεται υπό αμφισβήτηση από τον πρώην σύντροφό της και η ίδια μην μπορώντας να συμβαδίσει με τα δεδομένα που έχουν προκύψει, το σκάει μαζί με τον γιο και την κόρη της στην Τενερίφη. Ένα είναι βέβαιο: θα αξιοποιήσει την ευκαιρία αυτήν. Είναι πρόθυμη να παλέψει μέχρις εσχάτων για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη που έχασε και να θέσει τα θεμέλια για ένα καινούριο ξεκίνημα με τα παιδιά της ζυγίζοντας μέσα της τα πρέπει και τα θέλω της.


Η Λέσχη των Άσχημων Παιδιών | The Club of Ugly Children (2020) - Ενότητα: Νεανική οθόνη

Ο Jonathan Elbers μας παραδίδει το The Club of Ugly Children, μία φρέσκια, νεανική ιστορία για μικρούς και μεγάλους κάνοντας λόγο για την χάρη της μοναδικότητας και της ιδιαιτερότητας που χαρακτηρίζει το κάθε παιδί ενώ ταυτόχρονα καυτηριάζει την τυραννία των προτύπων μίας ψυχρής, «αντικειμενικής» τελειότητας που επιπόλαια και τελείως στενόμυαλα καταπνίγει την αυθεντικότητα και την ομορφιά του να είναι κανείς ο εαυτός του. Τα τεκταινόμενα του φιλμ εκτυλίσσονται σε ένα φουτουριστικό πλαίσιο όπου ο νέος πρόεδρος της Ολλανδίας, ‘Isimo’  βάλλεται να εξαφανίζει από τον χάρτη όσα παιδιά θεωρεί λιγότερο ευπαρουσίαστα κατά το δικό του δοκούν ώστε όπως διακηρύσσει εκείνος να υπάρχουν σχολεία όπου θα είναι όλα στην εντέλεια και εκεί θα φοιτούν μονάχα ελκυστικοί μαθητές.

Φρένο στα σχέδιά του όμως θα βάλει ένας αξιαγάπητος νεαρός, ο ‘Paul’ ο οποίος αντιδρά σε αυτό το παράλογο και άδικο σκεπτικό. Ένα κυνηγητό ξεκινά εναντίον του και μαζί με την παρέα του καταστρώνουν κρυφά τα δικά τους πλάνα για την ανατροπή του ισχύοντος καθεστώτος. Είναι καιρός οι ενήλικες να αναλογιστούν πάνω στο τί είναι ωραίο και τί όχι, αποτινάσσοντας από πάνω τους τους τυποποιημένους και ασφυκτικά πιεστικούς κανόνες περί κάλλους. Παίζουν οι: Sem Hulsmann, Faye Kimmijser, Narek Awanesyan, Jeroen van Koningsbrugge, Jelka van Houten, Maan de Steenwinkel, Roeland Fernhout.


Το 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης μας παρουσίασε με φρεσκάδα, καλλιτεχνική ελευθερία, και πρωτοπορία πάμπολλες τολμηρές ιδέες αποχαιρετώντας ζεστά μας με την ανάμνηση αυτών. Όμως δημιούργησε και εξίσου ωραίες προσδοκίες για το τι μας επιφυλάσσεται για του χρόνου, αφήνοντας να πλανάται στο μυαλό μας η σκέψη-αδημονία: άραγε θα δώσουμε για ακόμη μια φορά ραντεβού από το σπίτι ή θα συναντηθούμε πάλι όπως και πρώτα στις αίθουσες; Ευχόμαστε ολόψυχα να επαληθευτεί το δεύτερο! Να είστε όλοι καλά!