You Should Have Left Review - Οι κλειστοφοβικοί έχουν προειδοποιηθεί

O David Koepp μας κάνει κράτηση σε έναν luxe εφιάλτη
23 Ιουνίου 2020 14:57
You Should Have Left Review - Οι κλειστοφοβικοί έχουν προειδοποιηθεί

Ο David Koepp μας παραδίδει το φιλμ ψυχολογικού τρόμου You Should Have Left, έχοντας επεξεργαστεί και το σενάριο με βάση το ομώνυμο μυθιστόρημα του Daniel Kehlmann το οποίο εκδόθηκε το 2017, ενώ ως πρωταγωνιστές εδώ έχουν επιστρατευτεί οι Kevin Bacon, Amanda Seyfried, και η Avery Tiiu Essex.

Η πλοκή εστιάζει σε έναν μεσήλικα τραπεζίτη, τον ‘Theo Conroy’ (Bacon) ο οποίος αποφασίζει μαζί με την σύζυγό του και διάσημη ηθοποιό, ‘Susanna’ (Seyfried) να πάνε διακοπές με το έξυπνο και χαριτωμένο κοριτσάκι τους, ‘Ella’ (Essex). Νοικιάζουν λοιπόν, διαδικτυακά για λίγες μέρες ένα απόμερο μοντέρνο εξοχικό στην ύπαιθρο της Ουαλίας. Το ζήτημα είναι ότι αμέσως μετά την άφιξή τους εκεί αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι μία ζοφερή ιστορία κρύβεται στους τοίχους αυτού του σπιτιού, με τα όρια των ψυχικών τους αντοχών να μπαίνουν σύντομα σε μεγάλη δοκιμασία.

Στο cast του project αυτού πίσω από την παραγωγή του οποίου βρίσκεται η Blumhouse Productions, ανήκουν επίσης οι: Colin Blumenau, Joshua C Jackson, Eli Powers, Geoff Bell και η Lowri-Ann Richards.

Ο Geoff Zanelli συνέθεσε την υποβλητική μουσική του soundtrack, με τον Angus Hudson να έχει αναλάβει την επιμέλεια της φωτογραφίας.

Πρόκειται για ένα έργο που αποτελεί μία τίμια horror κινηματογραφική μυθοπλασία του αντίστοιχου είδους, η οποία ναι μεν δεν αποφεύγει εντελώς τα jump scares αλλά καταφέρνει τουλάχιστον να κρατήσει σε ικανοποιητικό βαθμό το ενδιαφέρον του θεατή χωρίς βέβαια να κάνει την έκπληξη σε σχέση με άλλες παρόμοιου τύπου ταινίες.

Η δράση εκτυλίσσεται με γρήγορο ρυθμό, με εναλλαγές ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, δομώντας βαθμιαία την ατμόσφαιρα που χρειάζεται για να διαμορφωθεί το αναπόδραστο αδιέξοδο που δημιουργείται εν τέλει για την οικογένεια που έχει επιλέξει την αυτοεξορία της για λόγους αποσυμπίεσης από το άγχος της καθημερινότητας. Παράλληλα, μας παρέχονται πληροφορίες για την προϊστορία του ήρωα που φαίνεται να έχει αφήσει πάνω του ανεξίτηλο το σημάδι της αφού ο απόηχός της δεν έχει πάψει να τον βασανίζει ακόμη και τώρα.

Μία σειρά από περίεργα ανεξήγητα συμβάντα δείχνει να θορυβεί το ζευγάρι και το παιδί τους μέσα στην φαινομενικά άνετη κατοικία τους που όμως δεν αργεί η ώρα να πυροδοτήσει τους χειρότερους φόβους τους. Καλά κρυμμένα μυστικά θα αναδυθούν στην επιφάνεια μέσα από τους λαβύρινθους του μυαλού, με τη μάχη ανάμεσα σε συνειδητό και ασυνείδητο να κλιμακώνεται μέρα με τη μέρα.

Η πραγματικότητα από ένα σημείο και έπειτα προσλαμβάνει την μορφή εφιάλτη που ξεπηδά με ορμή από τις πιο σκοτεινές γωνιές του ψυχισμού του ήρωα καταλαμβάνοντας κάθε σκέψη του και θέτοντας υπό αμφισβήτηση την λογική του. Τί είναι αλήθεια και τί παραίσθηση; Η άρνηση απέναντι σε μοιραία λάθη αποδεικνύεται ακόμη πιο οδυνηρή και από την ίδια τους την ανάμνηση. Οι ενοχές, οι εμμονές, η ανασφάλεια και η ζήλεια θολώνουν την ορθή κρίση του κύριου δρώντα που μέσα από μεθόδους διαλογισμού και προσωπικής αφύπνισης αναζητά ανακούφιση πασχίζοντας να ξεφύγει απ’ ό,τι τον πολιορκεί αλλά επιμένει να μην θέλει να δει καθαρά αυτό που ουσιαστικά τον κατατρύχει.

Η λύτρωση έρχεται μετά από πολλές προκλήσεις επισφραγίζοντας με ένα δραματικό μα κάπως προβλέψιμο φινάλε μία δυσβάσταχτη περιπέτεια αυτεπίγνωσης.

Ο Kevin Bacon και η Amanda Seyfried πλαισιώνουν υποκριτικά ο ένας τον άλλον, με τις δύο ερμηνείες τους να δένουν ταιριαστά μεταξύ τους, ενώ η μικρούλα Avery Essex κερδίζει αμέσως την συμπάθεια του κοινού με το ανεπιτήδευτο παίξιμό της, υποδυόμενη άψογα τον ρόλο της ως η εύστροφη και αξιολάτρευτη κόρη των ‘Theo’ και ‘Susanna’ (ίσως μάλιστα να την παραλληλίσει κανείς με τις πρώτες εμφανίσεις της Dakota Fanning στο σινεμά).

Το You Should Have Left φιξάρει για το κοινό διακοπές σε ένα κατάλυμα-μυστήριο πίσω από τις κλειστές πόρτες του οποίου πιθανότατα εικάζεις αλλά ίσως ταλαντεύεσαι να επιβεβαιώσεις τις υποψίες σου για το τί καραδοκεί.

Βρείτε την ταινία στο IMDB